Kost & Hälsa

2 somriga pastarätter

Published

on

Nu när värmeböljorna är i full sving i Sverige är det hög tid att börja introducera lite av det italienska köket i vår sommarkost. Det blir inte mer italienskt än en riktigt god pastarätt. Sydeuropéer har njutit av denna vete- och äggbaserade skapelse i hundratals år och har även blivit riktigt innovativa när det kommer till smaksättningen. I den här artikeln skall vi se på två riktigt mumsiga pastarätter som passar utmärkt för den svenska sommaren.

Tre rätter som tar dig till pastahimmelen

Vi svenskar älskar god mat. För att uppnå de bästa smaksensationerna är det inte ovanligt att vi vänder oss till andra kulturers matvanor, där nya delikata måltider alltid går att finna. Pasta har dock redan länge varit en del av den svenska kosten. Vare sig det gäller makaroner med falukorv eller spagetti med köttfärssås, är italienarnas favoritmatprodukt en väl etablerad del av även våra matvanor.

En av de enorma fördelarna med pasta är att det mer eller mindre funkar till allt. Till Kött, fisk eller fågel, med tomat, dill eller cassava, så pasta går alltid hem! Man kan även anpassa sina pastarätter utefter vilken årstid det är. Vissa föredrar lite mildare, mer bastanta måltider med pasta under vintertider. Under sommaren skall en pastarätt helst dock vara lite lättare till substansen och gärna ha lite hetta till smaken.

Här nedan kommer du nu att få ta del av två pastarätter som passar utmärkt i sommarvärmen. De har en underbar smak, är lätta för magen att smälta och kan även gärna sköljas ner med en kall dryck såsom nerkylt vitvin.

2 pastarätter för sommaren

  • Pankobrödad pasta med fetaost
  • Frutti di mare med chili

Pankobrödad pasta med fetaost

Ingredienser (4 port.):

  • 150 g fetaost
  • 400 g pasta
  • 500 g körsbärstomater
  • 2 tsk flytande honung
  • 1 tsk chiliflakes
  • 1 dl pankoströbröd
  • 2 vilöksklyftor
  • 1 kruka hackad persilja
  • Olivolja
  • Salt

Tillberedning:

  1. Inled med att smörja en ugnsform med 1 msk olivolja. Placera därefter fetaosten i mitten av formen och körsbärstomaterna runtom. Skär även ett litet snitt i varje tomat för att förhindra att den spricker i ugnen.
  2. Strö sedan över chiliflakes, häll över honungen samt tillsätt ytterligare 2 msk olivolja och lite salt.
  3. Ställ sedan in formen i ugnen på 200 grader. Låt stå i cirka 15-20 min.
  4. Ta nu och stek upp ditt pankoströbröd i en stekpanna och 2 msk olivolja. Färgen skall vara gyllene när den är klar. Tillsätt den rivna vitlöken precis innan du tar av stekpannan från plattan.
  5. Koka nu upp pastan enligt förpackningens anvisningar.
  6. När blandningen i ugnsformen är klar tar du ut den och mosar samman fetaost och tomater. Tillsätt sedan den kokta pastan.
  7. Avsluta med att placera pastablandningen på fat. Garnera med panko samt hackad persilja. Klart!

Frutti di mare med chili

Ingredienser (4 port.):

  • 300 g spaghetti
  • 1 rödlök
  • 4 vitlöksklyftor
  • 400 g körsbärstomater
  • 1 dl finhackad persilja
  • 2 tsk chiliflakes
  • 1 citron, finrivet skal och saft
  • 250 g skalade räkor
  • 1 dl finriven parmesanost
  • 1 kruka basilika
  • Salt
  • Peppar
  • Olivolja

Tillberedning:

  1. Inled med att koka pastan utefter förpackningens anvisningar. Spara dock 1,5 dl av pastavattnet innan du häller av pastan.
  2. Skala sedan och finhacka rödlöken samt vitlöksklyftorna. Skär även körsbärstomaterna till halvor.
  3. Stek nu upp rödlök samt vitlök i en panna med olivolja. Se till så att de inte börjar ta färg.
  4. Tillsätt sedan tomater, persilja samt chiliflakes och stek vidare cirka en minut.
  5. Ställ sedan pannan av från plattan och tillsätt finrivet citronskal, citronsaft, basilikablad samt räkor. Blanda runt så att allt i pannan blir varmt. Häll även ner det sparade pastavattnet i blandningen.
  6. Lägg nu även ner pastan samt riven parmesan i pannan och blanda runt ytterligare.
  7. Avsluta med att lägga upp pastablandningen på fat och häll över lite olivolja. Klart!

Click to comment

Sport

Exit mobile version