Kost & Hälsa

Hudutslag

Published

on

Att få ett utslag på huden är ett vanligt förekommande. Oftast om inte alltid en ovälkommen plåga, finns det en mängd olika anledningar till varför vårat skinn gör uppror och börjar klia. Dessa högst irriterande åkommor skall diskuteras närmre i denna artikeln.

Vi skall här gå igenom vad som ligger till grund för en massa olika hudutslag. Hudutslag som drabbar såväl kroppen som ansiktet samt de som kliar kommer att namnges. Förhoppningsvis känner du dig som läsare upplyst om de olika varianterna av utslag på huden vid artikelns ände.

Guide om hudutslag

Ett hudutslag är någon form av irritation på din hud, som allt som oftast även är synlig. En rödaktig yta på det drabbade området är inte ovanligt. Skinnet kan i vissa fall kännas knottrig och skrovlig vid ett hudutslag. Både kliande och smärtsamma sensationer hör även de till vissa blemmor, medans andra hudåkommor enbart yttrar sig till utseendet.

Den vanligaste formen av hudutslag är helt ofarliga för din generella hälsa. Även om de är ack så irriterande, bär de inga större konsekvenser för ditt välmående. Dock finns det även hudutslag som är relaterade till mer allvarliga medicinska problem.

Vart söker man hjälp för hudutslag?

I dessa fall är det viktigt att man uppsöker en läkare om man har frågor. En läkare som specialiserar sig på huden kallas för ”Dermatolog”. Då huden är ett organ, det största vi människor har, krävs det en speciell läkarutbildning för denna medicinska vetenskapen.

I vissa fall kan även apotekare ha en insikt i vad för typ av hudutslag man lider av. De besitter en grundläggande kunskap om hudrelaterade åkommor, med tanke på att de arbetar inom den medicinska sektorn. Vill man dock ha ett expertutlåtande gällande sitt dyrbara skinn, krävs det en legitimerad läkare.

Nedan kommer vi att lista olika typer av hudutslag. De har kategoriserats i vart på kroppen de yttrar sig, samt om de kliar eller ej.

Tips och råd för hur man behandlar utslag som kliar

Utslag av torr hy: Kan börja klia mycket. Salvor hjälper.

En av de mest frustrerande typerna av hudutslag är de som kliar. Det är likaväl en tärande åkomma för sinnet som det är för sinnet. Man kan bli näst intill galen av den kontinuerliga irritationen som dessa typer av utslag, blemmor och eksem kan orsaka. Det finns dock åtgärder som du kan ta utifall att du har fått ett utslag som kliar extra mycket. Det viktigaste du dock INTE skall göra, det är att skrapa och gnugga på det. I dessa fall är det mer troligt att kliandet består, samt att huden skadas.

  • Torka huden varsamt: En sak du bör tänka på när du har ett kliande utslag är att vara varsam i ditt hanterande av det. Om du som exempel har klivit ur duschen, tänk då på att inte använda din handduk till att klia dig. Välj i stället att försiktigt dabba torrt området kring utslaget.
  • Använd naturliga medel: Det finns mängder med naturligt förekommande medel och växter som hjälper mot kliande utslag. Bland annat är Aloe Vera särskilt populärt. Du kan även bruka dig av havremjöl som du kan applicera till det kliande området.
  • Fråga apotekare: En apotekare känner ofta till de flesta receptfria salvor som hjälper mot kliande hud. Du kan således besöka ditt apotek och fråga om vad de har att rekommendera. Det här är ett steg so mär mest lämpligt i de fall där ditt utslag inte är av en särskilt illasinnad karaktär.
  • Fråga läkare: Sist men inte minst kan du alltid besöka en läkare, en dermatolog mer precist, för att få svar på dina hudfrågor. Licensierade hudläkare kan även skriva ut receptbelagda medel som är starkare och mer effektiva än de du finner i hyllan på ett apotek.
  • Kolla allergier: Vissa utslag på kroppen kommer sig som ett resultat av allergier. Detta kan vara matallergier såsom hasselnötter eller frukter till allergier såsom växter och damm. Om du känner att du upprepade gånger lider av utslag och eksem, utan att veta anledningen, kan du kolla upp om du är allergisk mot något du kommer i kontakt med.

Utslag på kroppen

Medaljongsjuka: Drabbar folk i åldrarna 10-30 år, utformar sig likt ovaler på kroppen. Läker sig självt.
  • Psoriasis: Psoriasis är en sällan frånkomlig hudsjukdom om man så väl lider av den, då den är ärftlig. Om Psoriasis har förekommit i din familj, finns det en risk för att även du skall drabbas av dessa röda utslag. Obekväm och mycket synlig, uppstår Psoriasis som utslag på kroppen.

    Dock är det vanligast att utslagen sker på ryggen, armbågarna, knäna eller underbenen. Ibland kan dessa klia, dock förekommer det även Psoriasisutslag som saknar all form av irritation för nerverna.
  • Medaljongsjuka: Medaljongsjuka (lat. Pityriasis Rosea) ställer oftast till problem för folk mellan 10-32 år gamla. Man kan identifiera denna hudsjukdomen tidigt. Det är ett utslag på kroppen som börjar med att en oval cirkel på ett par centimeter i diameter tar form på antingen armarna, låren eller överkroppen.

    Efter en lite längre tid ökar utslagen kraftigt till antalet, med den ursprungliga så kallade ”primärmedaljongen” som utgångspunkt. De blemmor som kommer till följd av medaljongsjuka är röda till färgen och fjällar skinnet. De kan även klia i vissa fall. Det krävs inget direkt botemedel för åkomman, då den försvinner av sig självt så småningom och bär ingen smittorisk.
  • Tredagarsfeber: Tredagarsfeber (lat. Exanthema Subitum) är en hudsjukdom som drabbar de absolut minsta av oss. Barn mellan åldrarna sex månader till två år står i fokus för den här åkomman, som dock är relativt om inte helt ofarlig. Tredagarsfeber är ett virus som ger en hög feber i ett par dagar.

    När febern väl antingen gått ner eller försvunnit helt, kommer det andra stadiet av Tredagarsfeber, hudutslagen. Dessa utslag på kroppen är röda till färgen och uppstår på rygg och mage. Även dessa, likt febern, försvinner efter ett par dagar. En yngling som smittats av Tredagarsfeber-viruset kan inte få det igen därefter.

Blåsor

Vattkoppor: Drabbar folk i yngre åldrar, utvecklar symtom av feber och vattenfyllda blåsor.
  • Vattkoppor: Vattkoppor är en hudsjukdom de flesta bör känna till som ger utslag på kroppen. Även om den kan drabba folk i alla åldrar, är det bäst om man får den som ung. Folk i yngre åldrar drabbas mindre av vattkoppors symptom, och när man väl haft utslagen en gång är man immun för resten av livet.

    Det första tecknet på att man blivit smittad av vattkoppor är en relativt hög feber. Det här är den farliga symtomen för de lite äldre, då kroppstemperaturen under febern i vissa fall kan nå allvarliga grader. Efter febern följer själva hudutslaget, vilket går från en röd blemma till blåsor fyllda med vätska.
  • Höstblåsor: Den här hudsjukdomen är likt de ovannämnda vattkopporna ett utslag som yttrar sig via vätskefyllda blåsor. Dessa förekommer även, likt vattkopporna, i kombination med en feber. Blåsorna tar form antingen i och runt munnen eller på fötterna, händerna och ändalykten som utslag på kroppen.

    Den här åkomman smittar vid närkontakt med en drabbad person. Detta kan ske antingen via en omfamning eller kontakt med händerna. Höstblåsor går dock över efter en kortare tid. Det är vanligt att man är fri från sjukdomen efter en vecka av besvär.

Hudutslag av stress

Hudutslag av stress: Uppstår när den psykiska hälsan lider.

En av de mest bidragande faktorerna till hudutslag i den moderna världen är stress. Folk känner sig mer pressade av sin tid idag än förr. De eksem och hudirritationer som kommer av stress är även mycket envetna och kan vara en återkommande åkomma för den lidande. Det finns mängder med orsaker till hur vårat skinn tar stryk av den mentala press vi känner. Bland annat kan följande leda till hudbesvär:

  • Mycket arbete: En av de mest bidragande stressfaktorerna är en hög arbetsbelastning. Många av oss är anställda på yrken där omständigheterna sätter en press på oss att prestera väl samt mycket. Detta kan i sin tur leda till att du får utslag på hyn som resultat.
  • Arbetslöshet: Likväl som man kan arbeta för mycket, kan man även arbeta alldeles för lite. Idag är en anställning av något slag mer eller mindre ett måste för de flesta av oss. Om Du således finner dig i ett scenario där du står utanför arbetsmarknaden, kan det leda till mycket stress.
  • Ekonomi: Det ekonomiska välmående är något som de allra flesta grubblar över till och från. Pengar har en alltmer betydelsefull roll i såväl samhället som våra liv. Vi är således ständigt på jakt efter en ekonomisk självständighet, vilket kan resultera i att vi känner en press över våra plånböckers utgifter.
  • Förlust av närstående: Sedan kan du även bli stressad och lida hudproblem till följd av en bortgång i ditt liv. Våra nära och kära har en enorm betydelse för oss och deras död kan betyda att vi både lider av depression samt stress. Huden kommer således bära vår sorg synligt genom utslag och irritation.
  • Mental ohälsa: Om du lider av psykiska och mentala men såsom depression, bipolär eller även i vissa fall psykos, kan detta leda till stressrelaterade hudutslag. I dessa fall gör du bäst i att uppsöka en läkare för vård, både när det kommer till huden som den mentala hälsan.

Tvätta kroppen rätt

Duschutslag: Kommer som följd av för varmt vatten vid duschande. Kan utvecklas till mer seriösa hudproblem.

Ett sätt som du kan förebygga potentiella hudutslag av stress på kroppen är att hålla dig ren på ett bra och sunt vis. Det är inte alltid det bara räcker att slänga lite vatten på skinnet för att det skall bli bra. Du bör heller inte lägga för mycket tid på att rengöra dig, då detta kan ha en dålig påverkan på skinnet. Din hud kan bli irriterad efter att du har tvättat dig i duschen eller badet. Den irritationen kan sedan utvecklas till ett utslag till följd av stress. Så här bör du således gå till väga för att förebygga stressrelaterade hudutslag när du tvättar dig:

  • Duscha regelbundet: Den första regeln i förebyggande syften när det kommer till hudutslag av stress är att duscha regelbundet. Du behöver alltså se till att din hy är i gott och rent skick. Regelbunden duschning betyder dock inte att du gör det för ofta, då detta i sin tur kan ha en negativ effekt på ditt skinn. Du bör heller inte använda duschmedel och tvålar som har alltför många aromprodukter i sig. Det är således bäst att använda sig av doftfria och mer naturliga medel.
  • Korta bad: Om du skall bada, tänk då på att inte ligga i vattnet för länge. Detta löser upp de naturliga fetter som ligger utanpå din hy och skyddar den. Ett bad bör inte gå över 15 minuter åt gången och även då är det en ganska så lång tid. Vill du bevara skinnet utan stressutslag, får du således välja att vara sparsam med bad-tiden.
  • Lagom vattentemperatur: Sist men inte minst så behöver du även tänka på vattentemperaturen när du duschar eller badar. Det är främst mycket varmt vatten som förorsakar utslag på huden under stress. Var därmed noggrann med att duscha med ljummet vatten.

Utslag barn

Utslag på barn: Vanligt förekommande irritation av barnskinn. Kan behandlas med salvor eller självläkning.

Även de mycket unga bland oss har en ömtålig hy som man måste värna om. Barn i olika åldrar kan drabbas av olika hudåkommor, varav vissa är mer seriösa än andra. Här nedan finner du nu en lista på tre typiska hudutslag som drabbar barn.

  • Blöjeksem: Det här är en hudirritation som uppstår bland barn som fortfarande bär blöja. Blöjeksem kommer sig av vätskefyllda (urin) blöjor som sitter intill huden. det kan även vara fallet att en blöja suttit illa till och skavt mot skinnet. Blöjeksem kan behandlas genom att hålla området med utslaget torrt samt behandla med hudmjukgörande krämer och salvor. Du kan även köpa blöjor som är anpassade för att sitta så att de inte orsakar utslag. Detta kan vara såväl bra för dig och ditt barn som en utmärkt gåva på en Baby Shower, då många inte känner till dem.
  • Svinkoppor: Svinkoppor är något som nästan hör till barn-åldern. Otroligt många av oss har upplevt den här irriterande åkomman, vilken orsakar blåsor kring munhålan. Blåsorna kommer sedan i sinom tur att spricka, varpå ett lager av var bildas och blir till skorpor. Svinkoppor har dock en enkel behandling, där det enda du behöver göra är att tänka på hygienen. Tvätta området med kopporna ofta med två och vatten, så försvinner de av sig självt tids nog.
  • Vattkoppor: Även vattkoppor är något som först och främst brukar drabba barn.
Svinkoppor: Mycket vanligt bland barn: Varblåsor bildas kring munnen och orsakar smärta och irritation. Behandlas med regelbunden tvättning av det drabbade området.

Hudutslag svamp

Candidiasis: Utslag av svamp som drabbar tunga samt slemhinnor i munnen.

En av de mindre trevliga utslagen på huden och slemhinnor som människor kan lida av är de med svamp. Det här är bakterier som växer där det är fuktigt och kan förekomma på allt från fötter till händer, armhålor, munhålan samt även underlivet. Det sistnämnda området är något som kvinnor är särskilt ömtåliga för. Det finns i stort sätt två typer av svamputslag som man kan drabbas av. Den första är jästsvamp, vilket finns naturligt inom oss. Dock kan dessa bakterier föröka sig till en sådan grad att de blir ett problem. Den andra svamptypen kallas för trådsvamp och är främmande för våra kroppar.

  • Jästsvamp: Jästsvampar gror inom våra kroppar och är således en bakterieart som är naturlig för människan. Om bakteriemängden av jästsvampar blir för hög, kan detta resultera i att du får utslag. En av de mest kända av dessa är Candida-arten, vilken kan orsaka svamputslag i vaginan hos kvinnor samt munnen. Malassezia är den andra svamparten. Den kan orsaka eksem i bland annat hårbotten. Även utslag på huden, där svampen skapar missfärgningar är en symptom av för mycket Malassezia i kroppen.
  • Trådsvamp: Trådsvamp är en främmande typ av svamp som man kan drabbas av på flera olika sätt. Bland annat kan man få trådsvamp från golvet i badhus eller husdjur. Den här svampen orsakar en mängd olika åkommor som både är irriterande och smärtande för huden. Bland listan på de hudutslag som man kan få av trådsvamp finner man bland annat fotsvamp, ljumsksvamp, nagelsvamp och även ringorm.

Utslag som kliar

Eksem: Vanligaste hudutslaget. Kommer sig av sänkt immunförsvar eller torr hy. Kan behandlas med salvor.
  • Eksem: Ett utslag av ett eksem är den absolut vanligaste typen av hudåkommor som drabbar likväl människor som djur. Det kan mer eller mindre med garanti bli sagt att det inte finns en enda landgående varelse på vår planet som inte lidit av ett eksem någon gång under sin livstid. Dessa hudblemmor uppstår när skinnet är inflammerat som ett kliande utslag.
  • Ett eksem yttrar sig i att vara rött till färgen. Huden blir vanligtvis torr på samt runt ett eksem och är ett kliande utslag allt som oftast. Eksem är oftast ett resultat av att huden innan var torr eller att hudens immunförsvar är försvagat. Ett eksem kan även uppstå som en allergisk reaktion.

    Eksem må vara mycket irriterande med sina kliande utslag, dock försvinner de tids nog av sig självt. Om de består efter en längre tid av behandling med hudkrämer, bör en läkare uppsökas. De kan förtälja om ett seriösare problem, och skall i dessa fall ses som en blinkande varningslampa för ett större hälsoproblem.

Risker med Nässelutslag

  • Nässelutslag: Nässelutslag (lat. Urtikaria) kan i vissa fall vara svåra att identifiera med bara synen. Om de inte bär en ljusrosa färg, ser man ingen skillnad på sin friska hud och den här hudåkomman. Dessa kliande utslag är även snabba på att ändra form som plats på kroppen, likt irriterande om än exceptionella infiltratörer av våran hud.

    En av de största anledningarna till att man blir drabbad av kliande utslag från ett Nässelutslag är som en allergisk reaktion. De kan även förekomma utan en underliggande allergi vid intag av viss medicin, mat eller en infektion. Om man inte är uppmärksam och lider av fysiologiska problem, kan ett nässelutslag vara den första symptomen på något allvarligare.

    En allergisk reaktion som först yttrar sig i ett nässelutslag kan i ett fåtal fall leda till en så kallad anafylaktisk chock. Det här är ett extremt seriöst medicinskt scenario, då anafylaktisk chock leder till att kroppen och dess organ börjar fallera. Om man blir drabbad av detta, måste man uppsöka sjukvård så snabbt som möjligt.

Hudutslag i ansiktet

Rosacea: Bildar röd och irriterad hy på främst kinderna. Uppstår på unga vuxna. Behandlas med krämer och salvor.
  • Rosacea: Rosacea är en hudsjukdom som är vanligast bland folk som passerat 30-års gränsen i sina liv. Även om den medicinska vetenskapen inte riktigt vet vad som ligger till grund för dessa utslag i ansiktet, kan Rosacea spåras till bland annat en hög konsumtion av alkohol.

    Utslagen yttrar sig i att huden blir knottrig runt omkring det drabbade området, samt tar en röd färg. Dessa utslag i ansiktet sätter sig oftast på hakan, pannan eller på kinderna. Trots att det inte ser särskilt trevligt ut, tillhör inte Rosacea de hudsjukdomar som smittar, och kan bli behandlad via hudkrämer.
  • Svinkoppor: Svinkoppor (lat. Impetigo) är en mycket smittsam hudåkomma och sätter sig vanligast som utslag i ansiktet. Den vanligaste drabbade åldersgruppen är förskolebarn (3-6 år), dock kan Svinkoppor förekomma i alla åldrar. Denna sjukdomen har existerat genom människans historia, och var betydligt vanligare förr i tiden.

    Svinkoppor yttrar sig först som röda prickar, vilka senare utvecklas till små blåsor. Huden kan även bli vått och klibbig vid ett utslag. Svinkoppor är smärtsamma, och kan i vissa fall vara högst problematiska att hantera under läkeperioden. De har en hög resistens mot de läkemedel vi har till hands som följd av att de varit med länge.

    Har man en underliggande sjukdom eller virus likt en förkylning eller tidigare eksem, kan man lättare smittas av Svinkoppor. När immunförsvaret redan är sänkt, får den här hudsjukdomen det enklare att finna fäste på ens kropp. Inte direkt gentlemannamässigt, men vad kan man förvänta sig från ett par uppblåsta blåsor med ”svin” i namnet.

En tidigare epidemi

  • Mässling: Mässling tar plats som den sista, men långt ifrån minst farliga hudsjukdomen i den här artikeln. Denna åkomman yttrar sig främst som utslag i ansiktet, och kan potentiellt vara mycket farlig. Under medeltiden blev mässlingen betecknad som en epidemi, och sågs som en av den tidens mest allvarliga sjukdom.

    Med mässlingen kommer en hög feber, svullnad av lymfkörtlarna, rinnande näsa samt ett utslag som börjar i ansiktet. Dessa blemmor sprider sig sedan successivt över hela kroppen. Dessa initiala symptom kan senare följas av öron- samt lunginflammation. Dessa är dock överkomliga.

    Det farligaste som kan inträffa efter att man smittats med mässlingen är hjärninflammation, vilket kan vara livshotande. Lider man av mässlingen är det viktigt att man snabbt söker upp sjukvård, inte bara för sig själv utan även för anhöriga som kan komma i kontakt med den sjuke personen, och därmed bli smittade.

Huden är ditt yttre, värna om den!

Det är viktigt att vi tar hand om våran hud. Den skall helst bli behandlad på samma vis som våra andra organ i kroppen, vilka vi självfallet vill värna om. Har man antingen för torr eller för fet hud, kan man enkelt söka upp lindrande som läkande hudkrämer på apoteket.

Om man väl får ett hudutslag, bör man studera det väl. I de bästa (och vanligaste) fallen bör dessa vara ofarliga. Dock kan man aldrig vara försiktig nog. Är man drabbad av irriterad och inflammerad hud under ett längre tag, skadar det inte att uppsöka en kunnig läkare för råd samt undersökning.

Click to comment

Sport

Exit mobile version