Kost & Hälsa

Hasselnötter

Published

on

I den här artikeln skall hasselnöten få sin alldeles egna liten exposé. Nöten, som är inhemsk till Sverige, har genom seklerna används som en ingrediens i såväl traditionell matlagning som prydnad. Hasselnötter har även sett en roll som foder till tex. grisar genom åren. Nedan kommer vi att gå in på djupet med hasselnöten. Vad den används till, näringsvärdet, samt ett par recept.

Fakta om hasselnötter

En hasselnöt kommer från en trädart kallad hasseln (lat. Corylus avellana). Dessa växer oftast i täta skogar. Vid full utblomning tar trädet en buskliknande form. Hasselns storlek växer sig till mellan 5-8 meter, och är en av de mindre trädarterna i Sverige. Dock är dess spridning enorm, då hasseln finns i stort sätt över hela den södra och mittersta delen vår nation. Förr i tiden tros den dock även ha vuxit även norrut. Trots sin karaktär som en skuggväxt, växer hasselträdet ofta på ställen med mycket solljus. De svenska skärgårdarna på såväl väst- som östkusten tycks vara favoritplatsen.

Turkiet exporterar mest

Själva hasselnöten är speciell, då det är den enda nöten i Sverige som betecknas som en botanisk nöt. Den är rund till formen, och bär ett tunt skal. Även om den förekommer i Sverige i stor utsträckning, finns det ingen större produktion av hasselnötter inom vårat lands gränser. Den absolut största exportören av hasselnötter är Turkiet. Tack vare det varma klimatet och de långa kustremsorna, är Turkiets klimat som topografi perfekt anpassat för hasselträdet och även andra exotiska kryddor såsom Sumak. Hasselnötter skördas under hösten, där de antingen blockas direkt från trädet eller plockas upp från marken.

Trots att en hasselnöt anses som något vardagligt i Sverige, så har den en karaktäristisk smak. Långt ifrån exotisk inom våran nations gränser, får dess smak och roll inom vår matlagning inte underskattas. En hasselnöt har ett högt innehåll av omättat fett. Detta gör nöten till en måltid som garanterat fyller magen.

Köp hasselnötter online

NätbutikPris/Vikt
Rawfoodshop.se329:-/kg
Koro-shop.se225:-/kg
Köpmatbilligt.se49:-/kg
Apotea.se225:-/kg
Kolonialvaror.se221:-/kg
Ravarubutiken.se270:-/kg
Greatlife.se324:-/kg

Hasselnöt i maten

Tack vare sitt rika protein-innehåll, används hasselnötter mycket i matlagning när det kommer till bakning. Nöten har även blivit populär i kombination med chockad, där dess mest vanliga form kommer i en kräm. En av dessa chokladkrämer med hasselnöt är Nutella. Nutella finns att köpa i mer eller mindre varje mathandelsbutik i Europa, och har även en global spridning.

Rostade hasselnötkärnor

Man kan dock äta en hasselnöt för sig, utan något till. Då är det kärnan man vill komma åt i nöten. Ett sätt att tillaga hasselnötter på är att rosta dem i en stekpanna för bakning av tex. Banankaka. De läggs i pannan utan vare sig matfett eller olja, och steks sedan på medelvärme. När de tagit färg, och en doft av nötter börjar sprida sig i köket, så är de klara. Då skall de ut ur pannan, och skalet kan med enkelhet tas bort. Klart!

Rå hasselnöt

Nötkärnan kan även ätas som den är. Detta är en vanlig förekomst under jultider. Med en nötknäckare kan man ta bort skalet för att få tillgång till kärnan inuti. Man får dock passa sig för de lite sämre hasselnötkärnorna. För att undvika dessa, kan man ta en kniv och skära upp kärnan. Har den en mörk färg inuti, bör man inte äta den. Dåliga hasselnötkärnor smackar inte särskilt bra, samt innehåller cancerframkallande ämnen.

Ett annat användningsområde inom matlagningen för hasselnöt är som mjöl. Har man ett antal nötter på hand, kan dessa bli nermalda. Hasselnötsmjöl passar bland annat som redning i såser.

Hälsofördelar med hasselnötter

I yngre tider fann hasselnöten ett syfte som ett läkemedel. Till skillnad från så många andra av våra förfäders elixir och botemedel, fanns det en viss reson i hasselnöten som medicin. Det har nämligen visat sig att nöten innehåller antidioxanten E-vitamin. Denna vitamin skyddar våra kroppars celler mot oxidanter, och förlänger därmed cellens livstid.

B-vitamin

En hasselnöt innehåller även Folat, vilket är en typ av B-vitamin. B-vitaminer hjälper kroppen att bilda nya röda blodkroppar och celler. Har man en brist på vitaminen i kroppen, kan detta betyda att ens syreupptagning reduceras. Kvinnor som genomgår en graviditet blir ofta uppmanade att ta tillskott av B-vitamin.

Magnesium

En hasselnöt innehåller även en hög dos av magnesium. Magnesium hjälper människokroppens muskler och nerver att fungera väl. Utöver denna effekt, så använder även våra kroppar magnesium till att producera proteiner.

Omättat fett

Sedan innehåller även en hasselnöt en stor andel omättat fett. Denna typen av fett är att föredra framför den mättade typen man finner i bland annat mejeriprodukter och kött. Fett är en källa för energi åt våra kroppar. Därmed är det viktigt att man har ett dagligt intag av fett. Detta bör dock inte överskrida det rekommenderade näringsintaget för såväl vuxna som barn. Skall man äta fett, är den omättade varianten den bästa. Det är vad en hasselnöt kan erbjuda.

Näringsvärde i hasselnötter

Näringsvärdet i 100 gram hasselnötter är som följande:

  • Energi: 656 kcal
  • Kolhydrater: 9 g
  • Protein: 13 g
  • Fett: 63 g
  • Fibrer: 6 g

Kan man äta skalet på hasselnötter?

Både ja och nej. Det yttre skalet bör inte vara en del av matintaget. Det tunna, bruna innerskalet kan dock, och bör finna sin plats på faten. Det är det här som innehåller de antidioxanter vi diskuterat längre upp i artikeln. Om man köer hasselnötter i butik, är det viktigt att man försäkrar sig om att köpa de som har innerskallet kvar. Tillagar man ett recept med hasselnötter, får man läsa noggrant så att man försäkrar sig om att inte hela skalet skall bort. Läser man tex. ”Ta bort skalet” i en recept bok, var då uppmärksam på om enbart ytterskalet skall bort. Tar man bort det inre skalet, förlorar inte bara nöten en del av sin karaktäristiska smak, utan även en del av sitt hälsosamma värde.

Är hasselnötter giftiga?

Som med de flesta ting, bör hasselnötter inte ligga på faten om de blivit dåliga. En hasselnöt kan bli skadlig för kroppen om den antingen blivit för gammal, eller om den inte vuxit till sig under de rätta förhållandena. Det enklaste sättet att se efter som en hasselnöt är av en dålig art är att skära upp nötkärnan. Är den mörk inuti, bör man undvika den.

Man skall dock inte vara rädd för att äta hasselnötter. Det är en nöt som är starkt förankrad i det svenska köket, och har genom årtusendena sett sin plats på våra matbord. Goda, nyttiga och i rikliga i mängd, kommer det alltid att finnas rum för ett par hasselnötter i våra magar.

Click to comment

Sport

Exit mobile version