Kost & Hälsa

Banankaka – 5 Goda Recept

Published

on

Kärleken till sötsaker är väl etablerad i Sverige. Varje år kan det konstateras att svenskarna är den befolkning som konsumeras flest kilon godis i världen. Det är dock inte bara den massproducerade konfektyren som tilltalar våra smaklökar. Även bakverk i det sötaste laget är mycket uppskattat i svenska hem. Bland dessa kan möjligen banankaka vara en av de absolut bästa mumsigheterna! Att baka med banan är lekande lätt så länge du har en tillagningsanvisning på hand. I den här artikeln skall vi således ta upp hela fem utmärkta recept på den fruktiga delikatessen.

Att baka med banan

Det är alltid roligt att ställa sig i köket och baka. Även om själva bakproceduren kan bli en långdragen affär, vet man att det väntar något gott vid ugnstidens ände. Att tillaga bakelser med banan är en särskild favorit i många svenska hem. Dessa bakverk blir oftast mycket saftiga och välsmakande med en len sötma vilken passar utmärkt som antingen dessert eller kaffebröd.

Fördelarna av en kaka med banan i är många. Det är visserligen en mycket söt och sockrig upplevelse, dock håller den sig väldigt länge i frysen. Det är även mycket enkelt att förbereda en godsak såsom denna! Här nedan finner du fem riktigt underbara recept på kakor med banan i! Titta igenom de vi listar här och se om någon skulle kunna komma att passa dig!

Fem recept på banankaka

  • Klassisk banan kaka
  • Kanel i banan kaka
  • Banan kaka med ljuschoklad
  • Banan kaka med mörkchoklad
  • Valnötter i banan kaka

Klassisk banankaka

Ingredienser:

  • 3–4 mogna Bananer
  • 100 g Smör
  • 3 Ägg
  • 2 dl Strösocker
  • 2 tsk Vaniljsocker
  • 1 tsk Kanel
  • 2 tsk Bakpulver
  • 1 krm Salt
  • 1 dl Mjölk
  • 5 dl Vetemjöl

Tillberedning:

  1. Inled med att smälta smöret i en kastrull.
  2. Ta därefter fram en rund kakform och smörj den samt tillsätt ströbröd. Formen skall vara cirka 35 cm i diameter.
  3. Visa nu samman sockret och ägg i en bunke. Konsistensen skall helst vara ”pösig”. Det kan därmed vara fördelaktigt att använda sig av en elvisp.
  4. Tillsätt därefter vaniljsocker, bakpulver, salt samt kanel i bunken. Vispa därefter samman ingredienserna till en jämn och slät smet.
  5. Ta nu och skala samt mosa upp dina bananer. Till detta kan du använda en gaffel.
  6. Nu är det dags att blanda samman alla ingredienser. Ta bananmoset, det smälta smöret, vetemjölet samt mjölken och häll ner i din äggsmet. Blanda ordentligt, dock inte för länge. Smeten skall vara jämn.
  7. Häll nu ner smeten i din kakugnsform och ställ in den mitt i ugnen på 175 graders värme. Låt den sedan stå där i cirka 45 minuter.
  8. När din kaka har gräddat klart tar du ut den ur ugnen och låter den svalna några minuter innan servering. Klart!

Banankaka med kanel

Ingredienser:

  • 75 g Smör
  • ½ dl Mjölk, standard
  • 2 Ägg
  • 2 mogna Bananer
  • 1 tsk Kanel, malen
  • 2 dl Strösocker
  • 3 dl Vetemjöl
  • 1 tsk Bakpulver

Tillberedning:

  1. Inled med att förbereda ugnen. Det här gör du genom att sätta den på 175 grader.
  2. Ta därefter fram en ungskakform som skall uppmäta cirka 1 ½ liter i storlek. Smörj samt bröa formen.
  3. Ta nu fram smöret och smält det i en kastrull. Tillsätt därefter mjölken i kastrullen och rör om lätt. Vispa samtidigt samman ägg och socker till en pösig konsistens.
  4. Därefter tar du och skalar samt mosar dina bananer fint. Låt inga större bitar bestå.
  5. Sedan är det dags att börja blanda samman grundsmeten. För det här tar du ditt bananmos, kanel samt mjölet och häll ner i äggblandningen. Tillsätt även bakpulvret. Rör om tills smeten blir slät.
  6. Ha därefter ner mjölkblandningen ur kastrullen och rör om lite mer. Häll sedan ner hela smeten i din ugnskakform.
  7. Ställ formen i den nedre delen av ugnen och låt den stå i cirka en timme. Ta ut och låt kakan svalka av några minuter innan servering. Klart!

Banankaka med choklad, ljus

Ingredienser:

  • 75 g Smör
  • 2 ½ dl Strösocker
  • 2 msk Mjölk
  • 1 tsk Vaniljsocker
  • ¼ tsk Salt
  • 2 Ägg
  • 2 mogna Bananer
  • 100 g ljus Blockchoklad
  • 2 ½ dl Vetemjöl
  • 1 tsk Bikarbonat

Tillberedning:

  1. Nu är det dags att tillaga en banankaka med choklad! Börja med att sätta din ugn på det ordinarie 175 grader.
  2. Ta sedan och lägg smöret i en kastrull. Låt det därefter smälta på låg värme.
  3. Den ugnskakform du behöver bör vara på mått cirka 11×25 cm. Finn en sådan samt smörj och bröa den med ströbröd.
  4. När smöret är smält häller du i mjölk, socker, salt och vaniljsocker. Blanda därefter runt lite. Ha sedan i två äggulor i smeten och rör om ytterligare.
  5. Ta nu fram dina bananer och skala samt mosa dem ordentligt med en gaffel. Häll sedan även ner dem i kastrullsmeten.
  6. Det är nu dags att förbereda chokladen till kakan. För det här behöver du först hacka den i mindre bitar med en skarp kökskniv. Lägg därefter chokladen i en bunke och blanda samman med mjöl och bikarbonat. Vänd sedan ner den blandningen i resten av smeten.
  7. Ta nu vitorna från de två äggen och vispa dem till ett hårt skum. Vänd sedan ner även dem i smeten.
  8. Ta nu din kompletta smet och häll ner i ugnskakformen. Ställ sedan in den mitt i ugnen och lått den stå i cirka 55 minuter.
  9. Ta ut kakan ur ugnen och låt svalna några minuter innan servering. Till en sådan här kaka med choklad passar glass perfekt till!

Banankaka med choklad, mörk

Ingredienser:

  • 125 g Smör, rumstemperatur
  • 2,5 dl Strösocker
  • 4 mogna Bananer
  • 2 Ägg, stora
  • 1 msk Vaniljsocker
  • 2 tsk Bakpulver
  • 200 g mörk Blockchoklad
  • 4 dl Vetemjöl

Tillberedning:

  1. Det första du bör göra i det här receptet är att ställa din ugn på 175 grader.
  2. Ta därefter fram en ugnsform på cirka 1 ½ liter och smörjd den samt bröa den med ströbröd.
  3. Lägg nu det rumsvarma smöret i en bunke och vispa samman med strösockret tills blandningen får en krämig konsistens. Till det här passar en elvisp utmärkt.
  4. Ta sedan dina ägg och ha ner dem ett åt gången i blandningen under fortsatt omrörning.
  5. Ta nu fram dina bananer och skala dem. Mosa dem därefter grundligt med en gaffel. Ha sedan även ner bananmoset i bunken med smörblandningen och rör om försiktigt med en slickepott. Smeten skall bli jämn.
  6. Tillsätt därefter vaniljsockret, bakpulvret samt vetemjölet. Rör ytterligare en gång om tills smeten blir jämn och slät.
  7. Nu är det dags att ha ner chokladen i smeten. För det här tar du fram en skarp kökskniv och börjar hacka den i mindre bitar. Vänd därefter ner den i smeten försiktigt med en slickepott så att chokladen blir jämnt fördelad.
  8. Ta nu och häll ner smeten i din ugnskakform och ställ den i den nedre delen av ugnen. Där skall den stå cirka 55 minuter.
  9. Ta ut kakan ur ugnen och låt den svalna till några minuter innan servering. Klart!

Valnötter i banankaka

Ingredienser:

  • 4 mogna Bananer
  • 120 g Smör, rumstemperatur
  • 1 tsk Bikarbonat
  • 1 tsk Salt
  • 2 Ägg
  • 1,5 dl Farinsocker
  • 4 dl Vetemjöl
  • 1,5 dl Valnötter

Tillberedning:

  1. Så var det dags för ett recept med nötter, vilket allergiker bör ta notis om. Börja med att ställa din ugn på 170 grader den här gången.
  2. Ta därefter fram en sockerkakform på cirka 1,5 liter. Smörj sedan denna samt tillsätt mjöl till kanterna. Avsluta din preparering genom att lägga bakplåtspapper på botten av formen.
  3. Häll nu ner bikarbonat, salt och vetemjöl i en bunke.
  4. Vispa sedan samman smör och farinsocker i en annan bunke tills blandningen blir fluffig. Vispa sedan även ner äggen, ett i taget i smörblandningen.
  5. Ta därefter och skala samt mosa bananerna med en gaffel. Ha sedan ner moset i smörbunken.
  6. Nu är det dags att tillsätta den andra bunken med mjölet till smörblandningen. Avsluta med att även ha ner valnötterna och rör samman alla ingredienser till en slät och jämn smet.
  7. Häll därefter ner smeten i kakformen och ställ denna i mitten av ugnen i cirka 40–45 minuter.
  8. När kakan gräddat klart kan du ta ut den ur ugnen och låta den svalna i formen i cirka 10–15 minuter. Häll sedan bara ut kakan och låt den kallna ytterligare några minuter på ett galler. Klart!

Click to comment

Sport

Exit mobile version