Kost & Hälsa

2 utsökta matrecept med öl

Published

on

Att tillsätta vätska i många maträtter hör ofta till recepten. Vare sig det handlar om vatten, grädde eller mjölk, brukar det vara ett vanligt inslag att ”fukta upp” ingredienserna inför matlagningen.

Det finns dock även de recept som brukar sig av alkoholhaltiga vätskor likt öl på det här viset. I den här artikeln skall vi just kolla på två delikata och mycket välsmakande maträtter som använder sig av öl i recepten.

Öl i maten

Öl är en av de mest druckna brygderna på vår planet. Det går även att spåra öldrickandet väldigt långt tillbaka i tiden. Redan under romartiden fanns det en rudimentär öl-dryck som ersatte mycket av vinintaget, särskilt bland de fattigare skikten av samhället. Sedan fortsatte den europeiska traditionen av att konsumera öl inpå medeltiden, när det dracks mer än vatten. Öl är nämligen ganska så rent, tack vare processen det tar att framställa brygden. Vatten å andra sidan var mindre pålitligt under tidigare århundraden. Historien om öl är som sagt lång och intressant. Idag har den här vätskan en distinkt plats i vårt moderna samhälle. Detta som en alkoholhaltig dryck. Dock går det även att använda sig av öl i matlagningen, för spännande och välsmakande resultat. Det är just recept på maträtter som innehåller öl som är fokuset för den här artikeln. Nedan kommer du nu således kunna ta del av två tillagningsprocesser av riktigt välsmakande måltider, vilka har öl med i receptet.

2 recept på maträtter med öl

  • Biffgryta med öl
  • Höstgryta med öl

Biffgryta med öl

Ingredienser (4 port.):
  • 3 stora Potatisar, tärnade
  • 500g Nötkött i grytbitar
  • 1 dl slantad Morot
  • ¾ dl Vetemjöl
  • ½ dl hackad Gul lök
  • ½ dl hackad Selleri
  • 2 tsk Majsolja
  • 2 ½ dl gröna Bönor
  • 8 dl Öl
  • 1 msk brunt Socker
  • 1 Vitlöksklyfta, finhackad
  • 1 tsk torkad Timjan
  • 1 tks torkad Basilika
  • Salt
Tillberedning:
  1. Börja med att ta fram en stekpanna och värm upp majsoljan. Ta därefter och lägg dina grytbitar i en förseglingsbar påse tillsammans med mjölet och skaka om. Bitarna skall vara helt täckta med mjöl.
  2. Ta sedan dina grytbitar och lägg ner i den heta pannan med oljan och stek. Köttet skall enbart börja ta färg innan de är klara, vilket tar cirka 1 minut.
  3. Ta nu och förbered alla andra ingredienser. Tärna det som behöver tärnas, hacka det som skall hackas. Lägg sedan potatis, morot, lök, selleri, vitlök, timjan och basilika i botten på en gryta. Placera därefter det brynta köttet ovanpå de andra ingredienserna i grytan.
  4. Ta nu fram en bunke och blanda det bruna sockret med ölen. Häll sedan över grytblandningen och lägg på ett lock. Låt koka upp och stå och puttra i cirka 2-2.5 timme. Tillsätt salt efter smak. Lägg sist ner bönorna inpå slutet av kokningen.
  5. Klart!

Höstgryta med öl

Ingredienser (4 port.):
  • 1 Fläskfilé
  • 2 msk Kalvfond
  • 4 krossade Enbär
  • 2 dl bayerskt Öl
  • 200 g färska Trattkantareller
  • 2 ½ dl Grädde
  • ½ dl rårörda Lingon
  • 1 Purjolök
  • 1 tsk kinesisk Soja
  • 1 msk Vetemjöl
Tillberedning:
  1. Börja med att göra i ordning fläskfilén. Du behöver skära bort allt det tillgångsbara fettet och sedan skära det i tunna bitar, likt strimlor. Lägg därefter köttet i en stekpanna eller gryta och bryn det i smör. Lägg sedan åt sidan.
  2. Ta nu och förbered kantarellerna. De skall borstas och rensas från smuts, för att sedan brynas upp i en gryta med smör. Även purjolöken skall i här, efter att du sköljt den samt skurit den i strimlor. Purjolöken går dock i mot slutet av kantarellbryningen. Avsluta med att tillsätta vetemjölet till blandningen och rör om.
  3. Häll nu över öl, soja, krossade enbär, grädden, lingonen samt kalvfonden i grytan. Låt blandningen koka upp under omrörning. Tillsätt slutligen även köttet och låt koka under lock i cirka 5 minuter.
  4. Koka upp färskpasta och servera till. Klart!

Click to comment

Sport

Exit mobile version