Kost & Hälsa

3 fantastiska recept på pastasallad

Published

on

Trots att det är vintertider i Sverige kan man ändå åtnjuta en kall måltid. I vanliga fall inkluderar dessa någon form av sallad. Dessa kan vara imponerande i sin avancerade uppsättning eller mer enkla men ändå välsmakande. En ingrediens som är mycket populär att använda i sin sallad är pasta.

Gott, lätt att tillaga samt enkelt att kombinera med andra smaker, är pastan en utmärkt grund för en sallad. I den här artikeln skall vi kolla på tre salladsrecept med pasta som garanterat kommer göra dig nöjd med din nästa måltid.

Italienska frestelser i salladsform

Pasta kan ibland felaktigt benämnas som ett tillbehör till en måltid. Faktum är att pastan själv bör vara en av de vitala delarna i alla maträtter där den ingår. Mjöl, ägg och lite olivolja är allt som krävs för att få den här italienska favoriten på fatet. Själva smaksättningen med salt bör även ske under kokningen, där italienarna själva tipsar om att kokvattnet skall vara ”Come il Mare”, eller ”salt likt havet”.

I Sverige är pastan mest förknippad med en köttfärssås, eller så kallat Pasta Bolognese. Man kan även tillaga andra klassiska italienska rätter såsom Carbonara eller en pasta på Frutti di Mare, där olika skaldjur inkluderas. Om man vill göra det väldigt enkelt för sig, kan man även slänga ihop en simpel Marinara-sås på lite tomater och färska örter.

Man kan även inkludera pasta i en sallad. Dessa kalla maträtter med den äggbaserade, kokta produkten är mycket populära i Sverige. Det krävs heller inte mycket för att du skall få din pastasallad till något delikat. Du kan bland annat blanda ner allt från köttbullar till kyckling samt följa falafel recept. Så länge du är villig att lägga ner lite tid, kommer du utan tvekan få en ypperligt välsmakande succé på händerna! Här nedan skall vi nu gå igenom tre recept på simpla och goda pastasallader som du enkelt kan förbereda i ditt kök.

Pastasallader på olika vis

  • Klassisk pastasallad
  • Pastasallad con Pollo (kyckling)
  • Vegetariansk pastasallad

Klassisk pastasallad

Ingredienser:

  • 400 g Penne-pasta
  • 2 Mozzarella
  • 1 Gul paprika
  • 1 dl Soltorkade tomater
  • 1 Rödlök
  • 70 g strimlad skinka
  • 60 g Rucolasallad
  • Salt
  • Peppar

Tillberedning:

  1. Inled med att koka din pasta utefter anvisningarna på paketet. När pastan har kokat klart så häller du av den i ett durkslag och börjar spola med kallt vatten. Pastan kan vara ljummen till salladen om så önskas. När du nått önskad temperatur på pastan häller du över lite olivolja på den och rör om.
  2. Ta nu fram din mozzarella och skär den i mindre bitar. Välj form själv, dock är tärnad mozzarella vanligast. Ta därefter och skär upp paprikan i mindre bitar. Var noggrann med att kärna ur den. Slutligen så skär du även upp rödlöken i mindre bitar samt skölj av och dela upp rucolasalladen.
  3. Ta alla grönsaker inklusive de soltorkade tomaterna och häll ner i en skål tillsammans med pastan. Häll även ner den strimlade skinkan och rör om. Smaka av med salt och peppar.
  4. Klart!

Pastasallad con Pollo (kyckling)

Ingredienser:

  • 400 g Penne-pasta
  • 1 Hel grillad kyckling
  • 250 g Körsbärstomater
  • 2 Paprikor
  • 1 Gurka
  • 1 Purjolök, liten
  • 400 g Majs
  • 2 dl Crème fraîche
  • 1,5 dl Majonnäs
  • Salt
  • Peppar

Tillberedning:

  1. Börja med att stycka upp den grillade kycklingen i mindre bitar. Du kan välja att antingen behålla skinnet eller slänga det som smakval.
  2. Ta därefter och koka upp din Penne-pasta utefter anvisningen. När den kokat klart så häller du av den i ett durkslag och sköljer med kallt vatten.
  3. När pastan har kallnat häller du över den i en stor bunke och tillsätter salt och peppar efter smak.
  4. Ta därefter fram dina paprikor och kärna ur dem. Skär dem sedan i mindre bitar. Skär även upp tomaterna och gurkan samt häll över din majs ner i bunken. Avsluta med att ta en cirka 10 cm bit av purjolöken och strimla den fint.
  5. I nästa steg så blandar du din créme fraîche och majonnäsen i en skål och häller sedan över pastan. Avsluta med att tillsätta alla ingredienser i pastabunken och rör om försiktigt. Smaka av med salt och peppar.
  6. Klart!

Vegetariansk pastasallad

Ingredienser:

  • 450 g Fusilli-pasta
  • 20 Oliver
  • 1 Paprika
  • 350 g Körsbärstomater
  • 1 Gurka
  • 200 g Minimozzarella
  • 120 g Majs
  • 60 g Bladspenat

Tillberedning:

  1. Börja med att ta fram din Fusilli-pasta och koka den efter anvisningarna på paketet. Se till att ha mycket salt i kokvattnet för smaksättning. När pastan kokat klart så häller du av den i ett durkslag och sköljer med kallt vatten. Avsluta sedan med att hälla över lite olivolja på pastan i en stor bunke.
  2. Förbered gurkan och körsbärstomaterna genom att skära dem i mindre bitar. Ta även fram paprikan och kärna ur, varpå du även delar upp den. Häll ner i bunken med pastan.
  3. Ta nu fram oliverna och dela dem på mitten. Välj oliver utan kärnor för bästa resultat. Tillsätt sedan oliver, mozzarella, bladspenat och majs i pastabunken.
  4. Gör nu en liten vinägrett på följande ingredienser: 2 krm salt, 2 krm vitpeppar, 4 msk balsamvinäger och 4 msk olivolja. Blanda samman dessa i en liten skål och strila sedan ner över pastasalladen i bunken. Rör om försiktigt tills alla ingredienser blandats väl.
  5. Klart!

Click to comment

Sport

Exit mobile version