Kost & Hälsa

5 Underbara falafel recept

Published

on

Svenskar tycks inte kunna få nog av goda falafelrecept. Ända sedan denna delikatess från mellanöstern slog ner i vårt land, har falafeln blivit en stor del av den dagliga, svenska matkonsumtionen. Enkla att tillaga och riktigt smakrika, är de kikärtsbaserade friterade bollarna en av våra favoritmåltider idag. I den här artikeln kommer du finna fem recept på hemmagjord falafel att pröva på!

Bästa hemlagade falafel recept

  • Klassisk falafel recept
  • Hemmagjord Falafel med chilifrukter
  • Stekt Sambal Oelek-falafel
  • Falafel med sesamfrön
  • Falafel recept med Tahini

Klassiskt falafel recept

Ingredienser (6. Port):

  • 500 g Kikärtor, blötlagda
  • 1 Gul lök
  • 3 dl Bladpersilja, hackad
  • 1 msk Bikarbonat
  • 2 tsk Bakpulver
  • 4 Vitlöksklyftor
  • 1 ½ tsk salt
  • 1 tsk Koriander, malen
  • 2 tsk Spiskummin, malen
  • 1 tsk Svartpeppar
  • 1 tsk Sju kryddor

Tillberedning:

  1. Det första du behöver göra i det här falafel recept är att blötlägga dina kikärtor. Det här kommer ta upp till tolv timmar. Använd den angivna tiden som referens för alla följande recept här nedan.
  2. När kikärtorna är klara med att blötas, är det dags att göra dem till en smet. För det behöver du lägga dem i en matberedare, varpå du mixar runt tills smeten blivit slät. Detta är således enklast att göra i partier, där du börjar med hälften av kikärtorna.
  3. Ta nu fram din bladpersilja och gul lök. Hacka sedan dessa två ingredienser till mindre bitar. Pressa även dina vitlöksklyftor.
  4. Lägg nu ner alla ingredienser (utom bikarbonat och bakpulver) tillsammans med de malda kikärtorna i en och samma matberedare. Mixa sedan runt ett litet tag så att ingredienserna blandas väl. Häll sedan över falafelsmeten i en bunke och låt stå i övertäckt i kylen i cirka 1 timme.
  5. Ställ ut smeten innan den skall tillagas och låt den nå rumstemperatur. Blanda därefter ner både bakpulvret och bikarbonat låt smeten stå ytterligare 15-20 min.
  6. Hetta upp frityrolja i en djup kastrull. Under tiden kan du börja forma din falafel, antingen med händerna eller med två skedar. Det finns även specifika verktyg för det här att köpa.
  7. När oljan är het nog, börjar du fritera falafeln i en temperaturtålig sil cirka 3 minuter på vardera sida.
  8. Klart!

Hemmagjord falafel med chilifrukter

Ingredienser (6. Port.):

  • 500 g Kikärtor, blötlagda
  • 2 Vitlöksklyftor
  • 1 knippe Koriander, färsk
  • 1 knippe Bladpersilja
  • 3 Gula lökar
  • 1 Salladslök
  • 1 msk Koriander, malen
  • 2 Chilifrukter
  • 4 msk Spiskummin, malen
  • 1 tsk Bikarbonat
  • 1 msk Salt

Tillberedning:

  1. Det här är ett falafel recept som innehåller chilifrukter. Dock inleds tillagningsprocessen på samma sätt som de andra, med blötläggning av kikärtorna.
  2. När den processen är avslutad, kan du börja tänka på själva smeten. För det här börjar du med att skala samt hacka upp både de gula lökarna som salladslöken. Ta därefter fram dina två chilifrukter och dela upp dem i bitar. Hacka även bladpersiljan.
  3. Lägg sedan dessa ingredienser i en matberedare och mixa dem till en slät och fin massa tillsammans med malen koriander. Häll sedan över i en bunke.
  4. Ta nu och även mixa dina kikärtor i en matberedare. Konsistensen skall dock inte bli slät, utan mer grynig. Gör detta i omgångar tills alla kikärtor är nedbrutna och häll sedan över dem i samma bunke som lökblandningen.
  5. Blanda nu ner resten av kryddorna samt bikarbonat i bunken. Se till att blanda om väl.
  6. Hetta upp frityrolja i en djup kastrull tills den når 185 grader. Under tiden som oljan hettar upp kan du forma dina falafelbollar.
  7. Lägg därefter ner falafeln i kastrullen, antingen i en sil eller rakt ner i oljan. Se till så att de får en gyllenbrun färg på ytan. Fiska sedan upp dem och lägg över på hushållspapper så de rinner av.
  8. Klart!

Stekt Sambal Oelek-falafel

Ingredienser (4. Port.):

  • 230 g Kikärtor, kokta
  • 1 Gul lök
  • 1 Vitlöksklyfta, pressad
  • 2 krm Sambal Oelek
  • 1 tsk Spiskummin, malen
  • 1 tsk Salt
  • 2 msk Majsstärkelse
  • ½ dl Bladpersilja, hackad
  • 3 msk Flytande margarin

Tillberedning:

  1. För det här receptet på hemmagjord falafel kommer du behöva använda Sambal Oelek. Dock skall kikärtorna inte blötläggas, utan vara kokade. Det här gör tillagningstiden kortare.
  2. Ta fram din gula lök och skala samt hacka den i mindre bitar. Pressa även vitlöksklyftan samt hacka bladpersiljan.
  3. Lägg sedan ner kikärter, lök, vitlök, persilja, Sambal Oelek, 1 msk flytande margarin, salt och majsstärkelse i en matberedare. Mixa runt ordentligt tills alla ingredienser har brutits ner till en smet.
  4. Ta sedan och börja forma din falafel på önskat vis. Då de skall stekas i stekpanna, kan det vara en god idé att göra dem lite plattare till formen för enkel stekning.
  5. Lägg sedan ner falafel i stekpannan med resten av det flytande margarinet. Låt steka på medelhög värme i cirka två minuter på vardera sida.
  6. Klart!

Falafel med sesamfrön

Ingredienser (4. Port.):

  • 500 g Kikärtor, blötlagda
  • 1 mindre Purjolök
  • 2 dl Bladpersilja, hackad
  • 3 msk Bakpulver
  • 1 msk Spiskummin, malen
  • 1 tsk Sju kryddor
  • 4 Vitlöksklyftor
  • 1 msk Salt
  • 2 dl Sesamfrön
  • Svartpeppar (efter smak)

Tillberedning:

  1. Som med de andra falafel recept i den här artikeln (utom sambal oelek-varianten), behöver du inleda med att blötlägga kikärtorna. Gör detta även i sällskap av 1 msk bakpulver.
  2. När de är klara, låter du dem rinna av innan du lägger dem i en matberedare. Mixa sedan kikärtorna till en lite mer grynig smet.
  3. I nästa steg börjar du förbereda resten av ingredienserna. Ta således fram din vitlök, persiljan samt purjolöken. Hacka dessa sedan till mindre bitar, dock inte finhackat. Kom ihåg att hacka både den gröna som vita delen av purjolöken, då allt skall med.
  4. Häll sedan ner de hackade ingredienserna i matberedaren och fortsätt mixa lite till. Smeten skall fortfarande vara grynig efter det här, dock även lite slätare än vid den första mixen.
  5. Ta nu fram resten av dina kryddor och häll ner i smeten. Blanda sedan runt ordentligt för hand. Ställ sedan bunken med blandningen i kylskåpet i upp till en timme.
  6. När smeten har fått stå ett tag, tar du ut den och låter den värmas upp till rumstemperatur. Blanda därefter ner resten av bakpulvret. Forma därefter fram önskat utseende på din hemmagjorda falafel och rulla sedan runt dem i sesamfrön.
  7. Häll därefter upp frityrolja i en kastrull och värm upp till 185 grader. Lägg sedan i falafeln och låt den friteras mellan 2–4 minuter på vardera sida beroende på tjockleken.
  8. Klart!

Falafel recept med Tahini

Ingredienser (6. Port.):

  • 250 g Kikärtor, blötlagda
  • 1 Gul lök
  • 1 dl Bladpersilja, hackad
  • 3 Vitlöksklyftor
  • 2 tsk Spiskummin, malen
  • 2 tsk Koriander, malen
  • 1 tsk Bakpulver
  • 1 msk Sesamolja
  • 2 tsk Salt
  • 1 tsk Svartpeppar
  • 1 Ägg

Tillberedning:

  1. Sist men inte minst så har vi även ett falafel recept på Tahini. Som att förvänta, inleder du dock som alltid med att blötlägga dina kikärtor enligt anvisningen i det översta receptet.
  2. Låt dem sedan rinna av och lägg ner dem i en matberedare.
  3. Ta därefter fram vitlöksklyftorna, löken och bladpersiljan. Se till att skala vitlök och gul lök samt skölja av persilja. Hacka sedan dessa tre ingredienser till mindre bitar.
  4. Ta sedan fram alla andra ingredienser (inklusive bakpulver) tillsammans med de hackade komponenterna och lägg ner i matberedaren med kikärtorna.
  5. Mixa nu runt blandningen tills den blir till en grynig smet. Börja därefter utforma falafeln till önskad storlek och utseende.
  6. Häll ner frityrolja i en djupkastrull och låt den värmas upp till cirka 185 grader. Placera därefter ner falafelbollarna i kastrullen och låt dem friteras kring 2 minuter på vardera sida.
  7. Klart!

Falafeln – Mellanösterns vegobullar

En falafel gör sig utmärkt som både snabb måltid och åtnjutbar delikatess. Det är en tillagningsprocess som går snabbt till om du har dina ingredienser förberedda. Sedan behöver du bara någon form av matmixer likt en matberedare samt en kastrull med frityrolja, så kan du börja tillaga hemmagjord falafel.

Här ovan kommer du kunna ta del av fem utmärkta falafel recept som på ett eller annat sätt skiljer sig från varandra. De smakrika upplevelserna som väntar i vår receptlista här ovan innehåller bland annat ingredienser såsom chilifrukter, sesamfrön samt självfallet även en klassisk variant. Läs på och finn din väg till nästa goda måltid!

Historia och matkultur

Det är oklart i vilket land i Mellanöstern som falafeln har sitt ursprung. Många olika länder och folk har genom åren försökt ta på sig äran för denna underbart goda maträtt. Vad som dock är klart är att de friterade kikärtsbollarna kommer från den här regionen av världen. Den första varianten tros även ha serverats tillsammans med bröd, vad som i Sverige idag kallas för en ”falafelrulle”.

När vi pratar om den svenska mathistorien kring falafel, är det främst 1980-talet som kommer på tal. Det var då som en av de första restaurangerna med ett falafelfokus öppnade i Malmö. Det tog dock inte lång tid innan falafeln funnit sin väg till den större delen av vårt nordbelägna land. Idag går det att finna olika typer av falafelrestauranger och kök runtom Sverige, där de även serveras i allt från pitabröd till lyxmåltider.

Click to comment

Sport

Exit mobile version