Underhållning

3 Svenska Resmål: Öland, Höga Kusten och Kalmar

Published

on

I alla väder och säsonger är det värt att ta sig en blick runtom Sverige. Vårt avlånga land har mycket att bjuda på i äventyr, sevärdheter och kultur. Vi har även några mycket populära semesterställen som blir särskilt påtagliga under vår- och sommarsäsongen. Om du söker en bra resa sammansatt av tre olika orter och områden att besöka, kan vi tipsa om treenigheten av Öland, Höga Kusten och Kalmar. Dessa är tre svenska resmål som kommer ge dig många intryck på hemmaplan.

Svenska resmål värda ett besök

  • Öland
  • Höga Kusten
  • Kalmar

Svenska resmål: Öland

Vad finns det då att se för den som tar sig ett besök till Öland? Detta svenska resmål är beläget strax utanför Kalmars östkust, innästlat invid Sverige i östersjön. Öland bär på en lång historia som är mycket spännande och en stor del av det arv som går att finna i bland annat Östergötland och Småland. Därmed skulle det vara passande att som första plats på ön besöka Borgholms slottsruin.

Detta är en gammal försvarsinstallation som totalt dominerar sitt område. Näst intill ogenomtränglig under sin tid, är den ruin som står där idag mycket välbehållen och bjuder på spännande upptäckter av den svenska medeltidshistorian. Efter att du besökt slottet kan du ta dig en vandringstur in i naturrummet Trollskogen.

Som namnet vittnar om är det här en näst intill trolsk plats, där solens strålar skiner ner genom trädkronorna för en riktigt fin naturupplevelse. På Öland finner du även raukar, vilka har utformats av havets vågor genom tiotusentals år. Dessa är särskilt häftiga att få syn på när vinden står sig starkt på kusten. Söker du dig en lite mer konstnärlig upplevelse kan du ta och besöka Vida Konstmuseum.

Här hittar man ofta fräcka utställningar av både erkända som lokala konstnärer av alla slag. Målningar och skulpturer står på menyn här. Sist men inte minst måste du även besöka ett av de landmärken som är kända på Öland. Det handlar då om fyren Långe Erik, vars ljuskaskader väglett fartyg genom den förrädiska kustremsan i årtionden.

Svenska resmål: Höga Kusten

Har du tidigare hört talas om Höga Kusten, men vet inte riktigt vad det är? Utifrån namnet kan man tänka sig en kustremsa som antingen ligger på en hög höjd. Det här är dock inte nödvändigtvis fallet. Anledningen till att området heter som det gör, är att det ligger ganska så högt upp i Sverige. Du får ta dig genom Hälsingland, Medelpad och upp till Ångermanland för att få uppleva denna fantastiska sträcka av svensk naturskönhet.

Det finns dock fler saker att göra än bara beakta en lång kustremsa här. Höga Kusten har även flertalet roliga aktiviteter som du kan underhålla dig med. Bland annat kan du göra ett besök på destilleriet High Coast Whisky. Som namnet vittnar om, är det här en plats där svensk Whisky produceras. På destilleriet kan du både få en guidad tur av tillverkningsprocessen såväl som en runda av avsmakning.

Vill du uppleva något mer kulturellt under din resa kan vi tipsa om att du gör ett besök hos Murbergets Friluftsmuseum. Detta är en plats som bevarat en stor del av Sveriges historia från förr. Du kan här få en blick av hur bland annat utbildning och religion betraktades av de gamla svenskarna. Det finns även ett fokus på samisk kultur, där du får ta del av urbefolkningens liv och historia på ett trevligt och kunskapsfrämjande vis.

Svenska resmål: Kalmar

Det sista av de tre svenska resmål som vi tar upp här är östkuststaden Kalmar. Precis som med Öland, vilken råkar ligga just utanför Kalmars kust till östersjön, tänker vi inleda med ett tips om ett slott. Det handlar då självfallet om Kalmar slott, en gammal byggnad som är mycket välbehållen i sitt nuvarande skick. Olikt Borgholms slottsruin r det här en helt bevarad byggnad som du kan besöka och se både inne- som utsida på.

Här kan du bland annat få guidade turer som tar dig genom de flertaliga rummen för att få ett historiskt perspektiv på slottets betydelse genom århundradena. När du tittat klart här kan du ta dig ett besök till Kalmar Läns Museum. Här kommer du få en vidare upplevelse av regionens historia med spännande utställningar som berättar om allt från forntiden till modernhistorien i både staden som Småland.

Nästa tips att besöka i Kalmar stad är deras domkyrka. Det här är en mäktig konstruktion som har mycket i väg av sevärdheter att ta del av. Det spelar ingen roll om du är religiös eller ej. Byggnaden kommer definitivt lämna ett intryck oavsett. Ytterligare en plats som är vacker att befinna sig på är stadsparken i Kalmar.

Här kommer du kunna få uppleva några roliga aktiviteter, särskilt under sommaren. Det är även en fridfull miljö som du kan vända dig till för att ladda upp batterierna i kroppen inför vidare upptäcktsfärder i staden. Sist men inte minst kan du också besöka Stadsmissionens Second Hand butik för att spendera pengar på sådant som kommer hjälpa andra. Här kan du finna riktiga klipp bland ett mycket stort sortiment på alla möjliga tänkbara varor.

Se Sverige på tre platser

Ovan här finner du en lista på tre svenska resmål som absolut är värda att utforska närmre när du har tid. Du behöver inte ge dig i av utomlands för att få en riktigt bra semester. Sverige har mycket att erbjuda i väg av både kultur, naturskönhet och spännande historiska upptäckter. De tre platser och områden som vi valt ut här kommer ge dig en helhetsupplevelse som kommer vara i resten av livet!

Click to comment

Sport

Exit mobile version