Kost & Hälsa

4 Recept på Delikata Fisksoppor

Published

on

Få saker går upp mot en riktigt god fisksoppa. Vare sig den är inspirerad av den sydeuropeiska matkulturen eller en lokal svensk rätt, är soppa på fisk omtyckt på flera håll i världen. Svenskar med vårt stora fiskintag tycker självfallet också om delikata maträtter baserade på den havsbundna delikatessen. Det finns flertalet sätt att göra en bra fisksoppa på. Här nedan finner du fyra recept fisksoppa som garanterat kommer smaka väl.

Recept fisksoppa – 4 enkla måltider

  • Klassiskt recept fisksoppa
  • Fisksoppa med Saffran
  • Recept fisksoppa med Tomat
  • Fisksoppa med potatis

Klassiskt recept fisksoppa

Ingredienser (4 port.):

  • 400 g Torskfilé
  • 150 g Räkor, skalade
  • 7 ½ dl Vatten
  • 1 Gul lök
  • 1 Morot
  • 2 dl Vispgrädde
  • 1 msk Citronjuice
  • 2 tsk Citronskal, finrivet
  • ½ msk Smör
  • 2 Fiskbuljongtärningar
  • ½ dl Dill, hackad
  • Salt
  • Vitpeppar

Tillberedning:

  1. Du börjar med att skära upp torskfilén i normalstora bitar. Ta därefter fram dina räkor och se till att skala dem om de inte redan är skalade. Skala därefter både din morot samt den gula löken och finhacka dessa.
  2. Lägg ner grönsakerna i en het gryta med smör och stek upp. Ta fram citronjuicen och tillsätt ner i grytan. Tillsätt därefter allt vatten samt smula ner de två fiskbuljongtärningarna och låt koka upp i ca. 5 minuter.
  3. Därefter lägger du i torsken samt häller i vispgrädden. Rör om lätt och låt det koka på låg värme i mellan 3–4 minuter.
  4. Ta nu fram din dill och skölj av den. Hacka sedan fint och lägg ner i grytan. Det är även nu du tillsätter både salt och vitpeppar efter smak.
  5. Avsluta med att hälla upp grytan i skålar och toppa med de skalade räkorna. Ha även lite rivet citronskal på toppen av maten samt garnera lite extra med dill.
  6. Klart!

Fisksoppa med Saffran

Ingredienser (4 port.):

  • 370 g Torskfilé
  • 300 g Laxfilé
  • 150 g Räkor, skalade
  • 2 ½ dl Vitt matlagningsvin
  • 2 dl Vatten
  • ½ g Saffran
  • 1 Purjolök
  • 1 dl Crème Fraiche
  • 2 ½ dl Matlagningsgrädde
  • 1 tsk Timjan, torkad
  • 1 tsk Basilika, torkad
  • 3 msk Fiskfondbuljong
  • 1 msk Olivolja
  • 1 Vitlöksklyfta
  • Salt
  • Svartpeppar

Tillberedning:

  1. Inled med att skära upp både torsk- och laxfilé. Bitarna skall mäta mellan 2,5–3 cm i diameter. Ta därefter fram din vitlöksklyfta och skala den samt riv på rivjärn. Ta även fram purjolöken, skölj av samt strimla den.
  2. I nästa steg tar du fram en djup kastrull eller en gryta och hettar upp på en platta med olivoljan i. Tillsätt sedan både vitlök och purjolök samt timjan, basilika och saffran och fräs upp. Häll därefter i matlagningsvinet och låt blandningen sjuda i cirka 2 minuter.
  3. Tillsätt därefter vatten, crème fraiche, fiskfond och matlagningsgrädde och låt sjuda ytterligare i cirka 10 minuter. Ha sedan i salt och svartpeppar efter smak.
  4. Sist men inte minst har du de uppskurna fiskfiléerna. Låt sedan soppan koka på i 4–5 minuter innan du ställer av den från plattan. Lägg nu i de skalade räkorna och servera direkt.
  5. Klart!

Recept fisksoppa med Tomat

Ingredienser (4 port.):

  • 300 g Torskfilé
  • 5 dl Fiskbuljong
  • 10 Pärllökar
  • 1 burk skalade, hela Tomater
  • 1 tsk Timjan
  • ½ dl vitt Vin
  • 100 g skalade Räkor
  • 1 dl Vispgrädde
  • 2 msk Smör
  • Dill, finhackad
  • Salt
  • Vitpeppar

Tillberedning:

  1. Det första du gör för det här recept fisksoppa är att förbereda fiskbuljongen. För det här löser du upp fiskbuljongtärningar i 5 dl vatten utefter paketets anvisning. Därefter börjar du med pärllöken. Detta genom att först skala dem för att sedan lägga dem i en djup kastrull med smör i och fräs upp.
  2. Lägg därefter i både tomater, buljong, vin samt timjan i kastrullen och låt sjuda i cirka 15 minuter. Tillsätt salt och vitpeppar utefter smak.
  3. Ta fram dina räkor och skala dem utifall att de inte redan är skalade. Skär sedan upp torskfilén i normalstora bitar och lägg därefter ner dem i kastrullen. Låt sjuda vidare i 5–6 minuter.
  4. Ta nu av kastrullen från plattan och tillsätt dina skalade räkor. Finhacka dill samt vispa vispgrädden till en hård konsistens. Rör sedan ner grädden långsamt i kastrullen under upphettning. Ha även ner dillen.
  5. Klart!

Fisksoppa med potatis

Ingredienser (4 port.):

  • 400 g Torskfilé
  • 400 g Laxfilé
  • 500 g Potatis, fast
  • 50 g Smör
  • 2 Fiskbuljongtärningar
  • 1 Liter vatten
  • 1 dl vitt Vin
  • 3 Morötter
  • 5 dl Matlagningsgrädde
  • ½ Purjolök
  • ½ dl färsk Dill, finhackad
  • 1 tsk Citronjuice
  • ½ dl färsk Gräslök, finhackad
  • 150 g skalade Räkor
  • Salt
  • Vitpeppar

Tillberedning:

  1. Börja med att förbereda buljongen genom att koka upp fiskbuljongtärningarna med en liter vatten. Under tiden som buljongen kokar kan du ta fram din potatis och skölja av, skala samt skära upp den i bitar på cirka 3 cm i diameter. Tillsätt dem sedan i buljongen och låt koka i cirka 10 min.
  2. Ta nu fram grönsaker i form av din purjolök samt morötterna. Börja med att skölja purjolök samt strimla den därefter. Skölj även av dina morötter, skala dem samt dela upp dem i tärningar.
  3. Ta nu fram en kastrull och fräs upp purjolök samt potatis i smör. Häll sedan i vitt vin i kastrullen och låt koka i cirka en och en halv minut.
  4. Ta nu fram fiskfiléerna och skär upp dem i tärningar på cirka 3 cm i diameter. Ta även fram dina räkor och skala dem om de inte redan är skalade.
  5. Lägg nu i både de frästa morötterna, purjolöken samt fisken i vattnet med potatisen och låt sjuda på låg värme i cirka 5–6 minuter. Ha sedan i grädde samt hackad dill och gräslök. Rör om under uppvärmning.
  6. Smaka nu av med salt och peppar samt tillsätt citronjuice för lite extra syrlighet. Häll upp i serveringsskålar och toppa med de skalade räkorna.
  7. Klart!

Havets delikatesser i soppskålen

Ett riktigt gott recept fisksoppa kan vara guldvärt. Färska smaker som kombineras med havets delikatesser är alltid något som kommer gå hem hos folk. Det finns många olika sätt som du kan tillaga en fisksoppa på, då det är en återkommande måltid i flertalet matkulturer runtom världen. Här ovan kan du ta del av fyra recept som alla skiljer sig från varandra förutom på en punkt: det är de är riktigt mumsiga!

Click to comment

Sport

Exit mobile version