I den här artikeln skall vi diskutera ett antal recept på currysåser. Curryn som krydda har sett en stor utbredning i Sverige sedan de första lådorna lastades av i våra hamnar så sent som under 1900-talet. I dag står curryn, en beteckning vilken innefattar en stor mängd olika kryddor, som en vardaglig ingrediens i det svenska köket. Till såväl såser som i kött och grönsaksblandningar, finns det få tillämpningsområden för den karaktäristiska smaken av curry.
5 grymma currysås recept
Nedan kommer vi att ta upp fem goda currysås recept. En med kyckling, en som kan anses vara mer nyttig, en vegetarisk samt två själv stående såser. Vissa av dessa kommer kräva lite mer matlagningskunskaper än andra. Dock kommer vi att göra vårat yttersta för att vägleda den matglade kocken så gott vi kan! Låt om oss börja med ett mer hälsosamt currysås recept.
Nyttig Curry sås
Ingredienser:
1 msk matlagningsfett (lättsmör är att föredra)
1 msk vetemjöl
en dl vatten
1/2 buljongtärning (kyckling)
tsk curry
Börja med att smälta ditt matlagningsfett i en kastrull. När fettet börjat puttra så långsamt, tillsätt då mjölet och rör om. Detta är en så kallad bottenredning, vilket används för att göra såsen tjockare. Efter det här momentet skall buljongtärningen i blandningen. Rör återigen om tills buljongen har lösts upp.
Tillsätt sedan vattnet. Rör om igen tills blandningen börjat tjockna till en önskad konsistens. Nu är det dags att lägga till den sista ingrediensen, curryn. Rör om och smaka av. Om det blir lite för starkt, kan du ha i lite mer vatten alternativt mjöl.
Curry sås kyckling
Ingredienser för kycklingen
ett kg kycklingbröst, skuren
1 1/2 liter vatten
1 morot
1/2 purjolök
1 gul lök
1 bit rotselleri
2 lagerblad
3 persiljestjälkar
5 vitpepparkorn
Ingredienser för Curry sås
1 msk mild curry
4 dl kycklingbuljong
1 dl grädde
2 msk vetemjöl
2 msk smör
1 krm salt
1 krm vitpeppar
Tillberedning kycklingen
Börja med att skära kycklingen i stora bitar. Lägg den därefter i en djup kastrull. Häll sedan över vattnet och koka upp. Skumma av vid behov. Ta fram grön- och rotsakerna. Skala och skär upp morot, purjolök, lök och selleri i medelstora bitar. Lägg sedan ner dem i kastrullen tillsammans med lagerblad, persiljestjälkar, salt och vitpepparkorn. Lägg på lock och koka i cirka 30-35 minuter. Ta sedan upp kycklingen ur kastrullen och låt svalna.
Nästa steg är att förbereda sin currysås kyckling. Börja med att koka ihop buljongen. Detta tar cirka 10 minuter. Sila därefter av buljongen och ställ den vid sidan om, då den sedan skall i din currysås kyckling.
Tillberedning currysåsen
Smält de två matskedarna smör i en kastrull. När smöret börjat puttra långsamt, häll i curryn och rör om tills blandningen fräser. Därefter tillsätter du den kokta buljongen samt grädden, låt blandningen sedan koka upp. Ta mjölet och rör ut det i lite vatten. Konsistensen skall likna den av en tunn pannkaksmet. Tillsätt sedan till din såsblandning under omrörning. Detta kallas för toppredning, och ger såsen önskad konsistens. Låt din currysås kyckling koka i cirka fem minuter. Tillsätt salt och vitpeppar och smaka av. Nu är det dags för tillagade kyckling att ta sin plats i såsen. Låt puttra på i cirka 2-3 minuter till, ställ sedan av. Nu är din currysås kyckling klar att serveras med antingen lite ris eller nudlar!
Vegetarisk Curry sås
Ingredienser
1 paket grillade sojabitar
1 msk smör
3 tsk gul curry
5 dl matlagningsgrädde
1/2 tärning grönsaksbuljong
salt och vitpeppar
Det första steget med detta currysås recept är att smälta smöret i en stekpanna. När det väl börjat puttra lätt, ha då i curryn. Låt blandningen fräsa ett litet tag. Lägg sedan i sojabitarna och bryn dem tills de fått lite färg. tillsätt sedan både grädden och den halva buljongtärningen. Låt koka i ca. 5 minuter. Ta av och servera!
Kall curry sås
All currysås behöver inte tillagas under värme! Ibland kan ett currysås recept vara baserat på kalla produkter, och enkelt röras ihop i en skål på ett antal minuter. Nedan kommer vi att ge ett sådant currysås recept.
Ingredienser
1 dl majonnäs
2 dl gräddfil
3 tsk franks senap
1 msk curry
en tsk socker
1 tsk spiskummin
2 msk hackad dill
Det blir inte enklare än såhär! Blanda ihop alla ingredienser i en skål. Ställ sedan i kylen i 1-2 timmar. Därefter är det bara att servera!
Curry sås med vitlök
Ingredienser
1 vitlöksklyfta, hackad
3 msk margarin
2 tsk curry
2,5 dl sojagrädde
3 nypor grönsaksbuljong
oregano (smaksätt)
dragon (smaksätt)
gurkmeja (smaksätt)
örtsalt (smaksätt)
peppar (smaksätt)
Börja med att smälta margarinet i en stekpanna/kastrull. Ha sedan i curryn och och vitlöken. Låt fräsa en kort stund, dock inte så länge att vitlöken bränns vid. Häll i sojagrädden. Rör om och låt sedan småkoka. Tillsätt resterande kryddor efter smak. Avsluta med att färgsätta såsen med gurkmejan. Klart!
Fakta om Curry sås
Vanligtvis hänvisad till som en indisk krydda, har Curry med årens gång revolutionerat den kulinariska konsten världen över. Med en stor utsträckning genom Asien, har nationer så som Kina, Korea och Thailand alla sin egna tradition med kryddan. En curry sås är mer eller mindre en stapel i det indiska köket. Beteckningen ”curry” innefattar en enormt stor mängd olika varianter. Dess användande kan spåras hela 4000 år bakåt i tiden, då grundingredienserna liknar dem som används idag. Vitlök, ingefära och gurkmeja är basen av en god currykryddning.
Curryn i Europa
Det västerländska bruket av ordet ”curry” är omsvepande. De tidigaste exemplen av kryddan i europeisk matlagning kommer från 1700-talets Storbritannien. I kokböcker från den eran, är det ett antal recept på curry sås, currysås kyckling samt curry som inbakat i bakelser. Det finns ingen hejd på curryns användningsområde. Med sin karaktäristiska smak och granna färg, har kryddan sakta men säkerligen funnit sin väg in i andra matkulturer. I det stora hela omtyckt och uppskattad, är curryn här för att stanna. En riktigt god curry sås passar till nästan allt.