Kost & Hälsa

Den bästa sommarsalladen

Published

on

Inom kort kommer det bli hög tid att förbereda sig för sommarens intåg i Sverige. Denna soliga årstid värderas mycket högt av befolkningen i vårt nordbelägna land. Sommaren erbjuder oss en undflykt från kyla och mörker samt ger oss ett utmärkt tillfälle till att få uppleva det bästa som årstiden har att erbjuda.

En av de saker som hör till soligare väder och varmare temperaturer är en förändring i vår mathållning. En riktigt god sallad är en klassiker under sommartider. I den här artikeln skall vi se på två recept på underbara grönsaksblandningar att njuta av i solstrålarna.

Sommar och sallader

Inför som under sommaren vill man gärna äta väl. Goda och nyttiga måltider är att rekommendera för att man skall må som bäst i solen. Här nedan finner du två recept på helt underbara sommarsallader som kommer väl till pass när värmen gör sig påmind i Sverige. Båda av dessa sallader innehåller nötter, vilket de med allergi bör uppmärksamma. Nötterna kan dock ersättas med tex. hemlagade krutonger.

Ett tips är att förbereda salladen så att den är färsk vid servering. Det är självfallet fullt möjligt att äta en sallad som stått i kylen ett längre tag, dock smakar det så mycket bättre när alla ingredienser är färska. Dressingen kan dock låtas stå ett par timmar i kylskåpet innan servering.

  • Kyckling- och jordgubbssallad
  • Sallad med spenat och aprikos

Kyckling- och jordgubbssallad

Ingredienser (Sallad):

  • 1 liter färska Jordgubbar
  • 150 g skivad Bacon
  • 500 g Kycklingfilé
  • 100 g Ädelost
  • 1 msk Olivolja
  • 2 tsk torkad Timjan
  • 150 g Blandsallad
  • 1 dl rostade Pekannötter
  • ½ tsk Svartpeppar
  • 1 tsk Salt

Ingredienser (Dressing):

  • 2 msk Balsamvinäger
  • 2 tsk flytande Honung
  • ¾ dl Olivolja
  • 2 krm Salt
  • 2 krm Svartpeppar

Tillberedning:

  1. Inled med att skära upp kycklingfiléerna i skivor och bryna dem i en stekpanna med olivoljan. Krydda dem med timjan, salt och peppar. Ställ sedan ugnen på 175 grader och placera den brynta kycklingen i en ugnssäker form. Låt stå i ugnen i cirka 20 minuter.
  2. Ta fram ditt bacon och skär den i tunna strimlor. Stek i en stekpanna utan tillsatser tills den blir knaprig och låt dem rinna av på hushållspapper.
  3. Förbered jordgubbarna genom att rengöra dem. Dela dem sedan två gånger om, så kallad ”kvartering”. Låt även dem rinna av på hushållspapper.
  4. Ta fram din ädelost och bryt ner den i smulor.
  5. Förbered nu din dressing genom att vispa samman alla ingredienser till den i en bunke. Tillsätt salt och peppar vid behov.
  6. Avsluta med att blanda samman alla salladsingredienser i en bunke och häll över cirka hälften av dressingen. Vid behov kan mer dressing tillsättas under måltiden. Klart!

Sallad med spenat och aprikos

Ingredienser (Sallad):

  • 100 g Valnötter
  • 150 g Ädelost
  • 200 g Babyspenat
  • 1 msk Olja
  • 2 stora Rödlökar
  • 8 Aprikoser
  • 1 tsk Olja
  • 1 msk flytande Honung

Ingredienser (Dressing):

  • 2 msk Balsamvinäger
  • ½ dl Olivolja
  • ½ tsk Salt
  • 1 krm malen Svartpeppar

Tillberedning:

  1. Börja med att skölja av babyspenaten och placera den på ett stort serveringsfat.
  2. Skala sedan rödlöken och skär den i tunna klyftor. Lägg den sedan i en stekpanna med 1 tsk olja och stek upp lätt.
  3. Förbered aprikoserna genom att skölja samt kärna ur dem. Skär även dessa i tunna klyftor. Lägg dem sedan på serveringsfatet tillsammans med löken och spenaten.
  4. Ta nu fram ädelosten och smula den över de andra ingredienserna på fatet.
  5. Nu är det dags att steka upp valnötterna. Lägg dem i en stekpanna tillsammans med 1 msk olja och droppa över den flytande honungen. Processen skall inte ta en längre tid, var försiktig så att nötterna inte bränns vid.
  6. Vispa nu samman alla ingredienser till dressingen.
  7. Avsluta med att hälla över dressingen på serveringsfatet med salladen och toppa med de stekta valnötterna. Klart!

Click to comment

Sport

Exit mobile version