Kost & Hälsa

Grönkål

Published

on

Sprungen ur jorden och grön till färgen. Dessa fåtaliga ord beskriver grönkålen på bästa vis. Sedan länge en tradition under julfirandet, finns det dock många frågor som återstår när det kommer till den här järnrika växten. Vad kan man använda den till?

I den här artikeln skall vi försöka besvara frågor kring användningsområdet för grönkål. Vi kommer att ta upp ett antal recept som kålen spelar sin roll i. Inte bara en prydnad under julens högtid, är det upp till den här artikeln att rättfärdiga denna grönsakens plats i det svenska kylskåpet!

Grönkål – Spröd och fin

Om inget annat så ser grönkål ganska så gemytligt ut. Av anmärkningsvärd storlek och inbjudande kulör, är det inte förunnat att den blivit en favorit som prydnad under julfirandet. Dock kan denna grönsak även ätas, och gör man rätt så blir det riktigt gott!

Man får aldrig underskatta Moder Naturs förmåga att ständigt förse oss människor med nya delikatesser ur hennes jord. Med alla fabriksproducerade matprodukter som vi ät nu för tiden, kan de frodiga tingen i grönsaksdisken förkastas till fördel för en hamburgare på en snabbmatsrestaurang. Dock har allt sin plats i våran vardagliga kost, där även den här kålen bör höra hemma.

Att tänka på

När du väl har en av dessa delikata grönsaker och planerar att tillaga något gott, finns det några saker du bör ha i åtanke. Det första är att använda i stort sätt hela kålen så gott det går. Stammen må vara en av de bitar man helst gör sig av med, dock bör du behålla den. Skär man den i tunna skivor går den utmärkt att använda i till exempel soppor och gratänger!

Det andra du skall tänka på är att just denna granna grönsak håller sig väl i din frys. Efter julfirandet är över, kan du lika gärna plasta in kålen och lägga den i frysen. Sedan när det väl är dags att tillaga den är det bara att ta ut och tina upp! Med dessa små tips ur vägen är det hög tid att titta på några redigt mumsiga grönkål recept man kan tillaga!

Stekt grönkål och vitlök

Ingredienser

  • 500g grönkål
  • 3 msk neutral olja
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 1/2 tsk salt

Tillagning

Börja med att förbereda kålen. Skär bort stammen (som går att spara!) och dela sedan upp bladen i mindre bitar. Ta sedan de två vitlöksklyftorna och riv dessa alternativt pressa dem. Stek nu upp dessa två ingredienser i en stekpanna med den neutrala oljan. Kålen är klar när den har blivit mjuk i konsistensen. Avsluta med att salta. Mumsigt!

Ostpaj

Ingredienser

  • 100g grönkål
  • 3 dl cheddarost
  • 250g smördeg
  • 3 ägg
  • 2 dl grädde
  • 1/2 purjolök
  • 1 msk smör
  • 2 krm svartpeppar
  • 1/2 tsk salt
  • 1 dl valnöt

Tillagning

Börja med att förbereda kålen och purjolöken. Med kålen skall stjälken bort och bladen skäras i små bitar. Purjolöken skall strimlas. Lägg sedan dessa två ingredienser i en stekpanna och fräs ihop. Häll sedan av vid sidan om och krydda med salt och peppar. Blanda därefter ner tillsammans med osten. Ställ ugnen på 175 grader.

Ta nu fram äggen och grädden och vispa ihop dessa lätt i en bunke. Dela även upp smördegen i medelstora botar och kavla ut så att den blir någorlunda tunn. Tryck sedan ner degen i muffinsformar så att hörnen sticker upp lite. Ha sedan ner blandningen med kål, purjolök och cheddarost tillsammans med valnötterna i de degklädda formarna. Pensla nu med blandningen av grädden och äggen, och häll sedan över resten när det är klart.

Placera dina små pajer i mitten av ugnen och låt dem grädda i cirka 15 minuter. Klart!

Gröna chips!

Ingredienser

Tillagning

Börja med att dela upp kålen i lagom stora bitar. Det är viktigt att de har blivit tvättade i förväg, se även till att torka dem noggrant. Häll ner oljan i en djup kastrull och värm upp tills den når en värme at cirka 140 grader. Lägg nu ner dina kål-bitar i kastrullen med oljan och låt dem fritera. Denna process tar cirka endast 1-2 minuter.

Färgen du skall gå efter är en mörkare grönt än deras normala kulör. Har de blivit bruna har de låtits fritera för länge. Var noggrann och snabb med att ta upp dem. När de ser klara ut fiskar du upp chipsen med en hålslev och lägger dem på en bit hushållspapper så att oljan får rinna av. Häll över saltet och låt dem kallna något innan servering. Klart!

Grön potatissoppa

Ingredienser

  • 150g grönkål
  • 300g potatis
  • 2 dl grädde
  • 1 liter vatten
  • 1 gul lök
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 1 msk olja
  • 1 vitlöksklyfta
  • salt
  • 1 kruka färsk basilika
  • svartpeppar

Tillagning

Börja med att förbereda kålen och löken. Kålen skall enbart bestå av bladen, dessa kan enkelt plockas av från stjälken. Den gula löken behöver hackas, dock inte i för små bitar. Även vitlöken skall hackas. Lägg sedan dessa ingredienser i en kastrull och fräs ihop i oljan. Häll över vattnet och grädden, och tillsätt sist potatisen tillsammans med de två buljongtärningarna.

Låt nu blandningen sjuda tills potatisen har blivit tillagad. Ha nu i basilikan och blanda runt tills soppan har fått en slät konsistens. Avsluta med att smaka av med saltet och svartpepparn. Häll upp i ett par små skålar och servera. Klart! Perfekt som en mild och väl smakande förrätt!

Pasta med kål och bacon

Ingredienser

  • 70g grönkål
  • 4 äggulor
  • 3 dl matlagningsgrädde
  • 2 dl finriven parmesan
  • 400g pasta Penne Rigate
  • 140g bacon
  • 2 msk timjan
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar

Tillagning

Börja med att plocka bladen från kålens stjälk. Det är dessa som kommer att användas i detta recept. Riv parmesanen. Blanda sedan ihop äggula, grädde, svartpeppar och parmesan i en skål. Koka upp din pasta i en kastrull tillsammans med saltet. Låt pastan koka enligt förpackningens anvisningar.

Skär nu upp din bacon i små bitar och stek den i en stekpanna tills den blir knaprig. Häll sedan av baconen på en bit hushållspapper så den får torka lite. Finhacka timjan. Lägg kålen ner i panna med stekfettet från din bacon och stek upp tillsammans med salt och timjan.

Lägg nu över den färdigkokta pastan i stekpannan med kålen tillsammans med cirka 1 dl av kokvattnet och ta av pannan från plattan. Häll i din ägg, grädde och parmesan-blandning ner i pannan med kålen och pastan och bland om. lägg sist även ner bacon och blanda lite till. Klart!

Aldrig att underskatta

Det krävs inte alltför mycket för att grönkålen skall finna sig en värdig plats i din vardagliga kost. Grönsaken är inget att skjuta åt sidan, då den såväl ger smak som färgglädje åt måltiden. Rik på värdefulla näringsämnen, gör du rätt i att öppna upp ditt kylskåp för denna härligt gröna växt!

De recept som vi listat här är några enkla rätter att tillaga för den bekväme kocken. Dock finns det betydligt fler där ute i grönsakssfären, några mer avancerade och några mer i stil med dem som tagits upp här. Vad som måste bli sagt är att den här sortens kål inte bara bör vara en vana under julen!

Tar du dig lite tid och engagerar dig lite i allt som den givande jorden har att erbjuda, kommer du snart märka att maten din blir mer åtnjutsam. Hälsan bör även den få sig en uppsving i takt med att ditt fat alltmer fylls av grönsaker.

Ta tillvara på dessa recept, och våga testa dina smaklökar med lite grönkål!

Click to comment

Sport

Exit mobile version