Kost & Hälsa

Kebabsås recept

Published

on

Kebabsåsen har fått en enorm genomslagskraft i det skandinaviska köket enda sedan den först gjorde sitt avstamp i norden. Ursprungligen som komplement till kebabköttet, ser idag en kebabsås sin plats till en väldans massa olika maträtter. En riktigt god Kebab sås kan bland annat användas som dip. Det hör inte till ovanligheterna att man har kebabsås till likväl tacos som kycklingrätter i Sverige. Nedan kommer vi att lista fem riktigt goda kebabsås recept. Vanligtvis tillagade med kalla produkter, är det ingen större konst att röra ihop en mumsig kebab sås.

5 grymma Kebabsås recept

Vi inleder våra fem kebabsås recept med ett baserat på grekisk yoghurt. Likväl grekisk som turkisk kan användas vid tillagandet av en kebabsås. Det är därmed upp till vardera person att komma underfund med vad man själv föredrar.

Kebab sås med Sriracha och Fanta

Ingredienser

  • 2 dl grekisk yoghurt
  • 1 dl majonnäs
  • en msk srirachasås
  • 1/2 vitlöksklyfta, riven
  • 1/2 Fanta
  • 2 tsk kebabkrydda
  • 1 krm cayennepeppar
  • salt och svartpeppar

Blanda ihop alla produkter kalla i en bunke. Ställ sedan i kylskåpet i minst en halvtimme, men låt gäran stå längre.

Kebab sås med oregano

Ingredienser

  • 1 1/2 dl turkisk yoghurt
  • 2 msk majonnäs
  • 1 1/2 msk oregano
  • 1 vitlöksklyfta, riven
  • 2 krm spiskummin
  • 1 tsk chilisås
  • 1 krm cayennepeppar
  • en tsk sambal olek
  • ⦁ 1 msk apelsinjuice

Blanda alla ingredienser i en bunke och ställ vid sidan om. Servera efter cirka 15-20 minuter.

Kebab sås med mynta

Ingredienser

  • 3 dl turkisk yoghurt
  • 2 msk majonnäs
  • 3 msk chilisås
  • 1 nypa socker
  • en vitlöksklyfta, riven
  • 1/2 tsk sambalolek
  • 1/2 tsk mynta
  • salt och svartpeppar

Samma procedur som de två ovanstående. Blanda alla ingredienser kalla i en bunke. Ställ sedan åt sidan. Helst skall såsen stå i kylskåpet en längre tid.

Kebab sås med créme fraiche

Ingredienser

  • 2 dl créme fraiche
  • 2 msk majonnäs
  • 1 vitlöksklyfta, skalad och pressad
  • en tsk limejuice
  • 1/2 tsk kebabkrydda
  • salt och svartpeppar

Blanda allt i en bunke och ställ i kylskåp 1-2 timmar.

Kebab sås med gräddfil och salladskrydda

Ingredienser

  • 3 dl gräddfil
  • 3 msk chilisås
  • 2 msk majonnäs
  • 1 tsk italiensk salladskrydda
  • en vitlöksklyfta, skalad och pressad
  • 1/2 tsk sambal olek
  • 1/2 tsk kebabkrydda
  • salt och svartpeppar

Blanda ihop alla ingredienser kalla i en bunke. Ställ vid sidan av i kylskåp. Låt stå i 1-2 timmar innan servering.

Fakta om Kebabsås

Kebabkött, och därmed även kebabsås, har sitt ursprung i mellanöstern. Populärt i såväl Turkiet som Grekland, är det svårt att säga vart kebabsåsen först såg sin plats på faten. Skall det vara grekisk eller turkisk yoghurt? Detta skiljer sig från region till region. Vad som är känt, är att det finns en lång tradition i denna delen av världen att servera kebabkött med tillhörande kebabsås. Genom århundradena har kebabsåsen florerat i flertalet olika variationer i dessa delar av världen.

Kebabsås i Europa

Kebabköttet och kebabsåsen fanns in väg till Europa genom turkiska immigranter. Det var först under 1970-talet i dåtidens Västtyskland som den idag världsomfattande maträtten slog ner med kraft. Kebab började serveras likt idag i gatukök, där den snabbt blev en favoritmåltid för tyskarna. Sakta men säkerligen började kebabköttet med dess tillhörande kebabsås att finna sin väg till andra europeiska nationer. Efter att ha spenderat cirka ett decennium i Tyskland, kom kebabsåsen till Sverige i början på 1980. Det var en mer eller mindre nationell lansering från början.

Kebabsås i Sverige

Flertalet gatukök började erbjuda kebabsås inte bara till kebabrätter, utan även som komplement till tex. hamburgare och korv. Kebab sås blev även samtidigt populärt som dipsås till pommes frites. Ju större efterfrågan blev på den då exotiska såsen, ju större behov blev det på kebabsås recept i de svenska hemmen. Snart kunde kebabsås recept synas i kokböcker, och de ”försvenskades” till viss del. I vissa fall byttes den grekiska eller turkiska yoghurten ut mot gräddfil. I andra fall kunde mer västerländska ingredienser såsom majonnäs och gräslök finna sin väg in i en svensktillagad kebabsås.

Blir knappt bättre

Det går det inte att förneka kebabsåsens värde inom likväl den svenska som den globala matlagningskulturen. Från det Ottomanska rikets tegelugnar till den moderna tidens gasreglerade spisar, har kebabsåsen funnit sin plats i världens kök. Syrlig, smakstark och med den milda, inlindande yoghurten finns det få saker på matbordet som slår en riktigt god kebabsås!

Click to comment

Sport

Exit mobile version