Samhälle

Neger, Nigger och Negerskämt

Published

on

Det är inte längre acceptabelt att dra negerskämt eller för den delen kalla någon för negress, neger eller nigger. Att det överhuvudtaget har varit acceptabelt med dessa nedlåtande ord och skämt tidigare visar på en respektlöshet som kanske kan tolkas som att man förr i tiden hade dålig kunskap om mörkhyade personer och kanske en rädsla för att man inte visste bättre! Men trots att vi lever i en modern tid så finns det fortfarande människor som skriker neger eller nigger och kränker mörkhyades rättigheter.

Att det skulle bero på okunskap och rädsla även idag är jag ytterst tveksam till – nej det håller inte längre, nu skulle man snarare vilja påstå att det beror på att man är rasist och att man förmodligen med det även har mindre självkänsla än gemene man. Att säga att man 2021 har ett lägre IQ om man fortfarande springer runt och drar negerskämt eller skriker neger eller nigger efter mörkhyade människor är givetvis att ta i. Men liknelsen att kalla någon neger 2021 kan säkert jämföras med ett lägre IQ! Idag är dock de flesta överens om att man inte ska använda ordet neger, nigger eller dra negerskämt.

Neger & Nigger – Vad betyder det

Ordet neger härstammar från spanska ordet “negro” som betyder svart. Det i sin tur kommer från latinets “niger”, som även det betyder svart. Till en början benämnde man inte alla mörkhyade som “neger” utan det var endast vissa folkslag som kallades för det. Detta berodde på att man delade upp folkslagen i olika raser, där en av raserna var den negroida rasen.

Ordet neger var från början en allmän benämning på alla som var mörkhyade. Man använde ordet neger eller negress speciellt för personer som kom från vissa svarta folkgrupper i Afrika. Men även i södra Asien och från Oceanien har det förekommit innan 1800-talet.

Sverige och N-ordet

Begreppet negress eller neger användes från början som en allmän benämning på alla folkslag med svart hy, men så sent som på 1800-talet så ändrades detta till att ”bara” gälla personer med svart hy. Exempelvis så kallades inte längre Aboriginer från Australien för negresser, neger eller nigger efter 1800-talet, vilket de gjorde tidigare.

I Sverige har ordet negress, neger eller nigger förekommit sedan 1680. Ordet kom från början till Sverige från det spanska ordet ”negro” som betyder svart och som i sin tur kommer från latinets ”niger” som betyder samma sak. Men redan på vikingatiden sägs det att vi hade ett namn för mörkhyade män, vilket då var ”Blåman”.

Ordet ”negress eller neger” anses av språkforskare och myndigheter vara föråldrat.  Det används vanligtvis inte i modernt språkbruk eftersom det numera uppfattas som både nedsättande och kränkande

Neger och Nigger i litteraturen

Att ordet negress, neger eller nigger idag har en laddad effekt på människor i allmänhet och i synnerhet mörkhyade personer är väl inte så mycket att orda om. Men det är inte så längesedan det var helt acceptabelt att använda dessa ord bland annat i böcker, och framför allt i barnböcker.

I Astrid Lindgrens underbara böcker om Pippi Långstrump så var Pippis pappa Efraim Långstrump en sjökapten som var ”negerkung” på en söderhavsö vid namn Kurrekurreduttön. I de nya utgåvorna så är han numera en kung på en söderhavsö. Att det var en självklarhet att byta ut ordet var det inget att diskutera.

Däremot blev det tvärtom när man skulle trycka en nyutgåva av den klassiska Ture Sventon i Paris. Förlaget ville byta ut ordet ”neger” till något mer passande, som färgad eller mörkhyad, men det ville absolut inte Sveriges författarfond som förvaltar Åke Holmbergs verk. De ansåg att det var en del av kulturarvet att ha kvar ”neger” i en nyutgåva. Förlaget vägrade trycka och att vi kommer få se Ture Sventons barndeckare i handeln med en nyutgåva i framtiden är tveksamt.

Tintin får fortsätta använda ordet neger

Det finns flera exempel än dessa två, bland annat så blev förlaget som ger ut Tintin stämda inför domstol i Belgien, men här blev utfallet något helt annat än väntat. ”Tintin i Kongo” skrevs av Georges Remi under hans pseudonym Hergé, och han är en författare som är lika helig i Belgien som Astrid Lindgren i Sverige. 2011 blev förlaget stämda för att man inte ändrade i boken och tog bort de stötande n-orden. Albumet är skrivet på 1930-talet då Kongo var en belgisk koloni. Belgien styrde landet under 75 år och ungefär 10 miljoner människor tros ha fått sätta livet till på grund av den brutala regimen. Men trots detta slog man fast i domstolen att det inte var rasistiskt att använda n-orden, så ingen ändring har skett.

USA  

I USA är nigger, neger ett av de mest rasistiskt orden man kan säga. Ordet är laddat och de som använder ordet är för det mesta rasister. Ordet blev omodernt efter att Black Power-rörelsen på 60-talet började använda ”black” istället, allt för att uttrycka stolthet över att vara afroamerikaner.

Så långt som in på 50–60-talet var det fortfarande en stor skillnad mellan ”svarta” och ”vita”. Det fanns toaletter, restauranger och klädbutiker som ”svarta” inte fick gå in på och på bussarna fick man inte sitta på de ”vitas” platser. Men 1964 drev presidenten Lyndon B Johnson genom en lag tillsamans med medborgarrättskämpen Martin Luther King som gör att alla har ett lika värde oavsett om man är ”svart” eller ”vit”. Lagen utgör hörnstenen i det integrerade USA. Den föreskriver att alla har lika rätt att rösta och om delstater vill ha särskilda kunskapskrav ska de vara lika för vita- och svarta invånare. 

Negerskämt

Här kommer några skämt som inte ens är roliga, men som fortfarande finns på vissa forum. Att fortsätta skriva eller dra skämt om mörkhyade personer visar på mycket lite respekt, och man är förmodligen i de flesta fall rasistiskt lagd eller så bottnar det i att man har dåligt självförtroende eller kanske inte har alla hästarna hemma.

Negerskämt har funnits länge, men de börjar mer och mer försvinna. Idag vet en sjuåring knappt vad ordet neger, negress eller nigger är, vilket visar på att det börjar bli som det ska vara. Det går sakta men säkert framåt och förhoppningsvis så kommer de flesta så småningom acceptera att vi alla är lika oavsett hudfärg.

En neger knackar på dörren till paradiset. Sankte Per öppnar och släpper in honom. Han frågar negern om han gjort något speciellt under sitt liv.

– Ja, svarar negern, jag lyckades gifta mig med en vit kvinna i Alabama som var oskuld och dessutom dotter till en ledare i Ku Klux Klan.

– Det var inte illa! sa Sankte Per. När gjorde du det?

Negern: Det var för 3–4 minuter sedan.

En neger kommer in till Arbetsförmedlingen.

– Jag letar efter ett arbete, kan du hjälpa mig?

– Ja, vad tror du om läkare, revisor eller advokat?

– Du tar mig inte på allvar!

– Ja, men det var du som började.

Vad är skillnaden på en olycka och på en katastrof?

– En olycka är om ett skepp med en neger sjunker.

– En katastrof är det om de har lärt sig att simma.

Varför det inte är okej att säga Neger, Nigger och negerskämt

Att använda sig av ord som negress och neger, eller dra negerskämt, är idag rasistiskt och att vara rasist i ett mångkulturellt samhälle gör att man som oftast skiljer sig från mängden och egentligen bara vill uppvigla till bråk eller vill bli sedd. Det är absolut inget fel i att vara annorlunda men att vara annorlunda för att hetsa någon med en annan hudfärg är absolut inte ok.

Summering

Samhället och välden har kommit en bit på vägen för att få bort ord som neger, negress eller nigger. Men det är mycket arbete kvar för att dessa ord ska ha rensats ut helt och det kommer tyvärr att ta generationer innan vi har kommit till bukt med dessa ord. Bara för ett tjugotal år sedan sa man niggerboll i butiken, men man har fått till en ändring och nu heter det chokladboll för alla. 

Kan vårt samhälle ta och lära sig av detta så kommer det att gå ännu snabbare. Media har döpt orden till n-ordet. Men varför inte ta bort det helt? De yngre barnen har lika många vänner som har mörk hy som ljus hy och de vet inte ens vad orden som vi skrivit om betyder – vilket är vår framtid. Med detta som slutord är vår framtid om att få bort n-orden och dess rasistiska betydelse mer än bra.

Click to comment

Sport

Exit mobile version