Kost & Hälsa

Nya smarriga matrecept för vardag och fest

Published

on

Den svenska kokkonsten är ständigt under utveckling. För var år som går blir vi alltmer sofistikerade och kunniga i vår matlagning, vilket leder till att fantastiskt goda maträtter serveras till borden. Husmanskosten, god som den är, har tidigare ändå varit relativt rudimentär. Idag är det inte fallet längre. I den här artikeln skall vi se på tre nya recept på mat som kan serveras såväl till vardags som till fest, svenska klassiker med en modern twist!

Det nya svenska köket

Att laga mat kan vara såväl roligt som närande. Särskilt när man skapar något nytt av en gammal klassiker, blir matlagning en spännande sysselsättning. Den klassiska svenska kokboken saknar inte goda, gamla maträtter som värmt våra magar genom åren. Det kan dock vara dags för en liten uppdatering av några av de mer förlegade rätterna.

Det finns mycket att välja på när det kommer till ny mat. Trender kommer och går såsom falafel recept, syltade produkter samt fusion-mat. Här nedan finner du dock tre tidigare traditionella måltider som behöver dammas av lite. I de maträtter som valts ut här finns det något för alla. Ta en titt och pröva på själv, vare sig som vardagsmåltid eller inför festligheter!

3 underbara måltider

  • Kolja med kapris och rödbetor
  • Bakad lax med getost
  • Isterband i gräddstuvning

Kolja med kapris och rödbetor

Ingredienser (4 port.):

  • 600 g koljafilé (4 bitar)
  • 1 kg delikatesspotatis
  • ½ tsk salt
  • 2 msk smör
  • ½ tsk svartpeppar
  • 4 tsk kapris
  • 8-10 inlagda rödbetor
  • Dillkvistar

Tillberedning:

  1. Börja med att koka upp delikatesspotatisen i saltat vatten. De skall ara mjuka till konsistensen när de är klara.
  2. Sätt nu ugnen på 150 grader. Ta sedan fram dina koljafiléer och krydda dem med salt och svartpeppar. Smörj sedan en form och placera fisken däri. Fördela därefter 2 msk smör jämt över koljan.
  3. Låt sedan formen stå i mitten av ugnen i cirka 15 minuter.
  4. Ta nu fram ytterligare 100 g smör. Lägg i en liten kastrull och bryn upp smöret.
  5. Vid servering placerar du alla tillagade ingredienser på fatet och toppar med lite kapris samt ett par dillkvistar. Klart!

Bakad lax med getost

Ingredienser (4 port.):

  • 4 bitar lax (ca. 150 g/styck)
  • 1 dl russin
  • 150 g getost
  • 1 dl pinjenötter
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 msk olivolja
  • Blandsallad

Tillberedning:

  1. Börja med att ta fram din lax och skär små skåror i den. I dessa placerar du sen lite russin. Lägg sedan ner laxen i en ugnsform med bakplåtspapper och smula över getosten. Häll sedan pinjenötterna över laxen. Avsluta med att tillsätta olivolja samt krydda med salt och peppar.
  2. Placera sedan ugnsformen med laxen mitt i ugnen på 150 grader. Låt stå i cirka 15 minuter.
  3. Flytta därefter upp formen till den övre delen av ugnen och höj värmen till 225 grader. Sätt även ugnen på grilläge och låt stå i 2-3 minuter. Det här är för att ge pinjenötterna lite färg.
  4. Vid servering placerar du först lite blandsallad på fatet. Därefter lägger du över laxen. Klart!

Isterband i gräddstuvning

Ingredienser (4 port.):

  • 4 isterband
  • 800 g spetskål
  • 3 msk smör
  • 1 ½ dl standardmjölk
  • 1 ½ dl vispgrädde
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 msk dillfrön

Tillberedning:

  1. Börja med att förbereda gräddstuvningen med spetskål. För det här behöver du strimla spetskålen tunt, varpå du sedan steker upp den i panna med 2 msk smör. Låt kålen stekas i cirka 5 minuter.
  2. Därefter tillsätter du mjölk, grädde salt, vitpeppar och dillfrön. Rör om och låt koka ytterligare 5 minuter.
  3. Ta nu fram isterbanden och skär upp dem i lagom stora bitar.
  4. Stek sedan i en panna med 1 msk smör tills de tagit en fin färg.
  5. Vid servering lägger du först gräddstuvningen med spetskål på fatet, följt av de stekta isterbanden. Klart!

Click to comment

Sport

Exit mobile version