Vi har turen nog att leva i ett land som är fyllt av vackra landskap. Bland dem kan man räkna Österlen. Beläget i den sydöstra delen av Skåne, har dess böljande kullar, soliga ängar och oändliga katalog av flora länge varit en av de föredragna sommarställena för oss svenskar. Med en myriad av sevärdheter, värme och blomstrande natur, är det inte förunnat att turismen är en av Österlens mest betydelsefulla industrier.
I den här artikeln skall vi ta en närmare titt på detta skånska landskap. Dess historia och olika turistmål kommer att tas upp. Vi beger oss söderut, till ciderns söta berusning och strändernas vita ränder!
Österlen – Upplev en riktigt svensk sommar 2024
Innan Österlen blev ett populärt ställe att spendera sommarsemestern på, var den främsta industrin jordbruk. Detta är föga förvånande med tanke på Skånes platta landskap. Sedan den här delen av norden började befolkas, har landskapet i den södra delen av Sverige varit den främsta producenten av vete. Många soltimmar, bekväma temperaturer och god tillgång till färskt vatten, gör Skåne och dess landskap till en utmärkt miljö för att gro allt från säd till blommor.
Med den potential till rikedom som länge varit aktuell i detta län, kommer naturligtvis konflikt. De som främst genom historiens gång har förespråkat för att ha en rätt till Skåne och dess vida, öppna fält, har varit danskarna.
Även om fornlämningar vittnar om att nordbor slog sig ner i landsdelen väldigt långt tillbaka i tiden, uppstod Skåne som vi känner till det idag under 900-talet. Våra grannar till söder har till och från lagt beslag på denna geografiskt sett svenska landsdel. Detta var dock inte helt obefogat.
Cirka hundra år innan det första millenniumskiftet, stod skåningarna under dansk fana. Det var den dåvarande konungen Harald Blåtand som inkluderade landskapet innanför hans rikes gränser när Danmark enades under en krona. Det tog inte lång tid innan Skåne blev en av de främsta provinserna för internationell handel i landet.
Skåne blir svenskt – Österlen blir till
Med blickarna vända söderut, tog Sverige notis om den rikedom som Danmark genererade från Skånes marknader och sädesfält. Genom medeltiden stred de två parterna med jämna mellanrum över kontrollen av landskapet. På den tiden var det blodsspill som skulle avgöra vem som fick ta del av denna sydliga regions tillgångar.
Det var först under mitten av 1600-talet som Skåne blev svenskt i politisk och gränsmässig bemärkning. Detta skedde tack vare ’Freden i Roskilde’, vilken kom som ett resultat av svensk framgång i ett av de otaliga krigen de två nationerna emellan.
De många skiftningarna av gränsen mellan Sverige och Danmark förklarar varför Skåne och Österlen har en kulturell koppling till Danmark, och historiskt sätt tycks skåningarna till viss del ha föredragit att lyda under en röd-vit regim. Dock var det Sverige som i slutändan stämplade sitt bläck på kartan över detta rika landskap.
Namnet ”Österlen” nämns först i skrift i 1847. Det tog dock cirka ytterligare ett halvt sekel innan det blev en benämning på denna skånska landsdel i folkmun. I den förgångna tiden, var områdets beteckning mestadels bundet till de små orter och bebyggelser som finns där. Österlen var helt enkelt ett samlingsnamn på en herrans massa små bygder spridda över det natursköna landskapet.
Kust och lövskog
En av de främsta naturscenerna som utmärker Österlen är dess vida kustremsa. I den nordöstra delen av regionen finner man en havsbelägen del av kulturområdet Ålakusten. Det är dock inte bara saltvatten som vaskar det gröna landskapet vått. En stor insjö vid namnet Gyllebo Sjö är belägen norrut. Sjön har blivit ett populärt turistmål för sol och bad, och flertalet roliga aktiviteter är äger rum längs med dess stränder under sommarmånaderna.
Till skillnad från andra delar av Sverige har Skåne, och speciellt Österlen, en stor tillgång till lövskog. Den vanligaste typen av träd att finna i Sverige består av barr, dock inte här. Allt från små björkar och alar till storvuxna, ålderstigna ekar växer fritt i det frodiga landskapet. En del barr växer även, dock tillhör dessa inte den ursprungliga naturen i vare sig Skåne eller Österlen.
Om en skövling av skog för åkerbruk och plantering av gran och tall inte hade ägt rum genom åren, skulle landsdelen förmodligen bestå enbart av lövträd.
8 Sevärdheter i Österlen
Glimmingehus
Hammars backar
Stenshuvud Nationalpark
Kiviks musteri
Naturreservatet Backåkra
Simrishamn
Ales stenar
Skåneleden
Har man lust att besöka Österlen, finns det flertalet sätt att ta sig dit på. En mängd olika resebolag erbjuder bussturer ner till den sydöstra delen av Skåne. Dessa brukar även ha planerade dagsscheman för sevärdheter och inackordering. Som nämnt tidigare i artikeln, är turismen en stor bransch i området.
Andra sätt att ta sig dit är via tåg. Resan går då snabbare än med buss, även om man färdas under mindre ”flexibla” omständigheter. Sedan kan man naturligtvis köra dit själv i sin egen bil. Detta är, trots andra valmöjligheter, det mest föredragna sättet att besöka Österlen på.
Nedan kommer vi nu att lista ett antal sevärdheter som finns att besöka i Österlen. Vissa av dem bär på en historisk betydelse, medans andra är av en mer naturskön karaktär. Oavsett, så finns det alltid en upplevelse för allas intressen i det soldränkta, skånska landskapet.
Glimmingehus
Glimmingehus är en av Skandinaviens bäst bevarade medeltida borgar. Rest av den danska adeln i början på 1500-talet, var byggnaden lika mycket en bostad som en försvarskonstellation. Idag är Glimmingehus öppet för allmänheten som en av de mest populära sevärdheterna i Österlen!
Hammars Backar
Dessa kullar ligger belägna vid kusten mot Östersjön. Med en imponerande, högrest geografi är denna kustremsa ett populärt turistmål. Ett antal små stigar leder upp på flertalet höjder med en vacker utsikt över havet nedanför.
Stenshuvud Nationalpark
Som namnet avslöjar, utgör Stenshuvud en av de tre nationalparker som är belägna i Skåne. De som tidigare besökt liknande områden vet att dessa områden består av exceptionellt vackra naturscener, och Stenshuvud är inte annorlunda! Namnet kommer sig av de tre kullar på cirka 100 meter i höjd som är spridda runtom området. ”Tre huvuden av sten” helt enkelt.
Kiviks Musteri
Cider är en av skåningarnas (och svenskarnas) favoritdryck, och det finns ingen brist på denna vätska i Österlen! Faktum är, att ett av Sveriges största musterier bedriver sin verksamhet här, Kivik. Utöver själva byggnaderna, kan man även besöka de stora odlingarna som förser Kivik med äpplen!
Naturreservatet Backåkra
Backåkra är en öppen slätt omgiven av lite skog. Som designerat naturreservat, tillåts man inte störa den biologiska mångfald som infinner sig här. Dock kan man gärna ta sig en liten rundtur, och bevittna all den ljuva skönhet som platsen har att erbjuda.
Simrishamn
Simrishamn är en av de mest tätbefolkade orterna i Österlen. En småstad belägen längsmed kusten mot Östersjön, är Simrishamn likväl rik på historia som skönhet. Här finner man även en av de svenska vinproducenterna, Nordic Sea Vinery.
Ales Stenar
Dessa är en fornlämning från våra vikingaförfäders dagar. De är formerade i en stil som skallas ”skeppssättning”, och restes någon gång mellan 500- 1000-talet. Av såväl historisk som kulturell betydelse, är dessa stenklossar betecknande som ett fornnordiskt arv, och i alla högsta grad en sevärdhet för gemene svensk!
Skåneleden
Likt med så många andra delar av landet, har även Skåne en led som kan vandras av den hurtige turisten. En bit av denna vandringsled går genom Österlen, och anses vara en av de mer sevärda delarna!
Nytt för 2024 i Österlen
Österlens vackra landskap kommer bestå genom tiderna. Vad som dock är föränderligt är de evenemang, aktiviteter och tillställningar som regionen ser till att arrangera varje år. I 2023 kommer du få möjligheten till att ta del av nya upplevelser i den grönskande naturen i allt från konst till musik och mat.
I början av april kommer Österlen ha sin så kallad ”konstrunda”. Det här är ett återkommande åtagande från regionen, då årets upplaga är den 55:e gången som konstrundan äger rum. Du kommer få möjlighet till att se strålande målningar och skulpturer från våra svenska artister, varav många är utexaminerade från konstlinjer på såväl gymnasium som högskolor.
Något annat som även är värt att se fram emot i Österlen i år är en operett. Det handlar då om berättelsen kring kvinnotjusaren Casanova. Mellan den 30:e juni – 9:e juli kommer denna musikfest att ställas upp på Ystads Teater.
En liten resa söderut
Skall man väl spendera sommaren i Sverige, kan man lika gärna ta en tur ner till sydöstra Skåne. Landskapet, maten och kulturen bör inte lämna någon besviken. All infrastruktur man kan vara i behov av finns där, och de olika nämnderna och institutionerna som tar hand om turismen gör sitt yttersta för att folk skall få en så trevlig upplevelse som möjligt.
Det är viktigt att stödja den svenska turistindustrin. Inte bara för att man förser delar av landet med den inkomst de är beroende av, utan även för att man får uppleva vårat land i dess helhet! Vandra i Sarek, bada på Böda strand och besök Österlens mångfald av natur!
Boende i Österlen
Det är inga svårigheter att finna sig ett ställe att slagga på i Österlen. Regionen är som sagt van vid att ta emot tiotusentals turister varje år. Det här har lett till att en sprudlande hotell- och campingverksamhet har vuxit fram bland de svajande lundarna och vida gräsfälten.
För hotell gör du bäst i att söka dig till de större orterna i Österlen. Ett andra alternativ är att titta till de herrgårdar som gjorts om till hotellverksamheter ute i de mer lantliga områdena. Om det är camping du söker finns det alla möjligheter till det med. Borrby Strand och Torbisvik är bara två av de större platserna där du kan baxa in såväl husvagn som husbil. Sedan kan man även campa vid Kiviks musteri.
Österlen – Svenskarnas favoritresmål
Österlen har det mesta som svenskar uppskattar med sin semester. Det här är en av vårt lands mest natursköna regioner, där man får en god dos av olika miljöer. Djupa lövskogar grönskar friskt under vår och sommartider. De stora fälten och ängarna har gott med blommor och fantastiska platser att såväl fika som sola. Skulle du ha lust med ett dopp, ligger även Österlen intill Östersjön.
Det finns ett gott utbud på badplatser, där vissa är mer inkluderade i turistverksamheten än andra. Utöver naturen och badet har du även många roliga aktiviteter att ta del av här. Österlen är såväl en kulturell som naturskön plats i Sverige. Om du inte tidigare varit här, bör du absolut ta dig en resa till Blekinges marker!