Underhållning

Pelargon stickling – ta nu för bästa resultat

Published

on

Nu är en utmärkt tid att ta en pelargon stickling från en pelargon som är lite skruttig efter en lång, mörk vinter. Beskär plantan, och få samtidigt nya frodiga plantor. De nya pelargonplantorna är perfekta presenter om du inte vill ha fler själv. Jag ger dig mina bästa tips för att du ska lyckas med dina pelargon sticklingar!

Förbered moderplantan

Pelargoner som fått ont om ljus blir ofta lite tunna och rangliga, vilket är främsta anledningen till att vi beskär dem på våren. När du vill ta pelargon stickling är det bra om du kan låta pelargonerna stå på en ljus plats i ett par veckor så att topparna, som du gör sticklingar av, blir lite starkare.

Ge också plantan näring så den orkar växa. Det finns en superbra rotstimulerande sprej för sticklingar som heter Clonex Mist. Den kan du använda även på moderplantan för att få fart på den.

Ta toppsticklingar av dina pelargoner

Räkna från toppen av en gren så att du får 4–5 blad på din pelargon stickling, och skär eller klipp precis ovanför ett blad. Nya skott kommer att växa ut från bladvecket, så på det här sättet blir moderplantan snygg. Se till att den sax, sekatör eller kniv du använder är ren för att undvika sjukdomar.

Skär sedan av din stickling precis under de nedersta bladen, och dra försiktigt av ett eller två blad. Vid de här bladfästena kommer rötter att växa ut.

Trista pelargoner kan bli nya med pelargon sticklingar

Så här planterar du dina pelargon sticklingar

För extra snabb rotning kan du använda små planteringskuber som heter Root Riot. De innehåller kompost med tillsatta näringsämnen som gör att dina pelargoner får rötter på endast 6–10 dagar. Stick ned din stickling i hålet i kuben, så pass att den står kvar. Du ska inte trycka till.

Håll kuberna fuktiga genom att spreja med vatten. Kläm gärna på ett hörn av kuben då och då. Om lite fukt tränger fram är det lagom. Blir det för blött finns det risk för att rötterna kvävs, eller att mögel bildas. Har du råkat vattna för mycket kan du ställa kuberna på lite tidningspapper eller hushållspapper en stund.

Spreja varje pelargon stickling med Clonex Mist 1–2 gånger i veckan, för att skynda på rotbildningen.

Du kan också plantera pelargonsticklingar i torvbricketter eller i en liten plastkruka med såjord. Det tar bara lite längre tid innan de får rötter. Om du väljer en kruka med såjord, välj en kruka som inte är så stor, så att jorden hinner torka upp mellan vattningarna. Annars finns risken att sticklingen ruttnar i stället för att få rötter.

Sätt inte någon plastpåse eller något lock över sticklingarna. Det ökar risken för att de ruttnar eller möglar.

Då är det dags att skola om en pelargon stickling

Om du har planterat dina sticklingar i planteringskuber eller torvbriketter håller du koll på när små rötter börjar sticka ut ur dem. Har du sin pelargon stickling i en liten plastkruka väntar du tills du ser rötter i ett dräneringshål. Det här kan ta lite olika tid, beroende på pelargonsort och tillgång på ljus och värme.

Vid omskolningen får den lilla plantan vanlig blomjord, som är mer näringsrik än såjord. Blanda gärna blomjorden med ungefär en tiondel perlite, som hjälper till att dränera jorden så den inte blir för våt. Det finns också särskild pelargonjord, som håller fuktigheten jämn och dessutom innehåller långtidsverkande näring som passar just pelargoner.

Välj en inte alltför stor kruka. Sätt den lilla plantan på samma djup som den växt tidigare. Plantera hela planteringskuberna eller torvbricketterna, för att inte skada rötterna. De bryts ned i jorden med tiden. Fyll på med lite jord och tryck till lätt. Vattna försiktigt. Jorden ska vara fuktig men inte våt.

Om det dyker upp blomknoppar under den här första tiden bör du nypa av dem, även om det tar emot. Det är bättre att all kraft går till att plantan växer till sig – så orkar den med rikare blomning senare!

Ge din nya pelargon planta bra förutsättningar med rätt jord.

7 tips för att lyckas med din pelargon stickling

  • Om din pelargon har långa grenar kan du ta sticklingar även av stammen. De kallas för B-sticklingar. Även här ska sticklingen ha 4–5 blad, och du tar bort de nedersta. B-sticklingar kan se lite lustiga ut från början, men växer snart till sig.
  • Nyp i början bort eventuella blommor från varje pelargon stickling, så att den får fokusera på att växa.
  • Håll koll på hur din planta växer. För att få en buskig och fin planta kan du behöva toppa den flera gånger. Knipsa av grentoppen en eller två millimeter ovanför ett bladpar, så förgrenar den sig där.
  • Det är ofta möjligt att ta pelargon sticklingar även under andra delar av året! Se bara till att välja grenar som inte förvedats. Framför allt engelska pelargoner brukar kunna få hårda toppskott när de blommar, och då kan det vara svårt att lyckas.
  • Ställ dina små pelargon sticklingar så ljus som möjligt under våren. Komplettera gärna med växtbelysning. Det kan vara extra viktigt om du bor långt norrut.
  • Vattna med näring. Inledningsvis är det bra att fortsätta spreja med Clonex Mist, men när de små plantorna börjar få knoppar kan det vara bra att gå över till särskild pelargonnäring. Även den går bra att spreja på plantan.
  • Om du fick fler små plantor än du vill ha kan de bli presenter till andra som uppskattar dem. Du kan också sälja dem på Blocket, eller gå med i en Facebook-grupp för pelargonälskare där ni kan byta sorter med varandra.

Click to comment

Sport

Exit mobile version