Kost & Hälsa

Recept på två grymma efterrätter till påskbordet

Published

on

När påsken väl infaller under våren är det hög tid att fira denna omtyckta högtid. Det är möjligen den lilla delen av säsongen då man ursäktas ett stort intag av sötsaker och sockerfyllda drycker. Att just äta gott har länge varit förknippad med påskfirandet. När bordet dock väl står dukat, får man inte glömma att även förbereda en riktigt smarrig efterrätt. Här kommer du kunna läsa om två recept på efterrätter som passar väl till din påskmåltid.

Sött och gott under påsken

Enbart några månader efter julen är det återigen dags att samla familj och vänner för högtidsfirande. Under våren infaller nämligen en av svenskarnas favoriter när det kommer till kalenderdatum. Det handlar om påsken, vars färggranna dekorationer och roliga lekar för barnen är som gjord för att skapa goda minnen för både stora som små.

En av de saker man mest har att se fram emot under påsktider är allt det söta man får stoppa i sig. Det är dock inte bara påskägg fullproppade med godis som gör upp den höga sockerkonsumtionen under högtiden. Närhelst påskmiddagen skall åtnjutas, finns det även utrymme för en delikat efterrätt. Här nedan kommer du nu kunna läsa två recept på smarrigheter som kan ställas fram som den avslutande delen av ditt påskbord.

2 smaskiga påskefterrätter

  • Påskig Cheesecake
  • Citronkladdkaka

Påskig Cheesecake

Ingredienser (Botten):

  • 150 g Digestivekex
  • 50 g Smör, rumstemperatur

Ingredienser (Fyllning):

  • 300 g naturell cream cheese Färskost
  • 2 dl Crème Fraiche
  • 1 Citron, skal och saft
  • 1 dl Strösocker
  • 2 Ägg
  • 1 tsk Vaniljsocker

Tillberedning:

  1. Börja med att ställa din ugn på 175 grader.
  2. Därefter börjar du med att förbereda botten till din cheese cake. Det här gör du genom att ta dina Digestivekex och mixa samman dem med smöret. Ta därefter fram en kakform och börja pressa ner botten så att den blir jämn och täcker hela ytan.
  3. I nästa steg av tillagningen skall du börja arbeta på fyllningen. Inled med att rengöra din citron under rinnande vatten. Därefter river du det yttersta skalet på citronen ner i en bunke samt pressar ur saften.
  4. Tillsätt sedan färskost, socker, crème fraiche, vaniljsocker, och de två äggen ner i bunken med citronblandningen. Blanda sedan runt ordentligt med en elvisp för att få en slät yta på fyllningen.
  5. Häll därefter ner fyllningen i kakformen och ställ in i ugnen i cirka 25-30 minuter, eller tills fyllningen blivit mer fast i sin konsistens. Ta sedan ut och låt svalna av.
  6. Klart!

Citronkladdkaka

Ingredienser:

  • 3 Ägg
  • 200 g Smör
  • 1 msk Vaniljsocker
  • 3 dl Strösocker
  • 1 msk Citronskal, finrivet
  • 2 krm Salt
  • ½ färskpressad Citronjuice
  • 3 dl Vetemjöl

Tillberedning:

  1. Inled med att först ställa din ugn på 175 grader.
  2. Därefter tar du fram en liten kastrull, lägger i smöret och låter det smälta. Smöret behöver sedan svalna kring 15 minuter innan användning. Under tiden kan du ta fram socker, salt, citronskal, citronjuice, ägg och vaniljsocker och rör samman dessa ingredienser i en bunke.
  3. Ha därefter ner smöret i bunken samt tillsätt slutligen mjölet under omrörning.
  4. Ta nu fram en kakform med låg kant och smörj den med lite smör samt mjöl. Häll sedan ner blandningen ur bunken ner i kakformen, se till så att det blir slätt och jämt.
  5. Därefter placerar du kakformen i mitten av ugnen och låter den stå mellan 20-25 minuter. När kladdkakan har gräddat klart låter du den svalna innan du täcker över den med gladpack och ställer in den i kylen.
  6. Ta fram kladdkakan cirka 10 minuter innan servering och tillsätt lite florsocker på toppen. Vispa även grädde eller vaniljsås som tillbehör.
  7. Klart!

Click to comment

Sport

Exit mobile version