Kost & Hälsa

Två underbara laxrätter till påskfirandet

Published

on

Det finns traditionsenliga rätter som brukar serveras under påsken. Dessa kan dock bli lite väl långdragna när man ätit dem tillräckligt ofta. Således kan man alltid börja leta efter alternativ till maträtter att ställa ut på påskbordet. Lax är allt som oftast en populär fisk, som även är enkel att förbereda. I den här artikeln kommer du finna två recept på påsk-inspirerade måltider med lax.

Låt laxen smaka väl till påsken

Ägg och omelett i all ära, dock kan påsken vara så mycket mer rent kulinariskt. Man behöver inte stå och trampa upp samma stig i köket som vandrats under decennier av påskfirande. Det finns mängder med rätter och ingredienser som skulle passa bra till denna av svenskar älskade högtid. Bland annat kan du gå fiskhållet, där inte minst lax kommer väl till pass.

Laxen är en fisk som har en mycket unik smak och är således mycket igenkännlig. Den gör sig även bra med en mängd olika andra ingredienser, vilket öppnar upp för mängder av möjligheter under påsken. Du kan alltså ta en bit lax och inkorporera den i din traditionella matlagning, för att på så vis få fram en ny favorit på påskbordet. Här nedan finner du nu två recept på lax som är anpassade för att platsa bland påskäggen, färggranna fjädrar och häxhattarna.

2 av de bästa påskmåltiderna med lax

  • Snabbgravad lax
  • Lax med kokos och cashewnötter

Snabbgravad lax

Ingredienser:

  • 500 g Lax, odlad
  • 1 dl Vatten
  • 2 msk Socker
  • 2 msk Salt

Tillberedning:

  1. Det första du behöver göra är att preparera laxen. Detta genom att ta bort det skinn som kan komma sitta på den. Om du har köpt en laxbit utan skin, kan du skippa det här steget.
  2. Nästa steg är att ta fram ditt vatten samt salt och socker. Häll dessa ingredienser i en mindre kastrull och koka upp. Ställ sedan av kastrullen från plattan och låt blandningen svalna.
  3. Ta därefter och häll ner vattenblandningen i en fryspåse. Tillsätt sedan din laxbit och arbeta in vätskan i laxen genom att skaka, alternativ gnida, påsen mot fisken.
  4. Placera nu påsen och dess innehåll på ett fat i kylen och låt ligga i fyra timmar. Vänd på den efter halva tiden.
  5. När de fyra timmarna har löpt ut så tar du fram påsen ur kylen. Ta upp laxen och skär den i relativt tunna bitar.
  6. Klart!

Lax med kokos och cashewnötter

Ingredienser:

  • 350 g Laxfilé, skinnlös
  • 1 tsk Currypasta, röd
  • 1 msk färsk Ingefära, riven
  • 400 ml Kokosmjölk
  • 2 msk Limejuice, färskpressad
  • 1 Isbergssallad, liten
  • 1 tsk Salt
  • 4 Salladslökar
  • 1 dl Cashewnötter
  • 1 kruka Mynta
  • 2 dl Ärtskott

Tillberedning:

  1. Inled med att ta fram en kastrull och häll ner kokosmjölk, curry, limejuice, ingefära och salt. Ställ den sedan på en platta och koka upp.
  2. Ta nu fram din laxfilé och börja skära upp den i medelstora kuber. När detta är gjort tar du laxen och lägger ner i blandningen i kastrullen. Koka upp fisken och ställ sedan av kastrullen från plattan och låt ingredienserna svalna.
  3. Därefter tar du fram både din isbergssallad samt din salladslök. Se till att rena isbergssalladen och riv den sedan i bitar. Rengör även salladslöken, varpå du strimlar den.
  4. I nästa steg skall du ta fram en stekpanna samt cashewnötterna. Ställ pannan på en ugnsplatta och värm upp riktigt hett. Du tar sedan och rostar nötterna i pannan.
  5. Placera nu den rivna isbergssalladen och ärtskotten på ett fat. Ta därefter upp laxen ur kokosblandningen och placera på salladen på fatet samt strö den strimlade salladslöken över dina laxbitar. Sedan tar du fram en sked vilken du använder till att skeda över kokosblandningen på fatet. Det sista du gör är att garnera fatet och laxen med den plockade myntan från krukan.
  6. Klart!

Click to comment

Sport

Exit mobile version