Kost & Hälsa

Vårrullar – Tips och Recept

Published

on

Vårrullar är en stapel av det asiatiska köket! Du finner dem i många variationer över hela kontinenten. Från Laos till Taiwan, Från Kina till Korea. Med sin smakliga fyllnad och krispiga utsida, har vårrullar även etablerat sig som en favoritmåltid i den västerländska hemisfären. I den här artikeln skall vi gå igenom ett antal recept på vårrullar, så vi alla kan ta del av ”orientens crêpes”!

Tre bästa vårrullar recept

Att tillaga vårrullar är inte så svårt som man först kan tro. Att få innehållet saftigt och utsidan gyllenbrun är ingen större konst! Vad som krävs är lite tålamod, samt att man följer receptens anvisningar så gott det går.

Nedan kommer vi nu att lista några av dessa recept, samt lugnt och metodiskt ta dig igenom processen att tillaga dem. Vi kommer att ta upp såväl vegetariska vårrullar som dem med kött i, så bordet kan stå dukat vare sig vilka matvanor man har!

Små vårrullar med köttfärs

Ingredienser

  • 500g köttfärs
  • 400g vitkål
  • 50g glasnudlar
  • 1 paket mellanstora vårrullar-ark
  • 1 msk vegetabilisk olja
  • 2 morötter
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 salladslökar
  • 1 msk ingefära, färsk
  • 1 msk ostronsås
  • 1 msk soja
  • 2 msk mjöl
  • 2 msk vatten
  • salt
  • peppar

Tillagning

Fyllningen

Det första du gör är att förbereda glasnudlarna. Koka upp dessa enligt paketets anvisningar. När de är färdigkokta, sila då av dem samt klipp upp dem med en sax i mindre bitar. Strimla vitkålen till mindre bitar. Finhacka vitlöken, salladslöken och den färska ingefäran samt riv morötterna.

Ta nu fram en Wok-panna och fräs din köttfärs tills den tar färg. Lägg i vitkål, morötter bland färsen. Låt steka ihop ett par minuter. Tillsätt nu glasnudlarna, salladslöken, vitlöken, ingefäran, sojan, salt och peppar. Låt det hela fräsa ihop ett litet tag och ställ sedan av. Fyllningen måste vara kall när du förbereder vårrullarna.

Vårrullarna

Ställ din ugn på 200 grader. Det är nu dags att lägga fyllningen i vårrullarna. Ta ett ark av dina förköpta vårrullar. Lägg cirka 1,5 msk av din fyllning på arket. Rulla ihop arket till mitten och vik ihop kanterna. Repetera.

Blanda nu ihop mjölet och vattnet till en smet. Denna skall användas som ”klister” för att hålla ihop vårrullarna. Pensla smeten längs med kanten. Lägg dina färdigpenslade vårrullar på en bakplåt med bakplåtspapper med skarven neråt. Låt dem inte ligga för nära varandra, då utrymme krävs för ugnsbakning. Avsluta den här processen med att pensla med den vegetabiliska oljan uppå vårrullarna.

Ugnsbakning

Placera din bakplåt med vårrullar i mitten av ugnen. Låt dem ligga i cirka 112-15 minuter, vädn sedan på dem. Låt ligga i ytterligare 12-15 minuter. Ta sedan ut dem, och låt dem svalna något innan konsumtion. Klart!

Vegetariska vårrullar

Ingredienser

  • 275g råkostsallad
  • 180g böngroddar
  • 3 msk japansk soja
  • 1 Gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 1/2 msk färsk ingefära
  • 1 röd chili
  • 1 msk vegetabilisk olja
  • salt
  • peppar
  • stekolja

Tillagning

Fyllningen

Börja med att hacka den gula löken samt vitlöken. riv sedan ingefäran. Dela den röda chilin på mitten och ta bort kärnorna, finhacka sedan. Häll lite stekolja i en wok/stekpanna. Lägg i löken, vitlöken, råkostsalladen och böngroddarna. Låt dem steka i cirka 5 minuter tills ingredienserna har blivit mjuka. Tillsätt nu ingefäran, chilin och den japanska sojan. Stek ihop en kort tid. Tillsätt salt och peppar.

Vårrullarna

Ställ din ugn på 225 grader. Det är nu dags att lägga fyllningen i vårrullarna. Ta ett ark av dina förköpta stora vårrullar. Lägg cirka 1 dl av din fyllning på längst ner på ena kortsidan av arket. Rulla ihop arket till mitten och vik ihop kanterna. Repetera. Lägg dina vårrullar på en bakplåt med bakplåtspapper med skarven neråt. Avsluta den här processen med att pensla med den vegetabiliska oljan uppå vårrullarna.

Ugnsbakning

Placera din bakplåt med vårrullar längst upp i ugnen. Låt dem tillagas i cirka 10 minuter. Ta ut och ställ av, låt svalna innan servering. Klart!

Friterade Svamp-vårrullar

Ingredienser

  • 300g fläskfärs
  • 200g böngroddar
  • 125g vitkål
  • 125g stjälkselleri
  • 100g shiitakesvamp
  • 5 dl frityrolja
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 gul lök
  • 2 msk rapsolja
  • 2 msk asiatisk fisksås
  • 2 msk japansk soja
  • 2 msk rårörsocker
  • 2 tsk ingefära
  • 1 äggvita

Tillagning

Fyllningen

Börja med att koka upp glasnudlarna enligt paketeringens anvisningar. Sila sedan av dem samt klipp i mindre bitar. Hacka sedan den gula löken samt vitlöken. Strimla vitkålen och sellerin fint samt finhacka shiitakesvampen. Lägg sedan lök, vitlök, vitkål, selleri och svamp i en wok/stekpanna och stek upp i rapsoljan.

Ha nu ner glasnudlar, böngroddar, ingefära, fisksås soja samt socker i blandningen. Stek ytterligare en liten stund och häll sedan av i en skål. Lägg nu i köttfärsen i samma stekpanna och tillaga tills den blir finfördelad samt fått färg. Häll i grönsaksblandningen ur skålen ner i färsen.

Vårrullarna

Ta din äggvita och vispa upp den. använd den som klister för att hålla ihop dina vårrullar. pensla i kanten på varje vårrulle-ark. Ta nu fyllningen och lägg cirka 1 msk av den i mitten på vårrulle-arket och rulla ihop. Vik även ihop ändarna.

Fritering

Häll nu din frityrolja i en djup gryta och låt den värma upp till cirka 160 grader. Lägg sedan i 4-5 av dina vårrullar i taget, låt dem friteras i cirka 3 minuter eller tills de fått en fin färg. Lägg de friterade vårrullarna på hushållspapper och låt dem rinna av. Klart!

Med dessa instruktioner till hand, önskas du en god måltid i Asiens tecken!

Click to comment

Sport

Exit mobile version