Lussekatter är en stapel av det svenska julfirandet. Deras plats på julmenyn är lika garanterad som skinkan, Janssons frestelse och pepparkakor. Med sin gyllenbruna yta, skrumpna men söta russin och igenkännliga saffran, är lussekatter en svensk tradition förankrad i barndomsminnen av tomtens besök!
Man kan dock äta lussekatter även bortom vinterns kyla. I den här artikeln skall vi gå igenom ett antal riktigt smarriga recept på lussekatter, för såväl juletider som vardagligt kaffebröd. Mitt i sommarhettan, långt från julgranens lyster och julklapparnas prassel, här kommer lussekatter!
Tre saftiga lussekatter recept
Ingen idé att dra ut på smarrigheterna! Vi hoppar genast in och frossar i recepten på de bästa lussekatterna.
Klassiska lussekatter
Ingredienser
50g jäst
175g smör eller margarin
5 dl mjölk
2 dl socker
1 1/2 liter mjöl
1/2 tsk salt
1g saffran
Tillagning
Degen
Börja med att smula ner jästen i en bunke. Smällt därefter smöret/margarinet i en kastrull. blanda din saffran med en mindre del av sockret och stöt till i en mortel. Du rör sedan ner degspadet i det smälta smöret/margarinet. tillsätt sedan mjölken och värm upp hela blandningen till runt 37-38 grader.
Häll nu över lite av degspadet i bunken med jästen, och rör ut jästen i det. Därefter tillsätter du resten av degspadet i bunken samt resterande socker. Även saltet skall i. Därefter tar du merdelen av ditt vetemjöl och häller även ner det i bunken. Nu skall du bearbeta degen, detta tar cirka 10 minuter av kontinuerligt arbete med händerna. Strö sedan över lite av det kvarvarande mjölet över degen och låt den jäsa under en duk i cirka 30-40 minuter.
Bullarna
I steg två av din förberedelse av degen skall du knåda den på en flat yta. Ta lite av det resterande mjölet och sprid ut över tex. en bänk, lägg sedan degen på den mjölade ytan och knåda lite till. Du kan alternativt ha i resten av mjölet i det här stadiet, om degen känns för klibbig.
När degen är i önskat skick, är det dags att skära ut dina lussekatter/bullar. Välj den storlek och form som känns bäst, dock varken för stort eller för smått. Placera sedan dessa på en bakplåt med bakplåtspapper. Låt även dessa jäsa under en duk i cirka 30-40 minuter. Sätt ugnen på 200 grader inför kommande moment.
Gräddningen
Efter att lussekatterna har jäst klart är det hög tid för att pensla dem. Detta gör du genom att först knäcka ett antal ägg i en skål. Dessa skall sedan vispas. Ta sedan en bakpensel, doppa den i äggröran och pensla över dina bullar. I det här stadiet kan man även tillsätta russin om man så önskar.
Efter att bullarna har penslats, skall de in i ugnen. Om du valde bullar som form skall dessa placeras mitt i ugnen i cirka 8-10 minuter. Valde du att fläta din deg likt lussekatter, skall dessa placeras i den nedre delen av ugnen, där de får stå i mellan 10-15 minuter. Efter gräddningen skall ditt juliga bakverk stå under en duk tills de svalnat något. Klart!
Kvarg-Lussebullar med citronsurpris
Ingredienser
50g jäst
150g smör
250g kvarg
5 dl mjölk
1 1/2 liter vetemjöl
1 1/2 dl Lemon curd-kräm
2 dl socker
1g saffran
1 tsk salt
Tillagning
Degen
Börja med att smula ner jästen i en bunke. Värm sedan smöret och mjölken i en kastrull. Se till så att blandningen når en värme på 37-38 grader. Häll sedan över en liten del av degspadet i bunken med jästen och rör ut. Häll sedan över resten av degspadet i bunken.
Blanda nu ner kvargen, Lemon curd-krämen, saffran, socker och salt i bunken. Tillsätt även den större delen av mjölet. Bearbeta degen i cirka tio minuter för hand, lägg sedan en duk över bunken med degen och låt jäsa i cirka en timme.
Bullarna
Sprid lite av det kvarvarande mjölet på en flat yta och placera degen där. Knåda den ett lite tag, ha i mer mjöl om det så krävs. Skär sedan ut önskad form och storlek på dina lussekatter/bullar. Se till så att de inte blir för tjocka.
Placera sedan dessa på en bakplåt med bakplåtspapper. Lägg en duk över bullarna och låt jäsa i ytterligare cirka 35-45 minuter. Sätt ugnen på 225 grader inför nästa moment.
Gräddningen
Ta nu och vispa upp ett par ägg i en skål. Ha även med cirka en matsked av mjölk ner i äggblandningen. Använd sedan denna till att rikligt pensla dina lussekatter.
Ta sedan bakplåten med bullarna och placera dem i mitten av din ugn. Låt dem stå där i cirka 6-8 minuter tills de har tagit färg på ytan. När de har gräddat klart, placera dem på ett galler och lägg en duk över dem. Låt de svalna i detta skick. Klart!
Lussekatter á la Mandel
Ingredienser
100g mandelmassa
100g smör
25g jäst
5 dl vetemjöl
2 1/2 dl mjölk
1 dl ljus sirap
0,75g saffran
1/2 tsk salt
Tillagning
Degen
Värm upp smöret i en kastrull tills det har smällt. Häll sedan i mjölken och värm upp till en temperatur av 37-38 grader. Smula sedan ner jästen i mjölkblandningen och rör ut tills den har lösts upp. Ha i saffran, sirapen, och saltet. Rör om.
Häll sedan över degspadet i en bunke. Tillsätt den större delen av mjölet. Bearbeta därefter degen i cirka tio munter för hand. Placera därefter en duk över bunken med degen. Låt den jäsa i cirka en timme.
Bullarna
Sprid lite av det resterande mjölet över en flat yta. Knåda sedan degen på den här ytan och tillsätt mer mjöl om degen är för klibbig.
Nu är det dags att tillsätta mandelmassan. Bädda in lite av den i vardera lussekatt/bulle. Se till så att inget av mandelmassan perforerar ut, den måste vara isolerad inne i degen. Lägg sedan bullarna på en bakplåt med bakplåtspapper och lägg en duk över dem. Låt jäsa i cirka 30-35 minuter. Ställ ugnen på 250 grader inför kommande moment.
Gräddningen
Nu skall dina bakverk penslas. Ta ett par ägg och knäck dem över en skål. Vispa sedan till dessa. Du kan alternativt även ha cirka en matsked mjölk i skålen. Ta sedan en bakpensel och doppa i äggblandningen. Pensla sedan dina bullar rikligt.
När detta är klart, placera bakplåten med lussekatterna i mitten av ugnen. Låt dem stå och grädda i 5-8 minuter. Ta sedan ut dem och placera dem på ett galler. Lägg en duk över bullarna och låt dem svalna. Klart!
Tips på hur du får saftiga lussebullar
Bakningskonstens ande ligger i hur saftigt bakverket är. Ibland kan detta dock vara svårt, särskilt när det gäller ett så tätt bakverk som en lussebulle. Det finns dock visa knep man kan ta till för att förbättra sina chanser på ett saftigt resultat.
Pensla väl: När du penslar dina lussekatter med antingen de vispade äggen, använd rikligt! Du bör undvika att fastna i ett konservativt tänk när du penslar dina bullar inför ugnsgräddningen. Med en riklig mängd av påpenslade ägg, tillåter du dina lussekatter att gräddas i en inledningsvis fuktig och smakförstärkande miljö.
Inte för mycket mjöl: När du förbereder degen, använd inte för mycket mjöl. Mjöl har som naturlig karaktär att dra åt sig vätska, vilket reducerar saftigheten både inför som under själva gräddningen av lussebullarna. Använd endast tillräckligt med mjöl för att få degen till en önskad konsistens.
Håll koll på tiden: Var noggrann med hur länge du gräddar lussekatterna. Sitter de i ugnen för länge, blir de naturligt vis torra som brända. Vätskehalten kan även ångas av vid för höga ugnstemperaturer. Det bästa sättet att tillaga lussekatter på är att hålla sig så nära den kortaste tidsfristen de behöver för att tillagas. Se även till att ugnen inte blir för varm.
Undvik mikrovågsugn: Om du fryser ner ett parti av dina lussekatter, får du vara nogsam med tiningen. Att använda sig av en mikrovågsugn för att tina upp bullarna igen kan resultera i ett torrt och osmakligt resultat. Det bästa sättet att garantera att de behåller sin saftighet under upptiningen, är att antingen placera ut dem i rumstemperatur en lång bit i förväg, eller använda sig av en klassisk ugn!