Anslut oss

Stenmjöl

Published

on

stenmjöl

Stenmjöl används ofta vid exempelvis plattsättning eller vid anläggningar av cykelbanor, gångbanor, fotbollsplaner. Då det finns flera olika storlekar på stenmjöl så är användningsområdet av det större slaget. Att använda stenmjöl är bra då det tillför mineraler till marken. Här kommer vi skriva om vad stenmjöl är, men också i vilka olika användningsområden man kan använda stenmjöl på. Vi listar också ett antal ställen där det finns möjlighet att köp stenmjöl till bra priser.

Vad är stenmjöl?

När man krossar sten får man fram olika sorters storlekar på de stenar man vill ha. Av dessa stenar gör man också makadam. När man gjort makadam så får man fram en restprodukt som kallas stenmjöl. Stenmjöl är det absolut finkornigaste som blir kvar av makadam och finns i olika tjocklekar. Stenmjöl är av väldigt fin struktur och har en hård yta som man har användning av i olika anläggningsarbeten. Den vanligaste storleken är 0-2 millimeter, men stenmjöl finns också i 0-4 millimeter, 0-6 millimeter eller 0-8 millimeter. Stenmjöl innehåller mineraler som är bra för jorden.

Användningsområden för stenmjöl

Stenmjöl kan användas i flera olika användningsområden. Detta är helt beroende på vilken storlek man använder av stenmjöl. Man använder stenmjöl vid plattsättning men också när man bygger fotbollsplaner eller markanläggning som cykelbanor, gångvägar. Man kan även som använda det som fyllnadsmaterial när det inte får vara stort tryck på exempelvis rör eller ledningar. Här är allt det beroende på vilken sorts tjocklek man har på stenmjölet för de olika områden.

Olika storlekar av stenmjöl

Det finns olika storlekar på stenmjöl och helt beroende på vilket användningsområde man ska använda så väljer man tjocklek.

0-2 millimeter kan man använder om man ska göra en plattsättning. Här använder man stenmjöl som fogning runt plattorna. Man kan också använda stenmjöl som är 0-2 millimeter som utfyllnadsmaterial runt ledningar och rör som är känsliga för tryck av exempelvis makadam som är större och tyngre än stenmjöl. Fördelen med stenmjöl är att materialet är hårdare och lättare kan lägga sig stilla runt just ledningar och rör.

0-4 millimeter stenmjöl använder man om man ska bygga om gångvägar, cykelbanor eller fotbollsplaner. Stenmjöl är lättare att få en jämn yta på och eftersom stenmjöl är hård så får man också ett perfekt underlag för att sen bygga vidare på ovanför stenmjölet.

0-8 millimeter stenmjöl har samma användningsområde som 0-4, lite grövre men har samma effekt som det mindre stenmjölet. Man använder också 0-8 till plattsättning när man lagt klart plattorna för att täcka upp det som 0-2 har missat i sin fogning.

Varför stenmjöl istället för grus eller sand?

Stenmjöl har ett högt mineral värde och ökar upp mineralerna i jorden, detta gör att det blir en bättre struktur när det blir varmt och det i sin tur gör att förruttnelseprocessen i jorden blir sämre tack vare stenmjöl. Stenmjöl binder också ammoniak och därför är detta det bästa materialet att använda i exempelvis stall och hagar med ridning. 

Att få bort dålig lukt som lockar andra insekter som exempelvis flugor gör att stenmjöl kan användas för att minska dålig lukt. En stor fördel att använda stenmjöl vid plattsättning eller stenläggning är att dessa material rör sig och vid användning av det minsta stenmjölet så undviker man att fogen ska spricka och gå sönder. 

Det kan dock finnas en liten nackdel och det är att det lättare kommer upp ogräs mellan stenarna då det är mycket mineraler i stenmjöl.

Bästa ställen att köpa stenmjöl

Stenmjöl finns att köpa på de flesta företag som driver bygghandel. Man kan också köpa stenmjöl direkt av krossen och få den hemlevererad om man behöver större kvantitet. Man kan också få stenmjöl levererad i container eller byggsäckar. Här listar vi några företag som levererar stenmjöl hem eller där man själv kan komma och hämta.

Byggmax

Byggmax kan du hämta stenmjöl i 20 kg säckar som du enkelt själv kan frakta hem. Man kan också få större leveranser hemskickat med lastbil.

Beijer Byggmaterial

Även på Beijer Byggmaterial finns det 20 kg säckar och även här kan man få större leveranser hemskickad med lastbil.

Svevia

På någon av Svevia krossanläggningar kan man köpa alla sorters storlekar, från det minsta stenmjölet till det största. Här kan man hämta direkt på krossen eller få en åkare att köra ut stenmjöl till den adress som ni vill ha leverans.

Big Bag

Big Bag levererar stenmjöl i både Big Bag säckar och i containers direkt till adressen. Här är det en storfördel då man kan utnyttja Big Bag med att sen få hämtning av överblivet material i den Big Bag som man fått stenmjöl levererad i.

Summering

Stenmjöl är det perfekta materialet för proffsen som anlägger gångbanor, cykelbanor, plattsättning, fotbollsplaner, ridanläggningar. Det kan även användas vid utfyllnad vid rör och ledningar. Stenmjöl är ett hårdare material så det gör att det blir lätt att lägga saker över utan att materialet rör sig som grus eller sand kan göra.

Men stenmjöl är också perfekt för gör det själv personen som ska göra fint i sin trädgård eller på sin uppfart. Stenmjöl ger en bra grund till gångar och stensättning. Man kan med stor fördel använda stenmjöl till utfyllning som blandas in i jorden eller över jorden som då får i sig mineraler som stenmjöl innehåller.

De olika storlekarna som finns att välja mellan gör att det finns flera olika anläggningsområden som man kan utnyttja för att använda stenmjöl. Att det är lätt att själv kunna köpa i bygghandel eller i större handelsträdgårdar gör produkten lätthanterlig om man vill ha mindre volymer. Vill man ha större volymer så finns det bra alternativ att få stenmjöl levererat till den adress man ska använda stenmjöl på.

Sport

Managed By Afrotjejen