Anslut oss

Cassava – Allt om Örten från Afrika

Published

on

Cassava rötter

Cassava kallas också maniok och är en buskört som växer i tropiska delar av världen. Det finns många olika sorters Cassava. Vissa innehåller stora mängder av ett gift som heter vätecyanid eller blåsyra. Därför är det otroligt viktigt att man vet hur man ska tillaga Cassava. Man äter dels rötterna som är den delen som man använder mest, men man kan också äta bladen.

Kassava är som potatis för oss i Europa eller som en bakbanan som man äter i Asien. Rötterna innehåller mycket stärkelse, därför är det också perfekt att göra något som heta kassavamjöl.Detta mjöl är även viktig basvara i de tropiska länderna såsom Sydamerika Afrika och Asien. Man får även ut Tapioka som är en stärkelse. Detta får man av kassavaroten.

I denna artikel kommer vi att förklara vad kassava är för något och vilka användningsområden man har av bl.a. kassavamjöl och kassavaroten. Vi kommer även titta lite på vad man använder tapioka till.

Vad används Cassava till?

Kassavaväxten, eller Maniok, är egentligen är en ört. Den kommer från början från Sydamerika men har spridit sig över hela världen framför allt i Afrika. Den exporterades från Sydamerika till Afrika och Asien på 1500-talet. I Afrika är kassavaroten ett av det viktigaste livsmedlet för intaget av kalorier. Mer än 40% av kaloriintaget kommer från kassavaroten.

I många av de tropiska länderna är detta en basvara som man äter till kött, fisk och grönsaksblandning. Då kokar man rötterna och äter kassava som vi äter potatis eller ris. Man kan också göra spenat av bladen som finns på kassavaväxten. Man förädlar också mjöl, ett så kallat kassavamjöl eller Tapiokamjöl men som också kallas för Tapioka stärkelse. Detta är en förädlad produkt som används i bakning men också i det mer kända bubbelteet som finns i de tropiska länderna.

Cassava nermalet till pulver

Det är med stor fördel man kan använda Cassava som är fryst till att lägga ner i grytor då denna inte smakar speciellt mycket. Den innehåller dock ett högt kalorivärde som inte förstör smaken i grytan utan i stället så får man ett tillbehör som sätter sig med smakerna som är grunden i grytan och med kassava får man ett bra kaloriintag.

Många använder kassava i stället för pommes frites och ugnsbakar då roten. Eftersom den smakar lite mindre så gäller det att salta och krydda innan man sätter in den i ugnen.

Det finns fler och fler recept där man kan baka och då använda kassavamjöl eller laga maträtter med Cassava som en bas. Det man måste tänka på är att om man har en rå kassava så måste denna tillagas rätt då den är giftig och farlig obearbetad.

Hur smakar Cassava?

Kvinna dricker Cassava

Cassava smakar inte speciellt mycket. Den är inte mer bitter än vad den är söt, utan något mitt i mellan och rätt så neutral. Det som är otroligt viktigt att tänka på är att om den är mer bitter än vanligt desto mer blåsyra finns det kassavan. Viket gör den mer giftig men fortfarande ätbar med rätt tillagning.

Cassavamjöl

Cassavamjöl är ett stärkelserikt och glutenfritt mjöl som kommer från roten av kassavan. Denna skalas, torkas och görs sen till mjöl genom att man pulveriserar roten. Det har en smak och konsistens som påminner om vetemjöl. Mjölet fungerar som ett riktigt bra substitut i recept, tex tortillabröd, utan några förändringar. Man kan ersätta vetemjöl i många bakverk och rätter, men också till redning av såser. Cassavamjöl har även låg sockerhalt och är därför bra att byta ut mot vetemjöl om man går på en diet.

Fördelarna med Cassava

Vad finns det då för fördelar med att använda kassavaroten och Cassavamjöl?

Mycket bra för att få i sig kolhydrater

Kassava ört i staplar

Då kommer förstås första tanken att kolhydrater inte är så bra att få i sig i stora mängder av, framför allt om man har problem med vikten. Oftast förknippas med att man går upp i vikt på grund av kolhydrater. Kassavan har dock den fördelen att det innehåller mindre socker än vanliga kolhydrater. Det gör det lättare att bland annat ha koll på sitt sockervärde om man är exempelvis diabetiker.

Cassava innehåller rikligt med mineraler

Järn, fosfor och kalium är tre viktiga mineralsalter som behövs för att kroppen ska fungera. Fosfor spelar en otroligt viktig roll i energiproduktionen för kroppen. Kalium är viktigt för muskelkontraktion och brist på kalium kan leda till muskelsvaghet. Järnet är en del av hemoglobin och vid brist på järn kan man göra så man får anemi. Kassava är rikligt berikad av dessa tre mineralsalter, vilket gör att kassava är en utmärkt källa till att få i sig fosfor, järn och kalium som behövs i kroppen varje dag året runt.

Cassava innehåller B-vitaminer

Cassava på skärbräda

Att få i sig B-vitaminer är viktigt för att kroppen ska fungera som den ska. B-vitaminer ser bland annat till att hår och hud fungera och får den näring den behöver. Men b-vitaminer är också viktigt för minnet och för att hålla borta exempelvis migrän. Kassava innehåller rikligt med b-vitaminer och är därför en rot som gör att man kan få i sig den dagliga dosen av b vitaminer som behövs.

Kalcium

Lika viktig som b-vitamin, järn, fosfor och kalium är för kroppen är givetvis kalcium ett viktigt ämne att få i sig. Kassava innehåll rikligt med kalcium som gör att man kan behålla en bra ben och tandhälsa. Kalcium är av stor betydelse desto äldre man blir då benen i kroppen blir svagare med åren.

Är glutenfritt

Glutenfritt-märke

Det är fler och fler som inte tål och detta gör att det numera finns olika produkter som är glutenfria. Tursamt nog är kassava är är glutenfri och kassavamjölet kan med lätthet bytas ut mot vanligt vetemjöl, durumvete, dinkel eller spelt. Att göra bröd, pasta eller pizzabotten på kassavamjöl går alldeles utmärkt med kassavamjölet.

Farorna med Cassava

Det finns flera olika sorters kassava. Den lite mer bittra kassavan är betydligt farligare än sitt syskon som har mindre bitterhet. Bägge kan dock bägge ätas. Här beror det helt på hur man tillagar en rå kassava. Den bittra måste ligga i blöt i ett antal timmar innan man tillagar den. Medan det mindre bittra kan tillredas direkt.

Hög med Cassava

Det är viktigt att man vet hur man tillagar en rå kassava, då denna innehåller vätecyanid eller blåsyra. Stora mängder av dessa ämnen som går ut i kroppen gör att man måste uppsöka sjukhus. Man faktiskt avlida om det vill sig illa. Nu är det inte så att man ska låta bli att äta kassava, det gäller bara att veta hur man tillagar den. Använder man kassavamjöl eller Tapioka stärkelse så behöver man inte tänka på detta. Inte heller om man köper fryst kassava.

Summering

Nyttigare än pasta, potatis och ris när det gäller kolhydrater och med mindre socker. Bättre än vetemjöl för glutenallergiker. Berikat med massor av olika salter och vitaminer som kroppen behöver. Ja, där har vi en del av allt det positiva med Cassava och kassavamjöl. Det är inte lätt att få tag i kassava men det finns att beställa i butiker.

Man kanske blir lite avskräckande att laga för man är rädd för att bli förgiftad. Det finns recept och det är bara om man äter rå kassava som gör att man kan bli sjuk. Att byta ut onyttigt vetemjöl mot kassavamjöl eller Tapioka kan vara en start till ett hälsosammare liv. Eller varför inte börja testa kassava som är fryst då är det ingen risk att man kan bli dålig. Våga testa det är en produkt som verkligen bör prövas.

Sport

Managed By Afrotjejen