Anslut oss

Kost & Hälsa

Hudutslag

Publicerad

on

Huvudbild Hudutslag

Att få ett utslag på huden är ett vanligt förekommande. Oftast om inte alltid en ovälkommen plåga, finns det en mängd olika anledningar till varför vårat skinn gör uppror och börjar klia. Dessa högst irriterande åkommor skall diskuteras närmre i denna artikeln.

Vi skall här gå igenom vad som ligger till grund för en massa olika hudutslag. Hudutslag som drabbar såväl kroppen som ansiktet samt de som kliar kommer att namnges. Förhoppningsvis känner du dig som läsare upplyst om de olika varianterna av utslag på huden vid artikelns ände.

Guide om hudutslag

Ett hudutslag är någon form av irritation på din hud, som allt som oftast även är synlig. En rödaktig yta på det drabbade området är inte ovanligt. Skinnet kan i vissa fall kännas knottrig och skrovlig vid ett hudutslag. Både kliande och smärtsamma sensationer hör även de till vissa blemmor, medans andra hudåkommor enbart yttrar sig till utseendet.

Den vanligaste formen av hudutslag är helt ofarliga för din generella hälsa. Även om de är ack så irriterande, bär de inga större konsekvenser för ditt välmående. Dock finns det även hudutslag som är relaterade till mer allvarliga medicinska problem.

Vart söker man hjälp för hudutslag?

I dessa fall är det viktigt att man uppsöker en läkare om man har frågor. En läkare som specialiserar sig på huden kallas för ”Dermatolog”. Då huden är ett organ, det största vi människor har, krävs det en speciell läkarutbildning för denna medicinska vetenskapen.

I vissa fall kan även apotekare ha en insikt i vad för typ av hudutslag man lider av. De besitter en grundläggande kunskap om hudrelaterade åkommor, med tanke på att de arbetar inom den medicinska sektorn. Vill man dock ha ett expertutlåtande gällande sitt dyrbara skinn, krävs det en legitimerad läkare.

Nedan kommer vi att lista olika typer av hudutslag. De har kategoriserats i vart på kroppen de yttrar sig, samt om de kliar eller ej.

Utslag på kroppen

 • Psoriasis: Psoriasis är en sällan frånkomlig hudsjukdom om man så väl lider av den, då den är ärftlig. Om Psoriasis har förekommit i din familj, finns det en risk för att även du skall drabbas av dessa röda utslag. Obekväm och mycket synlig, uppstår Psoriasis som utslag på kroppen.

  Dock är det vanligast att utslagen sker på ryggen, armbågarna, knäna eller underbenen. Ibland kan dessa klia, dock förekommer det även Psoriasisutslag som saknar all form av irritation för nerverna.
 • Medaljongsjuka: Medaljongsjuka (lat. Pityriasis Rosea) ställer oftast till problem för folk mellan 10-32 år gamla. Man kan identifiera denna hudsjukdomen tidigt. Det är ett utslag på kroppen som börjar med att en oval cirkel på ett par centimeter i diameter tar form på antingen armarna, låren eller överkroppen.

  Efter en lite längre tid ökar utslagen kraftigt till antalet, med den ursprungliga så kallade ”primärmedaljongen” som utgångspunkt. De blemmor som kommer till följd av medaljongsjuka är röda till färgen och fjällar skinnet. De kan även klia i vissa fall. Det krävs inget direkt botemedel för åkomman, då den försvinner av sig självt så småningom och bär ingen smittorisk.
 • Tredagarsfeber: Tredagarsfeber (lat. Exanthema Subitum) är en hudsjukdom som drabbar de absolut minsta av oss. Barn mellan åldrarna sex månader till två år står i fokus för den här åkomman, som dock är relativt om inte helt ofarlig. Tredagarsfeber är ett virus som ger en hög feber i ett par dagar.

  När febern väl antingen gått ner eller försvunnit helt, kommer det andra stadiet av Tredagarsfeber, hudutslagen. Dessa utslag på kroppen är röda till färgen och uppstår på rygg och mage. Även dessa, likt febern, försvinner efter ett par dagar. En yngling som smittats av Tredagarsfeber-viruset kan inte få det igen därefter.

Blåsor

 • Vattkoppor: Vattkoppor är en hudsjukdom de flesta bör känna till som ger utslag på kroppen. Även om den kan drabba folk i alla åldrar, är det bäst om man får den som ung. Folk i yngre åldrar drabbas mindre av vattkoppors symptom, och när man väl haft utslagen en gång är man immun för resten av livet.

  Det första tecknet på att man blivit smittad av vattkoppor är en relativt hög feber. Det här är den farliga symtomen för de lite äldre, då kroppstemperaturen under febern i vissa fall kan nå allvarliga grader. Efter febern följer själva hudutslaget, vilket går från en röd blemma till blåsor fyllda med vätska.
 • Höstblåsor: Den här hudsjukdomen är likt de ovannämnda vattkopporna ett utslag som yttrar sig via vätskefyllda blåsor. Dessa förekommer även, likt vattkopporna, i kombination med en feber. Blåsorna tar form antingen i och runt munnen eller på fötterna, händerna och ändalykten som utslag på kroppen.

  Den här åkomman smittar vid närkontakt med en drabbad person. Detta kan ske antingen via en omfamning eller kontakt med händerna. Höstblåsor går dock över efter en kortare tid. Det är vanligt att man är fri från sjukdomen efter en vecka av besvär.

Kliande utslag

 • Eksem: Ett utslag av ett eksem är den absolut vanligaste typen av hudåkommor som drabbar likväl människor som djur. Det kan mer eller mindre med garanti bli sagt att det inte finns en enda landgående varelse på vår planet som inte lidit av ett eksem någon gång under sin livstid. Dessa hudblemmor uppstår när skinnet är inflammerat som ett kliande utslag.
 • Ett eksem yttrar sig i att vara rött till färgen. Huden blir vanligtvis torr på samt runt ett eksem och är ett kliande utslag allt som oftast. Eksem är oftast ett resultat av att huden innan var torr eller att hudens immunförsvar är försvagat. Ett eksem kan även uppstå som en allergisk reaktion.

  Eksem må vara mycket irriterande med sina kliande utslag, dock försvinner de tids nog av sig självt. Om de består efter en längre tid av behandling med hudkrämer, bör en läkare uppsökas. De kan förtälja om ett seriösare problem, och skall i dessa fall ses som en blinkande varningslampa för ett större hälsoproblem.

Risker med Nässelutslag

 • Nässelutslag: Nässelutslag (lat. Urtikaria) kan i vissa fall vara svåra att identifiera med bara synen. Om de inte bär en ljusrosa färg, ser man ingen skillnad på sin friska hud och den här hudåkomman. Dessa kliande utslag är även snabba på att ändra form som plats på kroppen, likt irriterande om än exceptionella infiltratörer av våran hud.

  En av de största anledningarna till att man blir drabbad av kliande utslag från ett Nässelutslag är som en allergisk reaktion. De kan även förekomma utan en underliggande allergi vid intag av viss medicin, mat eller en infektion. Om man inte är uppmärksam och lider av fysiologiska problem, kan ett nässelutslag vara den första symptomen på något allvarligare.

  En allergisk reaktion som först yttrar sig i ett nässelutslag kan i ett fåtal fall leda till en så kallad anafylaktisk chock. Det här är ett extremt seriöst medicinskt scenario, då anafylaktisk chock leder till att kroppen och dess organ börjar fallera. Om man blir drabbad av detta, måste man uppsöka sjukvård så snabbt som möjligt.

Utslag i ansiktet

 • Rosacea: Rosacea är en hudsjukdom som är vanligast bland folk som passerat 30-års gränsen i sina liv. Även om den medicinska vetenskapen inte riktigt vet vad som ligger till grund för dessa utslag i ansiktet, kan Rosacea spåras till bland annat en hög konsumtion av alkohol.

  Utslagen yttrar sig i att huden blir knottrig runt omkring det drabbade området, samt tar en röd färg. Dessa utslag i ansiktet sätter sig oftast på hakan, pannan eller på kinderna. Trots att det inte ser särskilt trevligt ut, tillhör inte Rosacea de hudsjukdomar som smittar, och kan bli behandlad via hudkrämer.
 • Svinkoppor: Svinkoppor (lat. Impetigo) är en mycket smittsam hudåkomma och sätter sig vanligast som utslag i ansiktet. Den vanligaste drabbade åldersgruppen är förskolebarn (3-6 år), dock kan Svinkoppor förekomma i alla åldrar. Denna sjukdomen har existerat genom människans historia, och var betydligt vanligare förr i tiden.

  Svinkoppor yttrar sig först som röda prickar, vilka senare utvecklas till små blåsor. Huden kan även bli vått och klibbig vid ett utslag. Svinkoppor är smärtsamma, och kan i vissa fall vara högst problematiska att hantera under läkeperioden. De har en hög resistens mot de läkemedel vi har till hands som följd av att de varit med länge.

  Har man en underliggande sjukdom eller virus likt en förkylning eller tidigare eksem, kan man lättare smittas av Svinkoppor. När immunförsvaret redan är sänkt, får den här hudsjukdomen det enklare att finna fäste på ens kropp. Inte direkt gentlemanna-aktigt, men vad kan man förvänta sig från ett par uppblåsta blåsor med ”svin” i namnet.

En tidigare epidemi

 • Mässling: Mässling tar plats som den sista, men långt ifrån minst farliga hudsjukdomen i den här artikeln. Denna åkomman yttrar sig främst som utslag i ansiktet, och kan potentiellt vara mycket farlig. Under medeltiden blev mässlingen betecknad som en epidemi, och sågs som en av den tidens mest allvarliga sjukdom.

  Med mässlingen kommer en hög feber, svullnad av lymfkörtlarna, rinnande näsa samt ett utslag som börjar i ansiktet. Dessa blemmor sprider sig sedan successivt över hela kroppen. Dessa initiala symptom kan senare följas av öron- samt lunginflammation. Dessa är dock överkomliga.

  Det farligaste som kan inträffa efter att man smittats med mässlingen är hjärninflammation, vilket kan vara livshotande. Lider man av mässlingen är det viktigt att man snabbt söker upp sjukvård, inte bara för sig själv utan även för anhöriga som kan komma i kontakt med den sjuke personen, och därmed bli smittade.

Huden är ditt yttre, värna om den!

Det är viktigt att vi tar hand om våran hud. Den skall helst bli behandlad på samma vis som våra andra organ i kroppen, vilka vi självfallet vill värna om. Har man antingen för torr eller för fet hud, kan man enkelt söka upp lindrande som läkande hudkrämer på apoteket.

Om man väl får ett hudutslag, bör man studera det väl. I de bästa (och vanligaste) fallen bör dessa vara ofarliga. Dock kan man aldrig vara försiktig nog. Är man drabbad av irriterad och inflammerad hud under ett längre tag, skadar det inte att uppsöka en kunnig läkare för råd samt undersökning.

Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Managed By Afrotjejen