Anslut oss

Baby Shower – Guide & Tips

Published

on

Kvinnor firandes babyshower med texten: Babyshower Guide & tips

När ett nytt liv står inför sin första gryning på jorden finns det goda anledningar till att fira. En förväntad födsel idag är oftast en stor grej för familj och vänner till de blivande föräldrarna. För detta har ett fenomen kallat Babyshower uppstått. Det här är en liten fest anordnad för att fira såväl modern som fadern, vilken allt som oftast även inkluderar spädbarnsrelaterade gåvor. I den här artikeln skall vi titta på vad en Baby shower är samt hur du firar den på rätt sätt.

Bebisfirande

Det finns få mer livsomvälvande moment en människa kan gå igenom än att skaffa barn. Det är en förbindelse till ett nytt liv som måste tas an av föräldern med ansvar och kärlek. När du väl har ditt barn, kommer du för alltid vara en del av dess liv. Det är således ett beslut som kan komma att bli det viktigaste i ditt liv. Det är även något som infaller helt normalt för oss människor, som de biologiska organismer vi ändå är. Förökning ligger helt enkelt i vår natur.

Men med tanke på hur stort det är att vara en blivande förälder, är det inte undra på att även ens omgivning vill involvera sig i processen. Ens egna föräldrar väntar ivrigt på att bli allt från farmor till morfar, medan vänner gärna även dem vill vara en del av resan mot föräldraskapet. Det finns således goda anledningar till att fira ordentligt när väl nyheten om en graviditet når ut till familj och vänner. För det här finns det en särskild fest som bär på ett engelskt namn.

En babyshower är firandet av en kommande födsel av ett barn.

Här samlas nära och kära för att först och främst umgås med de blivande föräldrarna, likväl som för att i en glädje- och förväntansfylld atmosfär påbörja sitt välkomnande av barnet redan i förväg. En baby shower kommer även oftast med presenter. Dessa brukar vara saker och ting som kan komma till nytta för föräldrarna, dvs. spädbarnsrelaterade artiklar.

En babyshower present bör således vara något som har med omhändertagandet av mycket små barn att göra. Festen bör även ha ett speciellt tema, vilket har blivit alltmer populärt med åren. Det här ger alla en möjlighet att få fira i en stämning som inte enbart påminner föräldrarna av det tunga ansvar som väntar dem, utan kan lätta upp och även bli inkluderande för alla som är med under firandet.

En amerikansk tradition

stars and stripes

Ordet ”Babyshower” kommer som förväntat ursprungligen från U.S.A. Det är här som den här typen av firande först tog sin moderna form. I en amerikansk tradition när det kommer till högtider och festfriande, var baby showers ursprungligen ämnade att vara en kommersiell typ av festlighet. Det var alltså till för att företagen med produkter inom spädbarnskategorin skulle kassera in på alla de inköp som en sådan fest kräver.

Dock har det idag blivit mer än bara en anledning till att köpa barnvagnar och presentkort hos bebisbutiker. Överallt i västvärlden idag har babyshowers blivit populärt, vilket även stämmer här i Sverige. Vi hade dock liknande firanden av födslar redan innan det här fenomenet kom till våra stränder från andra sidan Atlanten. I stort sett alla kulturer har genom historien på ett eller annat sätt firat att ett barn är på väg.

Innan har dock barnafödande och den graviditet som leder upp till det ögonblicket varit något av en religiös affär. Således har kyrkan och prästerskapet varit involverad i de olika stadierna, vilket även inkluderade firandet. Under medeltiden var ceremonin innan födseln dock mindre för att hylla varken föräldrarna eller det blivande barnet. Då var det främst barnets själ stod i fokus, där prästen mer eller mindre skulle beskydda bebisen från onda andar i livmodern.

Det är inget tal om sådant under bebisfiranden i modern tid. Det kan dock ses som något gott, då svenskar i allt större mån blivit mindre benägna till att tro på demoner. Idag skall firandet helt enkelt vara en glädjefylld affär med familjen i fokus. För att det just skall bli en bra fest, är det viktigt att planeringen sker på rätt sätt för bästa möjliga resultat.

Planera den bästa Baby shower festen

Så, vad skall du då tänka på när du planerar en babyshower? Det finns mycket som bör vara med i tankegångarna, dock är tidshållningen utan tvekan den viktigaste. Beroende på hur långt gången en graviditet är, kan det vara olika lägen för en fest av det här slaget. Du vill absolut inte vara ute för tidigt, det vill säga innan de första tecknen på graviditet har yttrat sig.

Trots att vi idag lever i moderna tider, är det inte alltid så att barnabärande går som tänkt. Missfall eller andra medicinska komplikationer kan uppstå, vilket skulle vara förödande om ett officiellt firande av barnet redan ägt rum. Sedan kan det vara bra att vänta lite med festen tills även de blivande föräldrarna blivit helt bekväma med scenariot av att vänta barn.

Det är som sagt ett livsomvälvande skede att bli förälder. Om du planerar att ställa till med ett firande av en väntad födsel, kan du följa våra steg som vi listat upp här nedan. Vi kommer även bistå meden lite tabell där vi rangordnar de viktigaste aspekterna av en baby shower, vilket förhoppningsvis hjälper dig fatta rätt beslut kring planeringen.

Prioriteringar för festen
TidsplaneringMycket viktigt
Mat & dryckViktigt
BlöjtårtaViktigt
Tema på festenGanska viktigt
LekarGanska viktigt

Planera i förtid

Som vi redan nämnt här ovan är den absolut viktigaste aspekten av en planerad bebisfest att den sker under de rätta omständigheterna i.e. den rätta tidpunkten. Det är således en mycket god idé om du planerar babyshowern tillsammans med de blivande föräldrarna, framför allt modern. Skulle du ha i tankarna att ställa till med en överraskningsfest kan det bli lite mer problematiskt med den biten.

I detta fall är det ändå viktigt att alla parter som skall delta under firandet är överens om att det är en god tid för det. Det blir alltmer vanligt att de blivande föräldrarna själva är involverade i planeringen av sådana här fester. Tidigare har det traditionellt varit vänner eller syskon till som stått för all planering samt genomförande av festen.

Det är dock inte ett krav och något som blir allt mindre vanligt. För att alla skall ha roligt och känna sig bekväma, är det således en god idé att även alla, inklusive the parents to be, är inkluderade. Inte minst när det kommer till tidpunkten för firandet.

Mat & dryck

bebiskakor

För en riktigt bra fest, eller bara för allmänt umgänge under de flesta omständigheter, är det en god idé att servera något att äta samt dricka. Ett firande av det här slaget är inte annorlunda. Det brukar dock inte handla sig om några större måltider såsom middagar och liknande. I stället kan det vara bra med lite tilltugg likväl som några bakelser. Det finns konditorier i Sverige som har specialiserat sig på att leverera bakverk specifikt ansedda för dessa bebisfester.

Gällande drycken som bör serveras tillfaller det som naturligt att alla typer av alkohol borde utebli. I alla fall när det kommer till den havande modern. Champagne eller rosévin är dock inte helt ovanligt. I dessa fall kan även alkoholfria varianter av dessa inhandlas. Inte bara för de gravida deltagarna, utan även för dem som antingen inte dricker eller vill vara tillmötesgående och förhålla sig till samma alkoholförbud som modern har.

Blöjtårta

En blöjtårta är något av ett måste när det kommer till babyshowerfiranden. Det här är blöjor anordnade i staplar så att de liknar en bröllopstårta till konstruktionen. Blöjorna i fråga behöver dock inte vara de som skall sättas kring det nyfödda barnet, utan kan bestå av tunna frottédukar eller linneblöjor. Om du behöver en referens till hur en blöjtårta bör se ut, kan vi hänvisa till bilden här nedan. Tänk inte ens på att anordna en fest där den här symbolen för spädbarn uteblir!

blöjtårta

Ha ett tema

För att festen skall bli extra rolig, kan du alltid planera den utefter ett tema. Olika teman som blivit populära den senaste tiden är det engelska societetslivet under 1800-talet. Du kan dock vara mer traditionell även i ditt tänkande här och välja allt från pirater till Hollywood. Ett tema på festen lättar upp stämningen avsevärt och kan vara den extra lilla krydda som omvandlar en bebisfest från lite trevligt umgänge med familj och vänner till ett rekorderligt firande.

Lekfulla aktiviteter

Om du väl har ett tema, bör du även se till så att det finns roliga aktiviteter relaterat till både det som spädbarn. Det finns mängder med butiker som säljer specifika spel som är ämnade för just den här typen av fester. Det kan inkludera små roliga frågesportslekar med spädbarn och graviditet i fokus till namnlekar där man skall använda de karaktäristiska dragen hos föräldrarna för att komma på andra- samt tredjenamn till barnet.

När allt som vi nämnt här ovan har kombinerats i planeringsstadiet, står du en god chans till att ställa till med ett ordentligt firande. Den sista lilla detaljen som vi kan lägga till här är att det bör tas många bilder under festens gång. Tidigare kunde det inkludera att alla fick en engångskamera i handen. Idag har dock de flesta tillgång till en kamera i mobilen, vilket funkar lika väl det.

Tips på presentinköp

Staplade presenter

Ovan har vi diskuterat hur du planerar en riktigt bra bebisfest för en blivande familj. Vad som nu följer är dock den viktigaste aspekten av det här firandet, presenterna. En babyshower blir inte komplett utan att en uppsjö av såväl behändiga som roliga ting delas ut till modern och fadern av det väntade barnet. Den delen av festen när presenterna delas ut är således vital för att det skall bli en minnesvärd tillställning.

Här nedan kommer vi nu att lista några av de saker som kan vara bra att köpa. Utgå från att de viktigaste artiklarna såsom en barnvagn, ombytesbord och ett stort utbud på blöjor redan införskaffats eller är i görningen av föräldrarna själva. Således kan du fokusera på de finurliga saker som kommer göra livet enklare för dem, likväl som roliga klädesplagg för spädbarnet.

Bebiskläder

En riktigt bra Babyshower present är kläder till spädbarnet. Nyblivna föräldrar kan oftast inte få nog av plagg att klä sitt lilla knyte i. Som baby shower present är det således både något som är till stor nytta för föräldrarna, likväl som något roligt att ge bort. Här kan du välja kläder som på ett eller annat vis har en koppling till antingen moderns eller faderns intressen. Är någon av dem fotbollsintresserad, skulle inte en onsie för bebisar med favoritlagets logga på att vara helt fel.

Blöjbehållare

När man är ute med sitt nyfödda barn, kan det bli smått problematiskt vart man skall förvara använda såväl som rena blöjor. Således kan en snitsig blöjbehållare med en snygg design vara en god idé som baby shower present. Dessa finns att köpa i de flesta affärer med produkter för spädbarn. Dock kan du även bege dig ut på internet för att här finna den blöjbehållare som skulle passa bäst som babyshower present till familjen.

Gravidfotografering

En mycket populär present babyshower är en professionell fotografisession av den havande modern. Här kan man föreviga sitt tillstånd genom bilder som gravid tagna av en expert. Som babyshower present är det här även en bra present utifrån givarens perspektiv. Det finns inte mycket som kan gå fel med det här erbjudandet!

Barnservis

Ytterligare en baby shower present som är mycket uppskattad är en barnservis. Det här inkluderar allt från fat till muggar och även barnvänliga bestick i hög kvalité och fina färger. Något man som förälder möjligen inte tänker på är att utrusta sitt kök med de finaste barnserviserna. Således kan det vara en god present babyshower att ge bort.

Blöjtårta

Det här fenomenet har vi redan nämnt, dock går det inte att bortse från att den här dekorationen även uppfyller ett viktigt syfte i att förse den blivande familjen med välbehövliga blöjor. Det här är alltså inte bara för syns skull, utan fungerar även som en baby shower present.

Babygym

Den sista present babyshower vi skall ta upp här är ett babygym. Det här är något som främst föräldrarna uppskattar, då den lilla sitsen underhåller de flesta barn helt utan din inblandning. Det finns även möjligheter till att köpa vissa babygym som kommer med hjul. Således fungerar dessa även som en sits där barnet kan lära sig gå. Som baby shower present är det här en av de dyrare artiklarna, dock mycket värt!

Sport

Managed By Afrotjejen