Anslut oss

Res till Nepal under hösten

Published

on

Person framför Mount Everest

När du söker runt på nätet efter en plats för din nästa utlandsresa, försök tänka bortom de klassiska resmålen för svenskar. Vi har alla sett hur en pärlvit badstrand med turkosblåa vatten ser ut. Om du har lust att vara lite mer äventyrlig, samt vill uppleva en främmande och spännande kultur, kan du i stället packa ihop resväskan och bege dig av till Nepal. Med en helt fantastisk natur, intressant kultur och utsökt mat, är Nepal ett land som definitivt är värt ett besök.

Nepal – Himalayas hemfrist

Nepal är en liten nation som ligger beläggen vid sydsluttningen av Himalayas dominerande bergskedjor. Således gränsar landet mot Tibet i norr och Indien i söder. Inklämd mellan dessa två nationer finner man ett folk som är härdigt, tåligt och framför allt modigt. Nepaleser har genom århundradena levt ut sina liv långt uppe i bergen vilket har gjort dem till experter när det kommer till bergsbestigning.

De är även utomordentliga krigare, vilket historien har visat på. När Nepal låg i krig med de imperialistiska ambitionerna av det brittiska imperiet under 1800-talet, blev engelsmännen ordentligt imponerade av det lilla bergsfolkets kampanda. Således etablerades snart en elitenhet inom den brittiska armén, bestående av nepalesiska soldater, kallade Gurkhas.

Det fanns mycket att slåss för när engelsmännen kom vandrandes över bergen. Nepal har en slående vacker naturscen, där de gigantiska bergen i Himalaya står likt en beskyddande vägg mot den blå himmelen. Det finns inte mycket till skog i den norra delen av Nepal, dock mängder med snöklädda bergstoppar och sluttande gräsklädda kullar. Längre söderut stöter man på lite mer av en ekologisk variation i miljön, med skog, fält och porlande vattendrag, vilka för med sig snösmältan från bergen.

Det finns mycket att göra för den som reser hit, dock är vandring i bergen den mest förekommande turistaktiviteten. För den som inte vill bestiga ett av de otaliga bergen, kan du genom diverse vandringsleder få uppleva de vackra stengiganterna från ett säkert avstånd. Genom att gå genom Nepal får du även uppleva kulturen och folket, samt ta del av en mattradition som innehåller många mejeriprodukter baserade på jakmjölk. Här nedan finner du nu en lista på saker att göra i Nepal som svensk turist.

Att göra och se i Nepal

  • Flyg över Mount Everest
  • Besök Mount Everest base camp
  • Chitwan safari
  • Rundtur i Katmandu-dalen

Flyg över Mount Everest

Mount Everest

Nepal är möjligen mest känt i västvärlden som den plats där man finner jordklotets högsta berg, Mount Everest. Den här jätten har genom årtiondena väckt såväl fascination som upptäckarinstinkten och rädslan i oss människor. Varje år beger sig hundratals äventyrliga bergsklättrare i väg till Nepal för att få bestiga Mount Everest.

Vissa av de som besöker berget, återvänder dock inte hem igen. För den som vill se Mount Everest utan att behöva genomgå den fysiska och mentala utmattningen som krävs för att bestiga berget, kan ta en liten flygtur över toppen. Här sitter du säkert i ett plan och kan blicka ner på den högsta bergstoppen i världen.

Besök Mount Everest base camp

Den andra spännande Mount Everest-resan du kan ta dig an i Nepal är ett besök till bergets base camp. Det här är utgångspunkten för alla dem som kommit hit för att bestiga Everest. Det är dock inget krav på att du skall bege dig av mot toppen för att kunna besöka base camp. Här kan du få se hur man lever under förberedelserna för det äventyr som väntar.

Det finns även en möjlighet till att åtnjuta lite mat på platsen, sittandes långt över molnen. Resan till och från base camp sker med helikopter för dem som besöker platsen som turister. Trots att det är en högt beläggen plats, sker alla dessa turer under mycket säkra omständigheter.

Chitwan safari

Två asiatiska elefanter

Som nämnt längre upp i den här artikeln består Nepal av mer eller mindre två ekosystem. Ett är berg, medan det andra är skog, djungel och fält i södern. Likt som så många andra platser i den här delen av Asien, har även således Nepal en stor djurpopulation.

Det finns därmed en möjlighet till att gå på Safari i Chitwan-provinsen. Den här äventyrliga resan ut i Nepals söderbelägna naturscener tar cirka tre dagar och bjuder på allt från intressanta fåglar till tigrar och även indiska elefanter. Login under safari-resan är mycket bekväm och god mat utlovas till turisterna.

Rundtur i Katmandu-dalen

Sist men inte minst bör du försöka uppleva Nepals kultur och historia på bästa vis. För det här kan du besöka den dal i vilken nationens huvudstad, Katmandu, är belägen. Kallad just Katmandu-dalen, finns det här små byar som ligger i anknytning till huvudorten.

Besök till dessa små samhällen kommer garanterat att ge dig goda möjligheter till att få äta god mat, uppleva folket och dess traditioner samt skapa dig en god inblick i hur livet ser och har sett ut för den nepalesiska befolkningen genom århundradena. Möjligen är det här det bästa sättet att avsluta en resa till Nepal på!

Sport

Managed By Afrotjejen