Anslut oss

God Jul på olika språk

Published

on

God Jul huvudbild

Det finns ett par datum som besöker oss med samma rutin år ut och år in. Av dessa högtider finns det få som kan mäta sig med julens goda ro och familjevänliga firande. Världen över sitter hoppfulla barn och väntar på tomtens intåg i pyntade hem och dukade middagsbord. Traditionen kring julen går att finna överallt.

Dock skiljer det sig något från nation till nation på hur man firar jul. Tyskarna har sitt sätt, medans vi svenskar tar oss an julen på vårat sätt. För att inte tala om engelsmännen och amerikanerna! I den här artikeln skall vi se på hur man firar jul i Tyskland, Storbritannien och USA, samt lära oss hur man önskar någon en ”God Jul” på olika språk!

’God Jul’ på världens språk

Julgran

Julen firas friskt den 24-25 december. Datumet är sagt att vara det för Jesus födelse, Det är i alla fall den traditionella tron. Möjligen var det så att Jesus av Nazareth föddes då, även om själva datumet faller in med andra högtider som existerade innan kristendomen.

Det var helt enkelt lägligt för den kristna tron att placera Jesus födelse där, då det sedan tidigare existerande former av firande i slutet av månaden i de kulturer som den nya religionen sökte att influera. Oavsett, är det idag ett måste med julfirandet i västerländska nationer.

Tar man sig en titt världen över, kan man finna julefrid i vardera hus från Ryssland till Frankrike, Australien till Kanada. Vart hän de europeiska kulturerna har spridit sig, via våld eller ej, följde kristendomen och därmed julfirandet med.

Det ser dock inte precis likadant ut, beroende på vilket land man befinner sig i. Nedan kommer vi nu att ta en titt på hur man firar jul i ett par nationer, vilka skillnader som finns samt vilka traditioner de delar!

Jul i Tyskland

I de gamla germanska stammarnas trakter finner man ett friskt julfirande redan tidigt under december månad. Likt i Sverige firar man advent med tillhörande stearinljus och ljusstakar. Dessa tänds på söndagen dagarna som leder upp till julafton den 24 december. Tyskarna har även en julkalender, ytterligare en tradition som följer vår egen.

Dock får de tyska barnen ett besök av tomtefar redan den 6 december. Då delas det ut lite godis och möjligen en liten present, som vanligtvis levereras i en av deras skor. Under själva julafton skall granen stå klädd i huset, och en enklare måltid äts. Detta skiljer sig från bland annat oss i Sverige, som lägger mycket tid på julmatslagandet i köket. Tyskarna besparas detta, då fokuset mer ligger på samröre med familj och vänner.

Jul i Storbritannien

London i snö

Britterna brukar även dem ha en julgran i hemmet under sitt julfirande. Dock är det här inget krav, då traditionen kommer från Tyskland och enbart är cirka 200 år gammal. De flesta hem brukar ändå klä en liten gran till tomtens ankomst.

Julsånger är mycket populärt i Storbritannien under högtiden. Det är inte ovanligt att man stöter på så kallade ”Christmas Carolers”, grupper av sångvilligt folk som går dörr till dörr för att dela sin julglädje! Även kyrkorna brukar vid den här årstiden stämma upp i sång, och det är fortfarande vanligt att man gör ett besök till guds hus under julen.

Själva julmaten brukar till skillnad från oss bestå av en kalkon som det primära köttet. Skinka förekommer, dock är det inte alltför vanligt. Kalkonen är dne föredragna rätten för britterna. Då vi svenskar vanligtvis nöjer oss med en chokladask och lite skumtomtar som det söta under julaftonens firande, har britterna en specifik julpudding som efterrätt.

Jul i USA

Det var först i USA som julen på riktigt kommersialiserades. Föga förvånande var det i kapitalismens högsäte som företag satsade stort på att tjäna så mycket pengar de kunde under den högtid som ursprungligen var ämnad till att fira Jesus födelse. Amerikanerna har en del ”egna” traditioner, även om de absolut flesta är tagna från andra länder.

Likt engelsmännen serverar de hellre kalkon än något annat på sitt julbord. Här kan det även tillkomma brysselkål, en tjock sås samt i vissa fall i den sydvästra delen av landet mexikanska maträtter. Faktum är att den amerikanska jultraditionen är en sammansättning av flertalet olika influenser världen över.

Dock är det här som julen mest blivit uppmärksammad. Detta beror främst på populärkulturen, där USA via sina filmer, Tv-serier och musik spridit sin version av julfirandet till jordens alla hörn. Detta gör inte deras jul mindre fin att fira, dock bör vardera nation hålla kvar vid sina egna traditioner så gott det går. Vad slår en riktigt god, svensk julskinka?

Ett gott firande världen över

Julfirande

Vill man sprida julfrid över vår runda planet, kan det vara bra att veta hur man levererar ett hjärtligt ”Gud Jul!” på olika språk. lingvistiken må skilja sig världen över, dock består budskapet det samma.

Ett om värme, välvilja och en allmänt trevlig stämning folk emellan. Nedanför kommer vi nu att lista hur man säger God Jul på 20 olika språk, vilket vi hoppas kommer att komma till väl användning under juletider!

God Jul på:

  • Engelska – Merry Christmas
  • Danska – Gladelig Jul
  • Norska – God Jul
  • Finska – Hyvää Joulua
  • Franska – Joyeux Noël
  • Tyska – Frohe Weihnachten
  • Spanska – Feliz Navidad
  • Koreanska – Sung Tan Chuk Ha
  • Isländska – Gledileg Jol
  • Belgiska – Vrolijke Kerstmis
  • Japanska – i Kurisumasu o
  • Kroatiska – Sretan Bozic
  • Thailändska – Sawadee Pee Mai
  • Tjeckiska – Vesele Vanoce
  • Lettiska – Priecigus Ziemassvetkus
  • Grekiska – Kala Christouyenna
  • Italienska – Buon Natale
  • Bulgariska – Tchestita Koleda
  • Portugisiska – Feliz Natal
  • Vietnamesiska – Chuc Mung Giang Sinh

God Jul!

Sport

Managed By Afrotjejen