Bland köttdiskens alla delikata produkter finns det få som går upp mot högrev. En saftigt och välsmakande bit protein som passar till mycket, är högrev något av en stapel i den svenska köttkonsumtionen. Det finns många recept på hur du får ut den bästa smakupplevelsen av högrev. I den här artikeln skall vi ta en titt på hur du kan tillaga tre underbara grytor på köttet!
Den bästa högrevsgrytan
När det kommer till nötkött finns det många underbara favoritstycken på tjuren att välja på. I stort sett hela den västerländska grillkulturen är på ett eller annat vis baserad på kött från det idisslande djuret. Dock hålls ett antal bitar nötkött i en högre aktning än andra. Bland annat har visa bitar av stek blivit extremt uppskattade av högkvalitativa kök världen över.
Det finns dock även dem som uppskattar de bitar som möjligen hamnar lite i skymundan när det kommer till lyxigt ätande. Till dessa får man räkna ett av de absolut främsta grytproteinerna som finns idag, högrev. Högrev kommer från tjurens främre del, uppå ryggpartiet. Här plockar man det kött som gör sig utmärkt i både grytor som hamburgare.
För att göra hamburgare på högrev krävs det att man maler ner köttet först. Med tanke på att det är rikligt sprängt med fett, får man ut mycket smak av högrev. Det hör gör även till att köttet är en favorit bland de som älskar grytor. Med en stor potential till såväl smak som mörhet, finns det få bättre alternativ när ett långkok planeras.
Här nedan har tre underbara recept på högrevsgrytor sammanställts. Dessa är inget för vegetarianen att uppskatta, dock bör det vattnas ordentligt i munnen på gemene köttätare där ute vid middagsborden. För att en högrevsgryta skall bli perfekt krävs det en viss ingrediens som alla måste besitta, tålamod. Det tar tid att få köttet till att bli mört, så det gamla ordspråket klingar i det här fallet sannare än någonsin tidigare: Den som väntar på något gott, väntar aldrig för länge!
3 recept på högrevsgryta
Högrevsgryta med Kantareller
Klassisk Högrevsgryta på rödvin
Högrevsgryta med Champinjoner
Högrevsgryta med Kantareller
Ingredienser (4 port.):
600 g Högrev
400 g Kantareller
200 g Sidfläsk, rökt
10 kvistar av Timjan
4 dl Rödvin
1 Gul Lök
4 dl Vatten
125 g Salladslök
½ kruka Gräslök
2 Vitlöksklyftor
3 msk Kalvfond, koncentrerad
Majsstärkelse
Smör
Salt
Svartpeppar
Tillberedning:
Inled med att skära upp ditt högrev. Bitarna skall inte vara alltför stora, utan sikta på att få dem cirka 5×5 cm i diameter. Tärna därefter upp det rökta sidfläsket. Förbered även den gula löken samt vitlöken genom att skala dem, halvera och skiva sedan i tunna bitar.
Lägg nu ner köttet i en stor grytkastrull och bryn dem i cirka två minuter. Tillsätt även lök och vitlök samt 10 kvistar av timjan. Låt bryna i cirka 2-3 minuter.
Häll sedan i rödvinet, kalvfonden samt vattnet i grytkastrullen med köttet och löken. Låt blandningen koka upp och skumma av regelbundet med en sked. Placera därefter ett lock på grytkastrullen och låt den sjuda i upp mot 2 ½ timmar tills köttet är mört. Till och från får du ta fram en sked och skumma bort fettet från grytans yta.
Smaka av och tillsätt salt och svartpeppar vid behov. Använd majsstärkelse som redning för att få den rätta konsistensen på grytan.
Ta nu och förbered kantarellerna samt salladslöken. Rensa svampen grundligt samt skölj av den. Skölj även av salladslöken och skär den i strimlor. Lägg sedan ner kantarellerna i en stekpanna och stek upp i smör. Salladslöken tillsätts till den här blandningen mot slutet av stekningen.
När din gryta är nära på att vara klar, dvs. när köttet är mört, kan du lägga i svampblandningen strax före servering. Klart!
Klassisk Högrevsgryta på rödvin
Ingredienser (6 port.):
1 kg Högrev
4 Vitlöksklyftor
1 Gul Lök, stor
1 tsk Paprikapulver, starkt
2 msk Tomatpuré
3 dl Rödvin
2 Paprikor, orange
4 Morötter
7 ½ dl Vatten
Smör
Salt
Svartpeppar
Vitpeppar
Tillberedning:
Inled med att förbereda ditt högrev genom att skära upp det i bitar. Likt det ovannämnda receptet är det en bra regel att sikta på 5×5 cm i diameter. Ta sedan och skala samt strimla upp den gula löken i lite tjockare strimlor. Skala och hacka vitlöken.
Lägg sedan ner köttet i en stor grytkastrull och bryn det i smör. Efter att köttet har fått färg kan du tillsätta löken samt vitlöken och låt dem steka lite i smöret. Ha även i paprikapulvret, salt samt svart- och vitpeppar nu.
När ingredienserna har brynts i smöret är det dags att tillsätta rödvins, tomatpuré samt 6 dl vatten. Ha med jämna mellanrum i resten av vattnet i mindre mängder i takt med att det kokar bort.
Placera ett lock över grytan och låt den stå och sjuda i cirka 2 timmar. Skumma av den till och från med en sked.
Ta nu och skala samt skiva upp de fyra morötterna. Dessa bör vara i lite tjockare skivor. Med cirka 30 minuter kvar av din koktid tillsätter du morötterna. Vid det här laget är det dock viktigt att köttet börjat bli mört.
Ta fram paprikorna och skör dem i lite tunnare strimlor. Dessa skall sedan tillsättas till grytan med cirka 15 minuter kvar av koktiden.
Till din klassiska högrevsgryta kan du ha allt från ris till potatis och gnocchi. God måltid!
Börja med att skära upp ditt högrev i bitar. Dessa skall jämfört med de två ovanstående recepten vara lite mindre till storleken. Sikta på att få dem cirka 2×2 cm i diameter. Skala sedan av, skölj samt tärna upp rotsellerin i mindre bitar.
Skiva upp morötterna i lite större slantar samt skala och dela betorna i två delar. Skala även den gula löken och skär sedan upp den i klyftor. Rensa och skölj av champinjonerna, dela sedan upp dessa i mindre bitar.
Ta nu fram en stor grytkastrull och lägg ner smör. Brun upp köttet i smöret tills det fått färg. Lägg sedan i morötter, rotselleri, lök samt betorna och stek ytterligare någon minut.
Tillsätt därefter rödvin och låt blandningen koka upp.
Blanda nu ner de hela tomaterna i tomatsås, vattnet samt kalvfonden och låt koka upp ånyo.
När blandningen väl bubblar kan du ha i lagerbladen, rosmarin samt salt och svartpeppar ner i grytan. Låt blandningen stå och sjuda under lock i cirka 2–2 ½ timmar. Skumma av då och då med en sked.
När grytan börjar närma sig änden på sin koktid är det dags att tillsätta champinjonerna. Om det krävs kan du även ha i lite mer vatten vid det här laget. Låt grytan koka ytterligare cirka 15–20 minuter innan servering.
Servera tillsammans med en fin bit av italienskt lantbröd, gärna ugnsrostat!