Vegetarianism blir alltmer vanlig i svenska hem. Antingen som protest mot köttindustrin eller för att söka sig till hälsosammare matvanor, går det inte att undgå hur populärt det har blivit med en grönsaksbaserad diet. En av de nyaste produkterna inom den vegetariska kosten är Tempeh, en omtyckt och välsmakande källa till protein.
I den här artikeln skall vi gå igenom vad Tempeh är, vad det innehåller samt ett par riktigt smarriga recept man kan laga med det! Vi beger oss av till köket!
Vad är Tempeh?
Tempeh finner sitt ursprung i det sydost asiatiska havet, närmare bestämt Indonesien. Där har denna proteinrika produkt funnits i hundratals år, och har blivit något av en stapel i vissa regioner av landet. Enkelt att framställa och enkelt att tillaga, har nu indonesiernas fascination över Tempeh spridits till resten av världen.
Tempeh består av baljväxter. En av de vanligare grödorna som används är kikärter. Efter att de har fått ligga ett tag och fermentera, packas de ihop till en massa. Dessa kan ta en rektangulär form, och liknar då en bit Marabou-choklad. I detta stadie är Tempeh redo att tillagas.
Rikt på protein
Tillagningen av Tempeh kan ske på en mängd olika vis. Tack vare den fasta formen och höga proteinhalten, kan Tempeh förberedas på flertalet tillagningssätt. Allt från stekning och grillning till kokt och ugnsbakad går an. Med denna flersidiga karaktär, finns det nästan ingen måltid som Tempeh inte passar in i.
Smaken har jämförts med den av nötter, och fungerar perfekt som substitut till kött. Tack vare sin höga halt av vätska och kokvänliga textur, absorberas gärna olika kryddor och marinader. Detta gör Tempeh till en mycket lätt produkt att smaksätta!
Bästa recepten för Tempeh
Med tanke på att man skulle kunna fylla ett smärre bibliotek med alla goda recept på Tempeh, kommer vi här att begränsa oss något. Vi har dock valt ut de recept som vi anser är bäst, och som är någorlunda enkla att tillaga. Det kommer inte finnas något större behov av hårt slit i köket för att förbereda dessa delikata rätter!
Tempehkebab med ris
Ingredienser
400 g tempeh
2 vitlöksklyftor
1 msk kummin
1 msk rökt paprikapulver
1 msk torkad oregano
1 msk japansk soja
1 msk rapsolja
svartpeppar
Tillagning
Börja med att skära upp Temphen i tunna skivor. Lägg den sedan i en påse tillsammans med resten av ingredienserna. Skala och riv vitlöken, och lägg även den i påsen. Placera påsen i kylen, låt ligga i cirka 1,5-2 timmar. Ta ur påsen och häll innehållet i en stekpanna. Låt Temphen tillagas i marinaden tills den har fått fin färg på båda sidor. Koka ris, lägg på fat och servera!
Nudlar med jordnötssås och Tempeh
Ingredienser för jordnötssåsen
4 msk jordnötssmör (osötat)
2 msk japansk soja
2 msk neutral olja
2 rivna vitlöksklyftor
1 1/2 tsk chiliflakes
1 1/2 dl vatten
1 msk råsocker
1 msk riven ingefära
Ingredienser för Tempeh
125g Tempeh
2 msk rapsolja
2 msk japansk soja
1 msk honung
Tillagning Tempeh
Smula först ner Tempehn till små bitar. Stek sedan upp den i oljan, När den tagit färg och blivit knaprig till konsistensen, tillsätt då den japanska sojan samt honungen. Stek ytterligare ett litet tag.
Tillagning jordnötssås
Börja med att värma upp oljan i en kastrull. Tillsätt sedan chiliflakes, den rivna vitlöken samt sockret. Ta av kastrullen från plattan och blanda ner jordnötssmöret, den japanska sojan, ingefäran och vattnet. Rör om. Koka nudlarna. Lägg nudlar, Tempeh på faten samt häll över jordnötssåsen. Klart!
Tempeh-bowl med nudlar
Ingredienser
250g tinade sojabönor
250g grön sparris
200g tempeh
200g rödkål
100g grönkål
2 msk sesamolja
1 paket glasnudlar
1,5 msk japansk soja
1 röd chili
stekolja (solrosolja)
salt
sesamfrön
Tillagning
Börja med att förbereda grönsakerna. På grönkålen måste du först skära bort stjälken. Skär sedan grönkålsbladen i mindre bitar. Ta dig sedan an rödkålen som behöver strimlas. Den gröna sparrisen samt den röda chilin behöver skäras i mindre bitar. Stjälken på den gröna sparrisen skall även den tas bort.
Sparrisen skall sedan stekas cirka 4 minuter per sida i stekolja tills den har fått färg. Stek sedan upp din Tempeh i en panna tillsammans med stekolja, den japanska sojan samt sesamoljan. Stek båda sidorna av Tempehn tills den fått färg. Koka glasnudlarna efter paketeringens anvisningar.
Nu skall allt förberedas för servering. Ta fram en skål och börja med att lägga glasnudlarna i botten. Häll sedan över rödkålen, grönkålen, de tinade sojabönorna, den stekta sparrisen samt den stekta Tempehn. Avsluta med att toppa rätten med chilin samt sesamfrön. Klart!
Vegansk eufori!
Bara för att en måltid saknar såväl kött- som mejeriprodukter, betyder inte det att smaken uteblir! Tack vare avancemang inom speciellt den veganska matindustrin, finns det många möjligheter till att tillaga en utmärkt middag med bara grönsaker som underlag.
Tempeh är ett perfekt tillskott till en redan tillfredsställande vegansk matkultur, och bör inte underskattas även av de köttätare som gillar att frossa i kulinariska kreationer!