Anslut oss

Mashed Matrecept – Goda & Enkla Recept

Published

on

Mosad mat i form

Det finns många sätt att åtnjuta mat på. Även de rätter som rent visuellt kanske ser lite kvaddad ut, kan vara riktigt god. Till dessa hör mashed matrecept, vilket är mat som har krossats under sin tillberedning. Att lätt mosa maten är inte något som specifikt tillfaller mindre barn, utan är något alla kan njuta av. Här nedan kommer du finna två recept på mashed matrecept som garanterat kommer bli en favorit runt middagsbordet.

2 recept på mashed mat

  • Parmesanpotatis
  • Gratinerad blomkål med mozzarella

Mashed Parmesanpotatis

Mashed matrecept potatisparmesan

Ingredienser (4 port.):

  • 1 kg Amandine-potatis
  • 3 Vitlöksklyftor
  • 50 g Parmesanost, riven
  • 4 msk Olivolja
  • 2 tsk Salt
  • 2krm Svartpeppar

Tillberedning:

  1. För det här fantastiska mashed matrecept på potatis inleder du med att självfallet skala potatisen. Sätt därefter din ugn på 250 grader och koka upp potatisen i en kastrull på spisen. Se till att ha lite salt i det kokande vattnet som lätt smaksättning.
  2. När potatisen har kokat klart, låter du den rinna av i ett durkslag. Placera dem därefter på plåt med bakplåtspapper. Ta fram en gaffel och börja mosapotatisen. Den skall dock inte bli helt mosad, utan fortfarande ha lite substans.
  3. I nästa steg tar du fram din olivolja och häller den både över samt lite under potatisen. Krossa vitlöksklyftorna och placera dem runtom potatisen.
  4. Ta nu fram din parmesanost och riv upp cirka 50 g. fördela den därefter jämt över potatisen på plåten. Avsluta med att krydda med flingsalt och svartpeppar fint fördelat över hela plåten.
  5. Ställ in plåten i mitten av ugnen och låt stå i cirka 20 min. detta mashed matrecept på parmesanpotatis är klart när både osten som potatis fått en fin, gyllenbrun färg.
  6. Klart!

Mashed gratinerad blomkål med mozzarella

Mashed matrecept blomkål och mozzarella

Ingredienser (10 port.):

  • 600 g Blomkål
  • 500 g Brysselkål
  • 2 Vitlöksklyftor
  • 100 g Kapris
  • 1 ½ dl Panko ströbröd
  • 4 Lagerblad
  • 125 g Mozzarella
  • 4 msk Olivolja
  • 3 tsk Flingsalt
  • 2 krm Svartpeppar

Tillberedning:

  1. För detta mashed matrecept på gratinerad kål behöver du först ställa din ugn på 225 grader. Därefter förbereder du både blom- och brysselkålen genom att ansa samt tvätta den. Skär även upp blomkålen i större buketter. Koka därefter upp vatten med lite salt samt 1 lagerblad och koka därefter följaktligen kålen i 5–7 minuter.
  2. När kolen kokat klart låter du dem rinna av. Under tiden kan du förbereda en ugnsform genom att smörja den med flytande margarin. Lägg därefter kålen i formen och börja krossa den lätt. Detta kan enkelt göras med någon typ av tyngd likt en stekpanna. Kålen får inte bli helt mosad under processen. När du nått önskad krossad status på kolen kan du salta den med 2 tsk flingsalt samt svartpeppar.
  3. Ta nu fram dina vitlöksklyftor och skala samt finhacka dem. Stek därefter upp vitlöken på medelvärme i olivolja tillsammans med 3 lagerblad och kapris. Låt denna blandning steka i cirka 2 minuter innan du även har i ditt Panko ströbröd samt 1 tsk flingsalt. Låt stå och fräsa ytterligare 2 min.
  4. I nästa steg tar du fram mozzarellan. Det skall röra sig om runt 125 g, vilket motsvarar cirka 2 mozzarellabollar. Skär upp dessa i skivor och placera sedan över kålen i den smorda ugnsformen. Ta sist och häll över ströbrödsbladningen över kålen och mozzarellan.
  5. Ställ in formen i mitten av ugnen och låt gratinera i cirka 20 min.
  6. Klart!

Mashed Mat – Mosat och Gott

Att mosa maten är något man oftast förknippar med barn. Det är enklare att äta mat som redan innan den åker in i munnen nått en mer lättkonsumerad konsistens. Det finns dock en hel kokkonst kring mat som är lätt krossad, dvs ”mashed”. Mashed matrecept har blivit populära den senare tiden, särskilt i Sverige. Genom att mosa till det du tillagar under matlagningsprocessen, ger du lite luft till smaken samt får det enklare med kryddningen.

Här ovan har vi sammanställt två mashed matrecept som visat sig vara populära bland folk i alla åldrar. Med lite ost som får smälta över potatis och kål kommer en fin, smakfylld skorpa att bildas. Man kan även inkludera annat som ger en bra yta såsom hasselnötter, ströbröd eller muskot. Om du söker något mycket enkelt, hållbart och framför allt välsmakande att äta, kan vi tipsa om dessa två recept här!

Sport

Managed By Afrotjejen