Anslut oss

3 delikata tapasrätter

Published

on

tapasbröd

Småplock och välsmakande, det är principerna bakom den spanska matkulturen kring tapas. Ämnade att lätta på hungern under de varmaste dagarna, har dessa små måltider även blivit mycket populära i de svenska köken. Här kommer du nu att finna tre recept på tapas som du enkelt kan förbereda själv!

Tapas – Det lilla nöjet på matbordet

När man skall äta gott är det inte alltid storleken på portionerna som spelar roll. Ett sant bevis på att det kan räcka med lite mindre för att fylla magen är tapas. Små, delikata rätter som ofta serveras i ett kollektiv, där smaksättningen är av större vikt än mängden på fatet. Kryddor såsom chilipeppar och paprika pulver kombineras med örter likt persilja och cassava för att skapa smaksensationer i munnen.

Tapas har sitt ursprung i Spanien, där de idag är en stapel av den spanska matkulturen. Tack vare sin smidiga utformning och enkla tillberedelseprocess, har dock tapas med åren blivit mycket populärt världen över. Särskilt vi svenskar finner ett nöje i att åtnjuta ett par tapas vid middagsbordet.

En av de största fördelarna med den här maträtten är att det inte krävs mycket för att tapas skall bli bra. Tillagningen kan vara otroligt enkel samtidigt som resultatet blir en smakrik och måttlig tugga i munnen. För att visa på hur enkelt det är att laga lite tapas, har vi här nedan sammanställt tre recept på den spanska maträtten.

Recept på tapas

  • Potatisomelett
  • Räkor i vitlök
  • Spanskt tomatbröd

Potatisomelett

potatisomelett

Ingredienser:

  • 350 g fast Potatis
  • 1/2 Gul lök
  • 5 dl Olivolja
  • 3 Ägg
  • 1 1/2 krm Salt
  • 0,5 krm Vitpeppar

Tillberedning:

  1. Inled med att skala och skära upp potatisen. Den skall vara i små, tunna skivor. Lägg därefter potatisen i ett durkslag och skölj bort stärkelsen.
  2. Ta nu och fritera potatisen i en stekpanna med olivoljan. Låt den ligga i cirka 10 minuter på 120 grader i pannan.
  3. Nästa steg är att skala samt strimla den gula löken. Därefter skall den stekas på låg värme i cirka 10 min i lite olivolja. Löken får inte ta färg under processen.
  4. Blanda nu samman ägg, salt och vitpeppar i en skål. Häll sedan över potatis och lök ner i samma skål och mosa till potatisen lite. Lägg sedan över plastfolie över skålen och låt stå i ca. 45 minuter.
  5. När det är dags att steka själva omeletten, tar du fram en stekpanna med non-stick yta. Häll i en lite skvätt olja följt av omelettsmeten. Stek i cirka 5 minuter på ena sidan, därefter vänder du på omeletten med hjälp av ett fat och steker ytterligare 5 minuter.
  6. När omeletten är färdigstekt lägger du av den på ett fat. Låt den vila där i cirka 20-25 minuter innan servering.

Räkor i vitlök

Ingredienser:

  • 100 g skalade, råa Räkor
  • 4 Vitlöksklyftor
  • 1/2 dl Fiskfond
  • 3 msk Olivolja
  • 1 msk Konjak
  • 1 msk hackad Gräslök
  • 2 krm Chiliflakes
  • 1 1/2 krm Salt

Tillberedning:

  1. Börja med att skala vitlöksklyftorna och hacka dem fint. Skala även räkorna. Är de stora, glöm inte att ta bort tarmkanalen.
  2. Ta därefter fram en stekpanna och häll i olivolja.
  3. Lägg i vitlöken tillsammans med chiliflakes och stek på låg värme. Vitlöken skall börja ta färg, dock inte bli svart i kulören.
  4. Lägg nu ner räkorna i stekpannan och stek på hög värme i några sekunder.
  5. Häll i konjaken och fortsätt steka tills alkoholen kokats bort.
  6. Ha slutligen även ner fiskfonden och låt stå och koka i några minuter. Smaksätt med salt.
  7. Maträtten skall serveras direkt när den är klar. Garnera med gräslök.

Spanskt tomatbröd

spanskt tomatbröd med serrano-skinka

Ingredienser:

  • 1 ljus Baguette
  • 1 mogen Tomat
  • 4 msk kallpressad Olivolja
  • 4 skivor Serrano-skinka
  • 1 Vitlöksklyfta
  • 1 krm Salt

Tillberedning:

  1. Börja med att skära upp baguetten på snedden till fyra bitar. Rosta dem sedan i ugnen på 175 grader, fem minuter på vardera sida.
  2. Ta vitlöksklyftan och skala den. Skär den sedan på mitten till två bitar.
  3. Ta därefter fram tomaten och skär upp den i fyra klyftor
  4. När bröden är klara, lägg dem på en tallrik. Ta därefter vitlöksklyftorna och gnid dem mot den rostade brödytan med snittsidan på vitlöken nedåt.
  5. Fördela sedan tomatklyftorna på de fyra bröden och mosa dem lätt med tummen. Avsluta med att lägga en skiva Serrano-skinka på den mosade tomaten och toppa med olivolja och lite salt. Klart!

Sport

Managed By Afrotjejen