Anslut oss

Kalljästa Frallor & Kalljäst Bröd

Published

on

Bröd i korg med texten: Kalljästa Frallor

Vem gillar inte bröd? Den här matprodukten är en av de äldsta som livnärt oss människor genom historiegången. Ända sedan vi började sätta säd i den kultiverade jorden har vi kunnat mumsa i oss en god bit bröd. I den här artikeln skall vi ta en titt på några recept på hur man tillagar kalljästa frallor och andra bakverk.

Delikat kalljäst bröd

Finns det något som passar mycket bättre till frukosten än kalljästa frallor och bröd? Möjligen för de temperaturelitister ibland oss, men utöver dem så är det här den bakningsteknik som är mest uppskattad. Detta beror på att det blir så mycket enklare med bakandet om du låter jästen ta sin tid att växa till sig i kylan som ditt kylskåp erbjuder. Du behöver således inte längre förhålla dig till tidspressen och de mer avancerade metoderna som kommer vid vanlig jästning, utan behöver enbart ha lite tålamod.

Det är enkelheten i bakandet av kalljäst bröd som gör det till en sådan succé.

Även de om tidigare saknar erfarenhet av att stå och slänga mjöl vid köksbänken kommer kunna lyckas, så länge de följer enkla recept och anvisningar. Med den här tekniken är det som sagt tid, och inte mycket annat, som behövs för att brödet skall bli lyckat.

En av de största fördelarna med att tillaga kalljäst bröd på det här viset är att du inte behöver ha tillgång till speciella maskiner eller elektroniska apparater. Du kan gå igenom varje steg av tillagningsprocessen enbart med dina händer. Från att blanda samman ingredienserna till degen, till att sedan knåda den och fördela den till brödbitar kan ske helt och hållet utan maskinhjälp. Bakningen av kalljästa frallor sker även med färre steg i processen än om du hade använt dig av den mer ”konventionella” processen.

Färskbakat bröd på morgonen

Slutligen kommer den här tekniken även med fördelen av att du kan få ta del av nybakat bröd på morgonkvisten. För den som älskar sin morgonstund, kan en rykande färsk bit bröd vara skillnaden på en medioker och en helt underbar måltidssensation när man sitter vid frukostbordet. Med kalljästa frallor, så kan du förbereda degen på kvällen. Sedan står den i kylen över natten fram tills att du stiger upp nästa dag. Här kan du sedan slänga in dem i ugnen för att få dem i perfekt skick inför din frukost. Genialt!

Här nedan kommer vi nu att lista några recept på hur du tillagar kalljästa frallor i ditt hem. Du kommer märka hur enkla de är att genomföra, vilket bör slå hål på de myterna om att bakning kräver allt från kunskap och precision till expertis. Vem som helst kan tillaga bröd på det här viset, vilket du kommer att märka här nedan.

Kalljästa frallor med Olivolja

Ingredienser
Jäst25 g
Olivolja0,5 dl
Vatten5 dl
Salt0,5 msk
Dinkelmjöl120 g
Vetemjöl600 g
Solrosfrön1 dl
Ägg för pensling1 st.

Tillberedning:

 1. Börja med att smula ner jästen i en bunke. Tillsätt sedan 2 dl vatten och blanda runt tills jästen har lösts upp. Tillsätt därefter resterande vatten samt även salt och olivolja.
 2. Nu är det dags att ha i Dinkelmjölet och 500g av vetemjölet ner i bunken. Även solrosfröna ska ner.
 3. Börja nu knåda med händerna tills blandningen börjar ta formen av en deg. Tillsätt bitvis det resterande vetemjölet tills degen blivit så fast att du kan ta ut den ut bunken och placera på din köksbänk. Här ifrån behöver du bearbeta degen ytterligare tills den blivit fast till en sådan grad att du enkelt kan rulla ihop bollar av den. Dessa skall sedan vara relativt elastiska i sin densitet.
 4. När degen är klar är det dags att fördela den till bröd. Här kan du själv välja hur stora frallor du önskar ha. Tänk dock på att degen skall jäsa till sig lite, så gör inte alltför stora brödbitar.
 5. När ditt bröd är format, lägger du dem på en plåt och lägger över en kökshandduk. Ställ sedan plåten med det ojästa brödet i kylen över natten.
 6. Nästa morgon har ditt bröd jästs klart. Du kan nu ta ut det ur kylen och börja pensla frallorna med ett ägg. Vid det här momentet kan du även strö över lite vallmofrön om du så önskar.
 7. Ställ din ugn på 250 grader. När den värmts upp placerar du plåten med frallorna mitt i ugnen och låter dem stå mellan 20–30 minuter. De är klara när de fått en gyllenbrun färg. Klart!

Kalljästa frallor med Honung

Ingredienser
Jäst25 g
Vatten5 dl
Salt2 tsk
Honung1 msk
Vetemjöl Special12 dl
Rapsolja2 msk
Ägg för pensling1 st.

Tillberedning:

 1. Du inleder med att smula ner jästen i en bunke och tillsätt allt vatten. Rör om tills jästen lösts upp sig.
 2. Därefter så tillsätter du salt, honung samt vetemjöl special till bunken och börjar arbeta fram en deg. Den skall vara elastisk till konsistensen när den är klar.
 3. När du knådat klart din deg tar du rapsoljan och smörjer en form med den. Lägg sedan över degen i formen. Ta nu och vik över degen ett par gånger innan du slutligen plattar till den och lägger plastfolie över formen.
 4. Ställ in din form med deg i kylskåpet och låt stå över natten.
 5. På morgonen är din deg redo att gräddas. Ta ut den ur kylskåpet och ställ ugnen på 250 grader.
 6. Häll nu lite mjöl på bänken och börja skära upp degen där. När dina frallor är uppdelade, låt dem gärna nå lite rumstemperatur genom att lämna dem ute i 20–30 min.
 7. När det är dags för gräddning ställer du frallorna på en plåt i mitten av ugnen i cirka 15 min. Klart!

Kalljästa frallor med Rågsikt

Ingredienser
Jäst25 g
Vatten3 dl, fingervarmt
Salt1 tsk
Rapsolja1 msk
Rågsikt3 dl
Vetemjöl5 dl
Ägg för pensling1 st.

Tillberedning:

 1. Du inleder som med de andra recepten med att lösa upp jästen i en bunke med vatten. Tillsätt sedan salt, rågsikt, vetemjöl samt rapsolja, dock lite i taget. Rör om medan du häller i ingredienserna så det inte bildas klumpar. Fortsätt röra om tills en deg börjar ta form.
 2. När degen börjat bli fast kan du rulla ut den på din köksbänk på lite vetemjöl. Dela sedan upp den till önskad storlek på dina frallor och placera sedan dessa i en stor form med bakplåtspapper i botten. Täck sedan formen med plastfolie och ställ i kylskåpet över natten.
 3. På morgonen tar du ut formen med frallorna från kylen och ställer din ugn på 250 grader. Därefter penslar du ditt bröd med ett ägg, varpå du sedan kan ställa dem på en bakplåt i mitten av ugnen i cirka 20 minuter. Klart!

Sport

Managed By Afrotjejen