Frukosten är ett av de viktigaste målen på dagen. Med en god frukost i magen kommer du få energi och styrka inför de kommande timmarna som leder fram till sömnen. Frukosttrender tillkommer således titt som tätt, när folk söker nya måltider att stoppa i sig inpå morgonkvisten. Här nedan kan du läsa om tre av dessa trendiga recept på frukostar!
Det första målet för dagen
Frukosttimmen är verkligen något att uppskatta och värdera. Den moderna människan har vant sig vid ett regelbundet matintag, där frukosten utgör det första målet för dagen. Vare sig det handlar om en macka eller en skål med cornflakes, är frukosten en långlivad tradition som genom tiderna givit oss styrka och energi för den kommande dagen.
Det kan dock ibland bli lite väl långdraget med samma måltid varje morgon. Om du har tröttnat på din rutin, kan du vända dig till de frukosttrender som erbjuder spännande och nydanande recept på din dags första måltid. Här nedan har vi sammanställt tre mycket populära frukosttrender recept i bland annat Sverige. De är även relativt enkla att tillaga och kan förberedas i förväg.
3 populära frukosttrender recept
Chiapudding
Havregröt med äpple
Kvarg-Scones
Chiapudding
Ingredienser:
8 dl Morötter, skivade
2 tsk Passionsfruktspuré
2 dl Chiafrön
Soja
Färska bär (tex. körsbär/smultron)
Tillberedning:
Du inleder detta frukosttrender recept genom att ta fram motsvarande 8 dl morötter. Se till att skala dem och skär sedan upp moroten i skivor.
Därefter tar du fram dina bär. Oavsett vilka du valt, är det bäst att du sköljer av dem. Har du valt bär av en större storlek tex jordgubbe eller körsbär, kan du även dela dessa i halvor.
Ta nu fram dina chiafrön samt passionsfruktpurén. Med ovanstående ingredienser förberedda, börjar du nu med att lägga ner morotsskivorna i en mixer. Tillsätt sedan ingredienserna bit för bit tills du fått en fin smet till din pudding.
Det sista du har i blandningen är soja. Var här försiktig och tillsätt efter smak. Mixa sedan lite till innan du häller över puddingsmeten i en skål och täcker över med tex. gladpack.
Låt nu puddingen stå i kylen över natten, redo att ätas nästa morgon.
Klart!
Havregröt med äpple
Ingredienser:
7 dl Havregryn (Steel Cut Oats)
60 g Smör
6 dl Mjölk, standard
3 st. äpplen, urkärnade
6 dl Vatten
1 msk Kanel
Lönnsirap
Salt
Tillberedning:
Börja detta frukosttrender recept med att steka dina äpplen. För det här behöver du först urkärna äpplena samt dela upp dem i klyftor. Lägg sedan i en stekpanna med lite smör och krydda med kanel.
När äpplena är klara kan du börja tillbereda gröten. Du tar då fram en kastrull och häller i vattnet samt havregrynen. Låt blandningen koka upp långsamt och tillsätt bitvis mjölken.
När gröten blivit varm nog, kan du även ha i smöret. Smaka även av med salt under tillagningen.
När gröten är färdiglagad, häller du över den i en djup tallrik. Lägg därefter de stekta äppelskivorna på toppen samt strila över lönnsirap.
Det första du behöver göra för detta frukosttrender recept är att förbereda ugnen. Du ställer således den på 250 grader.
Medan ugnen värms upp förbereder du degen till dina Scones. För detta tar du mjölet, bakpulvret samt salt och blandar dessa väl. Därefter tillsätter du bitvis smöret och arbetar det in i blandningen tills du skapar en deg.
Denna process fortsätter sedan även med mjölken samt kvargen. Tänk på att knåda ordentligt så du får en slät och välarbetat deg. Du kan även välja här att tillägga önskade smaker såsom frukt eller bär. Även chokladflisor fungerar utmärkt till dessa Scones.
När degen är i ett gott skick, kavlar du ut den så att den står cirka 2 1/2 cm över bordet i tjocklek. Du skall nu börja utforma dina Scones, vilket enkelt kan göras med tex. en pepparkaksform. Tänk på att även räffla toppen på degen för bättre tillagningsresultat.
När du har dina Scones framtagna ur degen, lägger du dem på en bakplåt med bakplåtspapper. Ställ dem sedan i den uppvärmda ugnen och låt grädda i cirka 10 min.
Efter att dina Scones gräddat klart, tar du ut dem ur ugnen samt placerar dem under en bakduk. Detta är så att de skall behålla en del av värmen fram tills servering.
Klart! Dessa Scones är som bäst serverade färska. Dock kan de även sparas och ätas ett par dagar framöver. De bör även serveras med något vid sidan om såsom mjukost eller kvarg.