Anslut oss

3 recept på rabarberchutney

Published

on

Rabarberchutney i burk

Chutney av olika slag har blivit mycket populära i den svenska matlagningen. Vi nordbor har fått upp ögonen för den söta och intrikata smaken som en burk av denna blandning innehåller. Du behöver dock inte bege dig av till affären för att köpa dig tex. rabarberchutney. Har du grundingredienserna hemma, är det här något du kan tillaga själv i köket. Nedan följer tre recept på underbart uppfriskande rabarber chutney du kan njuta av i sommarvärmen.

Den bästa Chutneyn

Svenskar älskar att vara äventyrliga i köket och med sitt matintag. Det betyder att våra hemlagade rätter i allt större utsträckning består av matkulturer från världens alla hörn. En av våra favoriter när det kommer till exotiska matprodukter är chutneyn. Den har sitt ursprung i Asien, där en chutney kan användas till allt från kött till vegetariska rätter.

När Chutneyn väl kolliderade med de svenska mattraditionerna, började nya uppsättningar och tillagningsmetoder att ta liv. Vi inkorporerade bland annat ingredienser som är naturliga i vår hemisfär i denna himmelska blandning. Ett av resultaten av den här innovativa matlagningskonsten blev rabarberchutney. En rabarber kan uppliva chutneyn och ge en syrlighet som annars saknas. Det visade sig att denna kombination gjorde sig utmärkt till bland annat grillat kött.

Du behöver inte bege dig av till affären för att få smaka på en rabarber chutney. Om du har tid samt matlagningslust, kan du köpa hem grundingredienserna och tillaga den själv. Det är inte en komplicerad process och kräver inte mycket till tidigare matlagningskunskaper. Här nedan finner du nu tre riktigt mumsiga recept på rabarberchutney!

Tre recept på rabarberchutney

  • Klassisk rabarberchutney
  • Rabarber chutney med chili
  • Rabarber- och äppelchutney

Klassisk rabarberchutney

Klassisk rabarberchutney

Ingredienser:

  • 500 g Rabarber
  • 5 msk Ättika
  • 3 cm färsk Ingefära
  • 2 Rödlökar
  • 2 tsk Salt
  • 5 dl Strösocker
  • 8 hackade Aprikoser, färska
  • ¾ dl Vatten
  • 5 msk Curry
  • 2 tsk cayennepeppar

Tillberedning:

  1. Du inleder med att förbereda dina rabarber och rödlöken. Skär rabarberna i mindre bitar samt finhacka löken. Ta därefter fram ingefäran och riv den.
  2. Det är nu dags att börja tillbereda chutneyn i en kastrull. Ta således fram en kastrull och värm upp den på en ugnsplatta. Tillsätt sedan vattnet i kastrullen. Under cirka 10 minuter framöver skall du nu även tillsätta rabarberbitarna, den hackade rödlöken, den rivna ingefäran och ättikan. Detta behöver ske långsamt.
  3. När ovannämnda ingredienser har lagts i kastrullen, kan du hacka dina aprikoser till mindre bitar. Därefter tillsätter du curryn, saltet, strösockret, cayennepepparn samt aprikoserna i kastrullen.
  4. Låt koka mellan 30–40 minuter. Häll sedan av i en sil och fördela på burkar, vilka sedan placeras i kylen. Din rabarberchutney blir som bäst efter att den har fått stå i kylen i cirka en dag.
  5. Klart!

Rabarber chutney med chili

rabarber chutney med chili

Ingredienser:

  • 500 g Rabarber
  • 1 Gul lök, finhackad
  • 2 msk Rödvinsvinäger
  • 1 röd Chilifrukt, urkärnad och finhackad
  • 2 Vitlöksklyftor, finhackad
  • 1 tsk Salt
  • ¾ dl honung
  • 1 msk färsk Ingefära, riven

Tillberedning:

  1. Det första du behöver göra är att förbereda alla ingredienser som skall antingen hackas, skäras eller rivas. Du tar således fram dina rabarber och skär upp dem i mindre bitar. Ta därefter fram den gula löken, skala den samt finhacka. Gör även detsamma med vitlöken. Chilifrukten behöver först delas på mitten, för att sedan bli urkärnad. Sedan skär du den i mindre bitar.
  2. Ta nu fram en kastrull och ställ på en ugnsplatta. Lägg ner rabarber, lök och chili i kastrullen. Tillsätt därefter också honungen, vinägern samt saltet.
  3. Låt nu blandningen i kastrullen koka på låg värme i cirka 20 minuter. Du märker att din rabarber chutney börjar bli klar när den tjocknat till i konsistensen.
  4. När chutneyn nått önskad konsistens, kan du riva upp ingefäran. Tillsätt sedan den efter smak i chutneyn. Häll därefter av din rabarberchutney i skålar och placera dem i kylen.
  5. Klart!

Rabarber- och äppelchutney

rabarberchutney med äpple

Ingredienser:

  • 700 g rabarber
  • 1 stor Gul lök, finhackad
  • 1 röd Chilifrukt, strimla
  • 2 äpplen
  • ¾ dl honung
  • 5 msk färsk Ingefära, hackad
  • 3 Vitlöksklyftor, finhackade
  • 1 krm Cayennepeppar
  • 5 dl Strösocker
  • 1 bit Kanelstång
  • 2 msk Balsamvinäger
  • 2 msk vit Balsamvinäger
  • 1 tsk Garam Masala
  • 1 tsk Curry
  • ½ krm Svartpeppar
  • 1 tsk Salt

Tillberedning:

  1. Så här gör du för att få en rabarberchutney med äpple. Du inleder med att förbereda de produkter som behöver bearbetas. Det betyder att du tar fram dina rabarber och delar dem till mindre bitar. Dessa kan sedan direkt placeras i en kall kastrull. Skala sedan dina två äpplen och kärna ur dem. Skär dem sedan i mindre bitar och placera i kastrullen. Ta fram såväl gul lök som vitlök, skala dem samt finhacka. Tillsätt därefter även dessa ingredienser i kastrullen.
  2. Ta därefter fram din röda chilifrukt. Se till att först dela den på mitten och kärna ur. Strimla den sedan med en kniv. Sedan tar du ingefäran, sköljer samt skalar den och finhackar. Därefter både chili och ingefära i kastrullen.
  3. Nästa steg i processen är att även tillsätta honung, vinäger, Cayennepeppar, Svartpeppar, strösocker, Garam Masala, curry samt salt i kastrullen. Rör där efter om och sätt på värmen på en ugnsplatta.
  4. Koka nu långsamt upp blandningen under reguljär omrörning. Låt den sedan stå och puttra en längre tid, cirka 50 minuter till en timme. Kom ihåg att med jämna mellanrum röra om.
  5. När blandningen tjocknat till är den klar. Du kan nu ta och hälla av den i burkar, vilka sedan placeras i kylskåpet.
  6. Klart!

Sport

Managed By Afrotjejen