Anslut oss

3 saker jag roar mig med på en lugn helg

Published

on

Kläder upphängda på ställ

En av mina favoritsysselsättningar på helgen är att skumma igenom SvD över en god frukost (som gärna får hålla på i flera timmar) och läsa avsnittet som kallas Min helg. Här låter SvD olika intressanta stockholmare i detalj redovisa för hur han eller hon helst tillbringar sitt veckoslut.

Beroende på vem som står i fokus skiljer sig helgerna åt en hel del från varandra, från händelserik turné med bandet Shout Out Louds med stopp i Toronto och Chicago signerat musikern Adam Olenius till sofistikerad storstadspuls med modeprofilen Thérèse Hellström som ägnar sin helg åt vintageshopping och museibesök i hemstaden Paris. Även om mina helger är långt ifrån lika glamorösa tänkte jag, inspirerad av Min helg, dela med mig av tre saker jag helst roar mig med när helgen går i lugnets tecken.

Fri lek

Något som jag tycker vuxna bör anamma lite mer i livet och i vardagen är lekfullhet. Jag är säker på att ni precis som jag är bombarderade med en massa måsten måndag till fredag såsom städning, veckohandling och jobb varför fri lek på helgen kan vara väl värt att avsätta tid för.

För egen del brukar jag tänka att målet är att koppla på den mer icke-presterande, kreativa delen av min hjärna som ombyte och ägna mig åt aktiviteter som korsord, Wordfeud mot en vän eller ett enkelt slotspel som den personliga favoriten Sweet Bonanza slot.

Det senare lockar lite extra tack vare sitt coola tema och sin spännande grafik. Den som är lite mer old school kan förslagsvis byta ut dessa aktiviteter mot sällskapsspel eller komplexa pussel.

Matlagning

För mig får matlagningen under veckorna gärna gå undan. Här kör jag helst på klassiker som pannkakor med sylt, olika sallader, spagetti med köttfärssås eller falafel med tillbehör. Under en lugn helg utan så mycket inbokat ser jag dock matlagningen mer som en meditativ, kreativ process likt måleri eller musikskapande snarare än ett nödvändigt ont.

Dessa helger får därför matlagningen gärna ta lite extra tid – både när det gäller inköp av råvaror och tillagning. Jag strosar exempelvis gärna lite extra i en välsorterad matbutik eller saluhall en lördag då jag har mer tid och satsar då gärna på långkok. Långkok är helt enkelt en metod i köket som innebär att man kokar maten på låg värme under lång tid. Resultatet är ofta mustig och smakrik mat och bland mina favoriter finns lammtagine med grönsaker och högrevsgryta.

Organisering av garderoben

Jag anser mig själv vara en rätt prydlig och organiserad typ i allmänhet men även hos mig kan garderoberna stundtals se rätt förskräckliga ut. Om jag har tid, som under exempelvis en lugn helg, kan jag tycka att organisering av garderoben är en rätt trevlig syssla. Jag brukar tända lite rökelse, sätta på bra musik i bakgrunden och röja ut allt från garderoben och först skapa någon form av översikt över vad jag har.

Därefter brukar jag ha en släng, ge bort och en laga-hög där jag sorterar mina kläder enligt kategori. Avslutningsvis brukar jag hänga upp allt på vackra galgar och hänga in i garderoben i färgordning för att sätta extra guldkant på vardagen. Kläder viker jag enligt Konmari-metoden som jag fastnade för ända sedan Marie Kondos serie sändes på Netflix.

Jag har insett att saker och ting tar mindre plats med hennes metod, är skonsammare mot plaggen och är mer estetiskt tilltalande när man drar ut en byrålåda. Vill jag lyxa till det lite extra lägger jag i doftpåsar med torkad lavendel mellan plaggen.

Ja, då var vi färdiga med min alldeles egna Min helg, hoppas ni känner er inspirerade inför er egen helg!

Sport

Managed By Afrotjejen