Anslut oss

Barcelona – Kataloniens huvudstad

Published

on

Barcelona med texten Barcelona Kataloniens Huvudstad

Söker man att resa utomlands under 2022 finns det få bättre destinationer än Spaniens andra stad, Barcelona. En del av regionen Katalonien, är Barcelona en stad av kultur, sport och mat som bär på en lång historia vilken sträcker sig ända tillbaka till romartiden. Det varma klimatet håller tillåter turister att besöka staden alla månader om året. I den här artikeln skall vi titta närmare på vad som gör Barcelona till den perfekta semestern.

En stad av kultur

Staden som skulle komma att utvecklas till dagens Barcelona grundades av romarna cirka 15 e.Kr. Redan innan legionerna från Italien fann sin väg till platsen hade folk sedan en lägre tid tillbaka slagit sig ner i området. Med tidens gång skulle staden komma att bli ett viktigt centrum för både handel och politik i den nordöstra delen av Spanien. Under medeltiden förklarades Barcelona bland annat som kungadömet Kataloniens huvudstad.

sagrada de familia mot blå himmel

Den historiska innebörden av Barcelona i Katalonien väger tungt än idag. Staden står likt ett monument till regionens längtan efter självständighet. Den katalanska kulturen genomsyrar allt i Barcelona, från språket till maten och de samhällsvärdingar som befolkningen bär på. Även om det inte blivit mycket av eget styre för Barcelonas del, har staden brukat sig av andra medel för att göra sig ett namn i världen. Detta gäller inte minst på den sportsliga fronten.

Det lokala fotbollslaget FC Barcelona anses vara ett av de bästa inom europeisk fotboll genom alla tider. Klubben har gjort sitt yttersta för att genom sin framgång på planen sätta staden på världskartan. Utöver fotboll har Barcelonas diverse sportlag även lyckats väl inom både basket och handboll. Det finns otroligt mycket att göra under en resa till staden. Nedan har vi sammanställt en lista på enbart ett fåtal av de aktiviteter som Barcelona har att erbjuda turister.

Att göra i Barcelona

  • Se på sportevenemang
  • Studera arkitekturen
  • Njuta av medelhavet

Se på sportevenemang

camp nou

Det bör inte ha passerat någon svensk obemärkt att Barcelona huserar flertalet skickliga lag inom olika sporter. Det är dock främst fotbollen som står ut i stadens sportsliga framgångar. En av de självklara resorna för alla fotbollsälskare är att resa till Barcelona för att se stadens lag spela en match på den enorma arenan Camp Nou.

Även om biljetterna kan kosta upp mot €150/styck är det en investering som många utländska Barcelonasupportrar gärna lägger ner för nittio minuter av kamp på gräset. Är man mer handbollsintresserad kan man besöka den stora inomhusarenan som både handbolls- och basketlaget spelar på.

Studera arkitekturen

Barcelona har en alldeles egen typ av arkitektur. Staden var en gång hemmet för den spanske arkitekten Antoni Gaudí som förgyllde flertalet platser utmed dess gator med fantastiska konstruktioner. Kändast är domkyrkan i Barcelona, Sagrada de Familia, vilken tornar högt över de omkringliggande byggnaderna. Är man intresserad av byggnader och dess utseende är Barcelona en utmärkt stad att skåda.

Njuta av medelhavet

Barcelona ligger invid medelhavet på Spaniens nordöstra kust. Inte långt ifrån Pyrenéerna, blåser det en svalkande och ljummen vind från bergskedjan under höstvärmen. Som det handelscentrum staden är har den en stor hamn som hanterar såväl kommersiella fartyg som privata vattenfarkoster.

Många närliggande stränder bjuder in till en underbar stund i solen. Menyerna på de lokala restaurangerna vittnar även de om Barcelonas position till havet. Mycket fisk och skaldjur erbjuds här, tillagade på klassiskt spanskt vis med mycket kryddning och färggranna kompositioner på faten.

Sport

Managed By Afrotjejen