Anslut oss

De bästa recepten på ägg till påskfirandet

Published

on

Korg recept på ägg

Inom kort kommer det vara påsktider i Sverige. Den här högtiden har lika mycket betydelse för de troende i samhället som den har för historiska och kulturella förankringar bland den ateistiska delen av folket.

Vad påsken främst innebär, är pyntande i glada färger, godis i stora mängder samt riktigt god mat. Här nedan kommer du kunna ta del av två recept på en central del av påsken, dvs. ägg, att tillaga till familj och vänner under firandet.

Låt äggen stå i fokus på påskbordet

Svenskarna har mycket att se fram emot inpå våren. Vädret och temperaturen ändras till att bli varmare och soligare. Vi kommer inte längre behöva handskas med den påträngande kylan som vintern vanligtvis resulterar i. Man kan således klä sig i lite mer luftiga och lätta tyger, samt uppleva grönskan på nytt.

Våren har även en av våra mest älskade högtider, påsken. När häxorna förbereder sig för sin flygning till Blåkulla och de godisfyllda äggen ligger staplade på varandra, är även ett väl uppdukat middagsbord att se fram emot.

Vi har några traditionella rätter som brukar serveras under påsken, vilket inkluderar kokta ägg. Man kan dock göra så mycket mer med ägg för att få fram goda måltider. Här nedan kan du nu ta del av två recept som innehåller ägg som ingrediens och är således utmärkta för påskbordet.

Två recept på underbara äggrätter

  • Ugnsbakad ostomelett
  • Äggsallad för kex

Ugnsbakad ostomelett

Ostomelett på fat recept på ägg

Ingredienser:

  • 8 st. Ägg
  • 3 dl Mjölk
  • 3 dl Ost, riven
  • 1 ½ msk Majsstärkelse
  • 1 msk Smör
  • 1 ½ krm Salt
  • 1 krm Peppar

Tillberedning:

  1. Inled med att sätta din ugn på en värme av 200 grader.
  2. Ta därefter fram din majsstärkelse samt en liten del av mjölken och häll ner i en kastrull. Blanda runt ordentligt tills redningen blivit slät, varpå du tillsätter hälften av den resterande mjölken och kokar upp.
  3. Ta sedan av kastrullen från plattan och blanda ner resten av mjölken i redningen.
  4. Knäck nu dina åtta ägg ner i en bunke och vispa till dem. Tillsätt sedan till kastrullen med redningen.
  5. Därefter skall du riva osten. Om du köpt redan riven ost, är det bara att ta den och häll ner i samma kastrull som resten av ingredienserna. Du skall även nu tillsätta både salt och peppar.
  6. Ta nu fram ditt smör och använd det till att smörja en ugnsform. Storleken på formen bör vara 20×30 centimeter.
  7. Häll därefter ner blandningen i ugnsformen och ställ in i ugnen i cirka 20 minuter.
  8. Klart!

Äggsallad för kex

Ingredienser (Äggsallad):

  • 3 st. Ägg, hårdkokta
  • 8 st. små Anjovisar
  • 3 msk Matolja
  • 2 msk Majonnäs
  • 2 tsk Senap, fransk
  • 1 st. Selleristjälk, finhackad
  • 10 stora kex
  • Salt
  • Peppar

Ingredienser (Steksmet):

  • ½ dl Vitt vin
  • ½ dl Vetemjöl
  • 2 krm Peppar
  • 2 krm Salt

Tillberedning:

  1. Du inleder med att förbereda ingredienserna i en bunke. Först tar du dina hårdkokta ägg och hackar dem. Bitarna kan vara av en lite större storlek. Därefter rengör du och hackar sedan upp selleristjälken, vilken skall vara finhackad. Du lägger dessa två ingredienser i bunken och tillsätter majonnäs samt den franska senapen. Smaka även av med salt och peppar.
  2. I nästa steg behöver du förbereda anjovisens steksmet. För det tar du fram vetemjöl, vitt vin, salt och peppar och blandar samman i en bunke. Smeten skall vara slät innan användning, så tillsätt vetemjölet långsamt under omrörning.
  3. Ta nu fram en stekpanna och tillsätt matolja. Därefter doppar du anjovisarna i steksmeten och steker följaktligen upp dem till en gyllenbrun yta. Låt de färdigstekta bitarna rinna av.
  4. Ta till sist fram dina stora kex och lägg en klick av äggsalladen på. Balansera sedan en av dina stekta anjovisar på toppen.
  5. Klart!

Sport

Managed By Afrotjejen