Anslut oss

Ehec- Den bakteriella njursjukdomen i kött

Published

on

Ehec bakterier

Nyligen rapporterades det på svenska nyhetsmedier om faran med Ehec. Det här är en typ av bakteriell infektion som kan komma bli riktigt farligt om den får fäste i kroppen. Bakterierna går främst att finna i nötkött, men även andra gräsätande boskapsdjur kan bära på dem. Ehec är som mest förekommande i köttfärs, vilken inte under några omständigheter bör ätas underkokt. Här nedan kommer du nu kunna läsa mer om Ehec samt hur man skyddar sig från bakterierna.

Farliga bakterier i köttfärs

Ehec (enterohemorragisk Escherichia coli) är en bakteriell infektion som attackerar ditt inre på ett mycket otäckt vis. Du vill särskilt undslippa de mer allvarliga symptom som kommer med den här infektionen. Även om de flesta klarar undan sig med livet i behåll, kan fortfarande permanenta skador uppstå i kroppen.

Ehec har en särskild tendens att attackera våra njurar, dvs. kroppens rengöringssystem. Det betyder blod i avföringen och kräkningar titt som tätt. Bakterierna som utgör infektionen går att finna i olika typer av kött. Nötkreatur är dock den mest förekommande, även om också getter och får kan bära på dem.

De gror i djurens tarmar, varefter de sprids genom avföringen och kan således komma att tränga sig in i våra livsvaruprodukter. En av de mest farliga sakerna att äta med en hög risk för Ehec är köttfärs. Närmare bestämt handlar det om köttfärs som inte blivit tillagad korrekt.

Så undviker du Ehec

  • Tillaga din köttfärs ordentligt
  • Handhygien vid matlagning
  • Undvik ”cross-contamination”
  • Laga mat under rena förhållanden

Tillaga din köttfärs ordentligt

Det första och viktigaste att tänka på när det kommer till Ehec är bakteriernas överlevnad i maten. Det här är något du vill undvika. Som bakteriellt liv finns det dock gränser för hur mycket även Ehec kan utstå när det kommer till värme.

När det kommer till köttfärs, bör denna tillagas tills den är genomstekt eller genomkokt. En bra sak att ha i tanken är att Ehec-bakterier dör vid en värme av 70 grader. Det är således så varmt ditt kött bör bli under tillagningsprocessen.

Handhygien vid matlagning

Det är även viktigt att du verkligen tänker på att tvätta händerna när du lagar mat med produkter som kan innehålla Ehec. Gör så även helst flertalet gånger under matlagningen. Varje gång du hanterar en ny ingrediens, bör du se till att det sker med rena händer. Händerna bör även tvättas innan själva matlagningen tar vid.

Undvik ”cross-contamination”

”Cross-contamination” är en engelsk term som hänvisar till när man blandar matprodukter och ingredienser som kan komma att förorena varandra. Det här är något du absolut vill undvika med säg köttfärs. Tänk således på att packa din köttfärs väl om den är öppnad i kylen. Lägg den även inte i närheten av andra matprodukter som kan ätas råa.

Laga mat under rena förhållanden

Sist men inte minst behöver inte bara dina händer vara rena. Det är även viktigt att du har en bra hygien rent allmänt i köket. Det betyder att du bör såväl diska av dina redskap väl samt se till att diskbänken är ren och fin. Även ugnen och spisen bör rengöras varje gång som du tillagat köttfärs.

Sport

Managed By Afrotjejen