Anslut oss

Två spännande recept på Fusion-mat

Published

on

Bibimbap fusion-mat

En av de mest intressanta matfenomenen är det som kallas för Fusion-mat. Fusion är ett ursprungligen engelskt ord som hänvisar till två eller fler element som blandas samman. Fusion-mat är således en måltid som består av influenser från olika matkulturer, oftast blandade i samma rätt. I den här artikeln kommer du kunna ta del av två recept av den här arten, vilka har starka influenser från bland annat svensk husmanskost.

Sammanblandade matkonster i svenska kök

Det finns många sätt man kan laga riktigt god mat på. Fusion är dock ett av de mer spännande, då den här matlagningskonsten kombinerar olika kulinariska kulturer. Det är heller inte särskilt svårt att laga fusion-mat, särskilt inte om man också inkluderar lite svensk husmanskost. Här nedan kommer du nu kunna ta del av två recept på just den här typen av maträtter. Recepten som följer har till viss del svenska element, medan det andra kommer från olika håll på jorden.

2 utmärkta Fusion-recept med svensk klang

  • Falukorv med Bibimbap (Sverige/Sydkorea)
  • Inlagd sill med tsatsiki (Sverige/Grekland)

Falukorv i Bibimbap (Sverige/Sydkorea)

Ingredienser:

  • 600 g Falukorv
  • 4 Morötter, skivade
  • 2 Vitlöksklyftor, hackade
  • 5 Salladslökar, skivade
  • 2 msk färsk Ingefära, riven
  • 4 Ägg
  • 1 Gurka, skivad
  • 1 msk Sesamfrön
  • 2 msk Olja
  • 3 msk Ättiksprit, 12%
  • 4 msk Vatten
  • ½ röd Chilifrukt, finhackad
  • 3 tsk Strösocker

Tillberedning:

  1. Du inleder med att ta fram din falukorv och skär upp den i mindre, avlånga bitar. Därefter så hackar du upp dina vitlöksklyftor samt river ingefäran.
  2. Ta sedan fram morötter, salladslök samt gurka. Skiva morötterna tunt och gör därefter likadant med gurkan. Salladslöken skall skäras i tunna strimlor.
  3. Förbered härnäst marinaden till din Bibimbap. För det här tar du och börjar med att finhacka en färsk röd chilifrukt. Lägg sedan ner i en skål och tillsätt ättiksprit, vatten samt strösockret. Blanda därefter ner morötter, salladslök och gurka ner i marinaden.
  4. Ta nu din skurna korv och lägg ner i en stekpanna. Steg sedan upp i olja tillsammans med äggen.
  5. Ta sist och även rosta dina sesamfrön i en torr panna på spisen. Alternativt kan detta även göras på en ugnsplåt i ugnen. Servera sedan maträtten i en skål tillsammans med ris eller nudlar.
  6. Klart!

Inlagd sill med Tsatsiki (Sverige/Grekland)

Ingredienser:

  • Ett paket 5-Minuterssill
  • 2 dl Crème Fraiche
  • ½ Gurka
  • 1 ½ tsk Salt
  • 2 Vitlöksklyftor, pressade
  • ½ dl Dill, finhackad
  • 1 krm Vitpeppar

Tillberedning:

  1. Det första du behöver göra för den här rätten är att ta ur sillen ur sin förpackning och låta den rinna av. Detta görs bäst i ett durkslag över diskhon.
  2. Ta därefter din gurka och riv den mot ett rivjärn till lite större bitar. Undvik dock att få med kärnorna, då dessa utsöndrar alltför mycket vätska. Lägg därefter den rivna gurkan på ett fat med salt i 20 min för att få ut så mycket av den återstående vätskan som möjligt.
  3. Blanda därefter gurkan med Crème Fraiche, pressade vitlöksklyftor, finhackad dill samt salt och peppar.
  4. Ta nu fram din avrunna sill och skär upp den i bitar. Häll sedan ner din såsblandning i en burk och tillsätt sillen. Ställ därefter kallt. Tänk på att röra om i burken innan servering.
  5. Klart!

Sport

Managed By Afrotjejen