Anslut oss

Karpathos – Den grekiska paradisön

Published

on

Klippa på Karpathos

Bland havssnäckor, pärlvita stränder och azurblå vatten finner man den grekiska ön Karpathos. Belägen strax sydväst om Rhodos, har den här platsen länge varit ett paradis för turister. Den senaste tiden har ön dock blivit ett populärt resmål även för svenska solsökare. I den här artikeln skall vi titta närmre på Karpathos, vad man kan göra där samt varför du bör lägga till ön som nästa semesterdestination.

Att göra som turist på Karpathos

  • Sola och bada
  • Äta gott
  • Upplev historien
  • Åk på medelhavssafari

Sola och bada

Strand på Karpathos

Som en avlång ö mitt i medelhavets varmaste vindar kommer du finna mängder med badmöjligheter på Karpathos. Runt varje hörn ligger det en ny paradisstrand där du kan lägga dig och gassa rejält i solen. Vattnet runtom ön håller en bra temperatur året om, så det kan svalka i värmen samt vara tillräckligt bekvämt även under vintermånaderna.

Ett tips på en riktigt bra strand är Ashata. Här kommer du finna pärlvit sand omgiven av klippor. Läget på stranden garanterar att du får ett skydd från de mest envetna vindbyarna, samtidigt som du enkelt kan finna skugga här. Stranden Kyra Panagia har sitt underlag i små stenar, vilka värmer skönt under fötterna. Tänk dock på att lägga en filt mellan dig och underlaget, så du inte bränner ryggen!

Äta gott

Som att förvänta av en Medelhavsö, är det en havsbaserad kost som dominerar på Karpathos. Du kommer således få ta del av riktigt mumsiga rätter bestående av havsliv såsom fisk, musslor, skaldjur samt bläckfisk. Det här är dock även en grekisk ö, så du får räkna med många influenser från det grekiska fastlandet.

Det betyder rikligt med kryddor och olivolja, där särskilt vitlöken har en central roll att spela på fatet. Karpathos har mängder med små mysiga hamnsrestauranger vilka serverar såväl lokala delikatesser som mer världsliga måltider till sina gäster. Du kommer även få ta del av mycket gott vin på ön, vilket skeppas från de vinproducerande, närliggande öarna.

Upplev historien

Gammal byggnad på Karpathos

Som de flesta andra grekiska öar, sitter även Karpathos på en rik och intressant historia. Ön har varit bebodd genom årtusendena och bär på historiska arv som sträcker sig ända tillbaka till antiken. Det finns även byggnader och kvarlämningar som är lite mer modernare, likt den gamla kyrkan i byn Olymbos.

Den konstruerades under 1500-talet och är än idag i bruk av lokalinvånarna. Är du dock mer intresserad av äldre ting, kan du besöka ruinerna av staden Vrikous, vilken var en av de viktigaste orterna under Karpathos antika dagar. Det finns även många museum på ön, vilka täcker allt från konst och kultur till historia.

Åk på medelhavssafari

Du kan även ta dig en tur ut på medelhavet med ön som utgångspunkt. Det här är en typ av safari, där du får dyka runt och uppleva den havsfauna som lever runtomkring Karpathos. En safaritur av det här slaget äger ofta rum på morgonen då fisklivet är som mest aktivt. Sedan kan du återvända till ön för att äta samt uppleva kvällsunderhållningarna runtom de små städerna.

Det här är även en ö som är känd för sin vindsurfing. Det finns således gott om möjligheter till att ta del av den här aktiviteten. Du kan antingen ta en nybörjarkurs om du är helt ovan, eller ge dig ut på expertrundor med seglet fäst i surfbrädan.

Karpathos – Underbart grekisk ö-miljö i solen

När det blir dags för dig att ta en utlandsresa, finns det många destinationer att välja på. Vissa vill uppleva helt främmande kulturer, medan andra enbart söker sig solljus och badstränder. För den som vill stanna inom Europa, men ändå få uppleva en helt annan typ av miljö jämfört med Sverige, har Grekland länge varit ett favoritresmål.

Särskilt är det de grekiska öarna som lockar oss svenskar. En av dessa är Karpathos, vilken ligger i närheten av Rhodos. På Karpathos kan du semestra under mycket mysiga förhållanden, samtidigt som plånboken inte tar alltför mycket stryk. Även om det är en turistdestination, är den inte lika välbesökt som andra ställen runtom medelhavet. Här ovan kan du nu läsa en lista på fyra saker som gör Karpathos till en av de bästa grekiska öarna att besöka.

Sport

Managed By Afrotjejen