Anslut oss

Res till Norge i sommar

Published

on

Norsk kust med texten: Sommarsemester i Norge

När vi svenskar tänker på utlandsresor till sommaren är det oftast till soligare och mer sydliga länder vi syftar på. Det finns dock riktigt fina resmål som varken kräver en charterresa eller en flygtur. Vårt grannland till väst, Norge, har mycket fina sevärdheter och solljus att bjuda på till sommaren. Här kommer vi nu således att berätta om varför du bör besöka Norge till sommarlovet.

En skandinavisk sommarsemester

Vad är svenskarnas anknytning till Norge? Utöver att vi är ett så kallat broderfolk, delar vi även till viss del en kultur och historia tillsammans. Genom seklerna har Sverige haft diverse intressen i vår västerliga grannation. Om det inte handlade om odlad lax eller handelsvägar ut i atlanten, var det våra territoriella ambitioner som fick blickarna att landa på detta gamla vikingaland.

Idag har vi flertalet politiska som kulturella samarbeten med Norge och våra andra skandinaviska grannländer. Det Nordiska Rådet ser över hur både Sverige, Norge, Danmark och även Finland gemensamt kan vandra ner längsmed utvecklingens väg in i en lysande skandinavisk framtid. Den här kopplingen har stärkt inte bara vår position i världen, utan hela Nordens.

Norge får även anses vara en mycket vacker nation. Flertalet fjordar spräcker upp kustlinjen från Oslo i söder till Tromsö i norr. Bergskedjor, skogsklädda kullar och snörika vintrar gör upp landets natur. På så vis påminner Norge lite om Sverige, även om vi saknar de mastodontiska bergen och de saknar våra djupa och till synes ändlösa skogar.

Ett bra resmål

Det är dock mer än bara naturen som gör Norge till det perfekta resmålet. Under vintertider är landet en självklar destination för svenskar som gillar att åka skidor. Även på sommaren kommer du finna att Norge är ett utmärkt semesterland. Här får man som turist bland annat ta del av den rika historia som landet bär på. Det finns även alla möjligheter till att få sig en god dos av solljus, bad och båtturer längsmed den norska kusten mot Atlanten.

Det är även exceptionellt lättåtkomligt att ta sig hit. För den som inte vill sitta på en flygplats eller bråka med diverse resebolag, kan man bara packa ihop bilen och bege sig av till den norska gränsen. Norge accepterar i det stora hela även svensk valuta, så den som föredrar att ha fysiska pengar i fickan behöver inte växla in något.

Språket liknar även det varandra. Saknar du engelskkunskaper eller önskar samtala med våra skandinaviska kusiner på ett nordiskt språk, är Norge det bästa alternativet. Finnar och danskar i all ära, dock kan de vara lite svårförståeliga ibland. Norrmän å den andra sidan talar i stort sett samma språk som oss, om än med några dialektiska skillnader. Om du har ett intresse av att besöka Norge till sommaren, kommer tre fantastiska resmål till våra västerliga grannar nu följa här nedan.

Bergen

Staden Bergen

Bergen är den näst största staden i Norge och ligger belägen på landets sydvästliga kust. Staden bär på en otroligt rik historia, då den var bland annat en av utgångspunkterna för vikingafärder mot England och Frankrike under 800- och 900-talet. Bergen var även den stad som först blev drabbad av digerdöden i Norge, ett tragiskt arv som vilar kvar än idag i ett av stadens muséer.

Den här staden är även en av de kulturella nyckelorterna i hela Norge, där mängder av landets kompositörer och konstnärer bosatt sig genom åren. Som sommarstad är Bergen perfekt för svenskar. Temperaturen, solljuset och atmosfären påminner om en ort på den svenska östkusten. Du finner även att den norska som talas här i den södra delen av landet är mycket lättförståelig för svenskar.

Stavanger

Nästa semesterplats för svenska sommarturister i Norge är Stavanger. Den här staden ligger lite söder om Bergen. Således kan ett besök till de två kombineras under samma resa. Om Bergen är den historiska kulturella staden, är Stavanger den nutida. Ett av favoritorden här är multikulturalism, vilket staden lever upp till med en vid och bred demografi på olika folkgrupper. Med sin lite mer sydliga position, kommer du få än mer värme under semestern här, samtidigt som den genuina, norska atmosfären består.

Kristiansand

Staden Kristiansand

Sist men långt ifrån minst har vi Kristiansand, en stad belägen i Sørlandet. Det här är det mest sydliga landskapet i hela Norge. Således finns det gott med sol, värme och sköna vattentemperaturer att hämta här. Kristiansand är lite av norrmännens egna inhemska favoritresmål under sommaren. Du kommer därmed att få ta del av alla de olika norska inslagen som går att finna i landet här, när norrmän från alla kanter och hörn söker sig ner till semesterstaden. Något som gör Kristiansand speciellt är den stora tillgången på stränder, vilket inte är alltför vanligt i Norge. Således ett utmärkt resmål för de svenskar som vill ha en nordisk sommarsemester med strandlivet i fokus!

Sport

Managed By Afrotjejen