Anslut oss

Recept på Chilipaste

Published

on

Chilipaste i burk

Det framkommer ständigt nya ingredienser som intresserar svenska matlagare. Vare sig det handlar om exotiska produkter eller ett nytänkande kring svenska gamla klassiker, rör sig de kulinariska trenderna i takt med att samhället fortskrider framåt. En ingrediens som fått mycket uppmärksamhet den senaste tiden är Chilipaste.

Baserad på röd peppar, kan denna oljebaserade produkt omvandla vilken rätt som helst till en het och smakfull upplevelse. I den här artikeln kommer du finna recept på hur du själv förbereder Chilipaste i hemmet samt vad du kan ha det till.

Rött och hett till maten

Den svenska befolkningen besitter goda kunskaper när det kommer till matlagning. Vårt internationella kock-lag som årligen tävlar om att utses till de bästa kockarna i världen har för vana att prestera riktigt bra i köket. Svensk mat är vanligtvis en mycket trevlig och gemytlig upplevelse, och kan till viss mån beskrivas med det amerikanska uttrycket ”rustic cuisine”.

Det saknas inte smak i svensk husmanskost. Den kan dock vara lite tafatt när det kommer till den riktigt kryddiga delen av den kulinariska kokkonsten. Detta beror på att den svenska naturen inte har varit alltför givmild när det kommer till att leverera växter och kryddor som ”hettar upp” maten på fatet. För det krävs det utländska medel och inget av dessa är mer populära än den rödpepparen.

Rödpeppar kan användas till väldigt mycket. Den senare tiden har det blivit populärt att göra den till en paste eller en kräm. I den formen är det enklare att mäta upp hur mycket man skall ha i sin måltid. En chilipaste kan även användas separat som en utmärkt dipp för den som vill utmana sina smaklökar med något riktigt starkt och explosivt. Nedan finner du ett recept på hur du förbereder en hemlagad chilipaste.

Recept för Chilipaste

Ingredienser:

  • 1 Vitlöksklyfta
  • 10 Röda peppar
  • 4 msk Rapsolja

Tillberedning:

  1. Inled med att skala vitlöksklyftan. Finhacka den sedan i små bitar.
  2. Ta sedan fram din rödpeppar eller liknande chilifrukter. Dela dem på mitten, ta ut kärnorna och skär sedan fruktköttet i smala strimlor.
  3. Ta nu fram en stekpanna och placera den på en ungsplatta. När pannan är het fräser du upp vitlöken och chilistrimlorna i 2 msk rapsolja. Det är viktigt att ingredienserna inte bränns vid, så fräs dem enbart ett par minuter.
  4. När du har stekt färdigt häller du ner blandningen i en bunke och tillsätter ytterligare 2 msk rapsolja. Du kan nu använda antingen en stavmixer eller en matberedare för att mixa samman alla ingredienser. Försök att få den så krämig som möjligt.
  5. När du har fått önskad konsistens på din chilipaste, häll då över den i en behållare med lock och ställ i kylskåpet. Klart!

Du kan använda Chilipaste till i stort sett vad som helst som behöver lite extra krydda. Då den är baserad enbart på rödpeppar, vitlök och rapsolja innehåller den inga komponenter som bryter mot andra ingredienser i din matlagning. Ett tips är att tillsätta lite chilipaste i köttsmeter för köttbullar eller hamburger biffar.

Detta ger en extra knyck till smaken! Chilipaste kan även tillsättas till kalla såser för att höja kryddigheten. Det är även att rekommendera till din hemgjorda majonnäs för en mer potent smakupplevelse. Chilimajonnäs kan användas till väldigt mycket och gör sig särskilt bra som dippsås till tex. pommes frites av sötpotatis under grillfesten. Avslutningsvis har även Chilipaste sin plats i det italienska köket, där den kan ge en mer syditaliensk prägel på en klassisk marinarasås!

Sport

Managed By Afrotjejen