Anslut oss

Kost & Hälsa

Sumak – Den Underskattade Kryddan

Publicerad

on

Sumakkrydda med text Sumak Mellanösternrkyddan

En ny sorts krydda har funnit sin väg in i de svenska matvanorna. Från Mellanösterns flagranta och välsmakande kök kommer Sumak, en typ av bär som mals ner till ett fint pulver.

Sumak går att finna i en mängd olika maträtter från regionen och är särskilt populär i libanesiska kulinariska traditioner. I den här artikeln skall vi ta en närmre titt på Sumak, var kryddan kommer ifrån, hur den används samt ett par riktigt goda recept som använder sig av den utsökta ingrediensen!

Mellanösterns underbara krydda – Sumak

Sumakträd med bär

Svenskar är alltid villiga att testa på någonting nytt i köket. Även om vår egen husmanskost alltid är uppskattad, har vi som folk en vana av att även anamma andra kulturers maträtter. Att inkorporera exotiska kryddor i den svenska matlagningen är ett vanligt förekommande runtom i landet. Närhelst en nyhet når de svenska kokböckerna, är vi snabba med att testa på dem.

En av de senaste kryddorna som nu infinner sig på kryddhyllan i svenska matbutiker är ”Sumak”. Sumak har sitt ursprung i Mellanöstern, där den röda bärbaserade smaksättaren sedan en lång tid tillbaka varit stapeln i mängder av maträtter. Kryddan kommer sig av en buske vid det latinska namnet Rhus vilket inkluderar omkring 250 olika växtarter. Genom att plocka, torka och följaktligen mala ner dessa växters bär till ett pulver får man så Sumakkrydda.

Fisk och fågel

Sumak gör sig utmärkt framför allt till fisk och fågel. Många fiskrätter från Mellanöstern som innehåller kryddan paras ofta även med något surt eller syrligt likt olika citrusfrukter. Just citroner har länge kombinerats med den här smaksättaren för att få en så god balans som möjligt på maträtten.

Att ha Sumak tillsammans med lök är även ett vinnande recept. Den lite jordiga och fräna smaken av löken kan tämjas med ett par Sumakkorn och de två har visat sig fungera mycket väl ihop rent smakmässigt. Även om fågel och fisk är de två främsta proteinerna som serveras med Sumakkrydda, kan du även ha det till annat kött såsom lamm, nöt eller fläsk.

Kan vara giftigt

De växter som bären skördas från kan ibland vara giftiga. Då är det dock främst bladen och trädsaften som har en negativ inverkan på människokroppar. Det är dock inga seriösa medicinska problem som uppstår. En förgiftning via en Sumakväxt kan yttra sig i feber och lätt illamående. Det är inte på långa vägar en dödlig växt att förtära.

Recept med Sumak

Här nedan finner du nu ett antal riktigt goda recept som innehåller Sumakkryddan. Absoluta merdelen av ingredienserna som ingår i dessa maträtter går att finna i svenska matbutiker och charkuterier. En fördel med att använda sig av Sumak i sin matlagning är att kryddan är mycket förlåtande när det kommer till användandet.

Har du inte tillräckligt i kanske smaken lider lite, dock behöver man inte heller vara för orolig över att krydda för mycket. Förhoppningsvis finner du en maträtt du kan tänka dig tillaga i listan nedan. Det finns några vegetarianska alternativ för den som är kräsen med köttkonsumtionen.

  • Laxfilé med Sumakkryddning
  • Lammfärsbiffar på Sumak
  • Grillpotatis på Sumak
  • Grönsaker rostade med Sumak
  • Grytstek med Sumak (Brasato al Barolo)
  • Sumakkryddade Pitachips

Laxfilé med Sumakkryddning

Två Laxfiléer

Ingredienser (4 port.):

  • 600 gr Laxfilé
  • 1 Zucchini
  • 65 gr Babyspenat
  • 1 msk Olja
  • 4 port. Ris
  • 1 Lime
  • 2 dl Matyoghurt
  • 1 msk Flytande honung
  • 2 msk Sumak
  • 1 msk Olivolja
  • Salt
  • Peppar

Tillberedning:

  • Inled med att dela upp laxfilén i mindre bitar, blanda dem sedan med oljan. Placera därefter den oljetäckta laxen i en ugnsform och strö över med salt och Sumak.
  • Värm upp ugnen till 200 grader, låt laxen stå i cirka 20 minuter.
  • Nu är det dags att förbereda limeyoghurten som skall serveras med laxen. Börja med att riva det yttre skalen av din lime ner i en bunke tillsammans med matyoghurten och den flytande honungen. Tillsätt salt och peppar vid behov.
  • Koka sedan upp dina fyra portioner ris.
  • Ansa zucchinin och skär eller hyvla den till tunna skivor. Blanda sedan dessa med spenat, limesaft och olivolja samt tillsätt salt och peppar. Detta blir den grönsaksbädd som laxen skall vila på.
  • Klart!

Lammfärsbiffar på Sumak

Ingredienser (Ca. 6 port.):

  • 400 gr Lammfärs
  • 5 dl strimlad Bladpersilja
  • 4 portioner Couscous
  • 1 msk Sumak
  • 2 msk hackad färsk Mynta
  • 1 Ägg
  • 5 msk Olivolja
  • 1 hackad Gul Lök
  • 1 skivad röd Peppar chili
  • 2 msk hackad Dill
  • Saften från 1 Citron
  • ½ msk Paprikapulver
  • Rivet skal från ½ Citron
  • 2 skalade Clementiner
  • 1 ½ dl Granatäpplekärnor
  • Salt
  • Peppar

Tillberedning:

  • Börja med att förbereda Couscoussalladen. Koka upp din couscous enligt paketets anvisningar. Blanda sedan samman dem med den hackade löken, chilin, 3 msk olivolja samt citronsaft. Tillsätt sedan salt och peppar vid behov.
  • Med Lammfärsbiffarna börjar du med att förbereda smeten. Lägg ner din färs i en bunke och tillsätt Sumak, salt, peppar, mynta, citronskal, paprikapulver och dill. Blanda runt.
  • Tillsätt sedan ett ägg ner i blandningen tillsammans med 2 msk olivolja. Häll nu lite neutral rapsolja i en stekpanna och forma din färs till små platta biffar. Stek dem sedan så de får en fin yta.
  • Lägg couscoussallad och lammfärsbiffar på ett fat och servera. Klart!

Grillpotatis på Sumak

Ingredienser (4 port.):

  • 800 gr färsk Delikatesspotatis
  • 2 ½ msk Sumak
  • 3 msk hackad färsk Persilja
  • 2 msk Olivolja
  • Salt
  • Peppar

Tillberedning:

  • Börja med att förkoka din potatis. Lägg den sedan i en stor ugnsform. Ta sedan en gaffel och tryck lätt ner på var och en av potatisarna tills de ”öppnar” sig.
  • Strila nu över olivoljan samt tillsätt Sumak, salt och peppar. Krydda även med den hackade persiljan.
  • Grilla din potatis några minuter på grillen. Blir perfekt till kött såsom lamm eller kyckling!

Grönsaker rostade med Sumak

röda och gröna paprikor

Ingredienser:

  • 400 gr Cocktailtomater
  • Paprikor, ca. 2 stycken
  • 2 Rödlökar
  • 3 msk Olivolja
  • Örtsalt
  • 2 Vitlöksklyftor
  • ½ tsk Salt
  • 200 gr Champinjoner
  • 2 tsk Sumak

Tillberedning:

  • Inled med att beskära de olika ingredienserna samt värm upp ugnen till 225 grader. Ta fram dina cocktailtomater och skär dem en gång på mitten. Skär även upp de två paprikorna i mindre bitar. Klyfta upp rödlöken samt skala de två vitlöksklyftorna.
  • Placera sedan dina uppskurna grönsaker i en stor ugnsform. Strö över 1 msk olivolja och örtsalt. Placera sedan ugnsformen i mitten av ugnen i cirka 20 minuter.
  • Förbered nu dressingen. Pressa dina skalade vitlöksklyftor och blanda med 2 msk olivolja, salt och Sumak. Vid servering, lägg upp din grönsaksblandning på ett fat och strila över med dressingen. Klart!

Grytstek med Sumak (Brasato al Barolo)

Ingredienser (6 port.):

  • 1 kg Nötkött
  • En flaska mustigt rött Vin
  • 2 msk Sumak
  • 1 stor Selleristjälk
  • 2 msk Smör
  • 1 stor Gul Lök
  • 1 kvist färsk Rosmarin
  • ½ kg Morötter
  • 1 färsk Mejram
  • 1 färsk Timjan
  • 3 Kryddnejlikor
  • 1 msk Svartpepparkorn
  • 2 Lagerblad

Tillberedning:

  • Det absolut första som måste ske är marineringen av köttet. Börja med att binda ditt 1 kg nötkött. Skala sedan löken och selleristjälken och fördela dem i små bitar. Skala morötterna och skär upp dem i små rondeller. Skölj av resterande örter.
  • Lägg nu ner kött, grönsaker och örter i en plastpåse och tillsätt sedan en flaska rött vin samt Sumak. Det är viktigt att köttet täcks av vinet. Knyt sedan samman påsen och placera i kylen mellan 24–48 timmar.
  • När ditt kött är marinerat är det hög tid att börja tillaga grytsteken. Börja med att ta upp köttet ut marinaden och placera det i en tjockbottnad gryta. Stek sedan i 2 msk smör tills köttet blivit brynt på alla sidor. Tillsätt salt och häll sedan marinaden över köttet i grytan. Låt stå och koka på medelhög värme i cirka 5 timmar.
  • När köttet är färdiglagat tar du upp det och placerar på en bit staniolfolie. Låt det villa där ett tag. Grönsakerna fiskas även dem upp, dock slängs de. Nu kan du börja förbereda såsen som görs utav det återstående spat i grytan.
  • Såsen skapas genom att du reducerar spat genom att fortsätta koka det. Tillsätt även lite kalvfond och vitpeppar.
  • Som tillbehör kan du servera allt från kokt potatis till ris. Än italiensk Gnocchi blir gott till rätten.
  • När såsen är reducerad och köttet vilat färdigt samt tillbehör tillagade är det dags att servera. Klart!

Sumakkryddade Pitachips

Ingredienser (4 port.):

  • 2 hårda Pitabröd
  • 2 msk malen Sumak
  • Flingsalt
  • 2 msk Extra Virgin Olivolja

Tillberedning:

  • Börja med att förbereda en plåt med bakplåtspapper på samt ställ ugnen på 200 graders värme.
  • Ta sedan fram dina två hårda pitabröd och fördela dem i remsor cirka 5 cm i bredd. Dela sedan upp dina pitabrödsremsor till tunna trianglar. Sprid sedan ut dem på ugnsformen så de ligger separat.
  • Ta nu fram en pensel och pensla över alla pitachipsen med olivoljan. När de alla glänser fint kan du börja krydda dem med Sumak samt strö över lite flingsalt.
  • Ställ sedan in plåten med chipsen i ugnen. Låt stå mellan 8–10 minuter. Du ser att chipsen är klara när de fått en fin färg. Ta ut dem ur ugnen och låt dem svalna några minuter.
  • Klart!

Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Managed By Afrotjejen