Anslut oss

Smörkräm – Bästa recepten

Published

on

Smörkräm huvudbild

Delikat, mjukt och oerhört tillfredsställande! Smörkrämen har blivit en stapel i tillagningen av desserter i många västerländska mattraditioner. Dess sötma i kombination med smörets sälta gör sig utmärkt som komplement till frasiga bakelser. Lägg till att det även är otroligt enkelt att förbereda den här delikatessen, så har man en vinnande formel för godisbegäret!

I den här artikeln skall vi titta igenom lite vad smörkräm är, vilka typer av bakelser det ingår i samt ett antal recept på hur man gör sin egen. Följ med in i köket för en rekorderligt god stund med mejeriprodukter och florsocker så det står härliga till!

En fransk delikatess

Fransk flagga

Som det mesta välsmakande i dessert-form kommer smörkrämen ursprungligen från de gamla frankernas hemtrakter. Det franska köket har genom seklerna försätt omvärlden med en mängd olika delikatesser, vare sig det gäller förrätt, huvudrätt eller som i det här fallet efterrätter.

Med en lång och gedigen kulinarisk tradition, är det inte förunnat att det även är just fransmännen som kom på tanken att kombinera smör och socker till en himmelsk blandning. Kolesterol-värdet kan dra åt fanders medans en fransos står i köket!

Det främsta exemplaret av ett bakverk som innehåller den delikata smörkrämen är en Biskvi. Denna sötsak har varit en dessert som serverats sedan 1700-talet, och var mycket populärt på det franska hovet i Versailles. med en flat botten och rund till toppen, fylls skalet av mandel med en klassisk smörkräm. Vill man göra den extra fin kan man även täcka sin biskvi i choklad.

En choklad-biskvi med en fyllning av chokladtryffel hellre än den klassiska smörkrämen är en populär lite n bakelse i Sverige, uppkallad efter en känd fransk skådespelerska, kallas denna varianten för en Sarah Bernhardt-biskvi.

Smörkräm till tårta

En kräm av denna art kan användas till allt från mindre bakjelser till stora tårtår. Smörkräm till tårta är populärt i samband med bland annat nötter. Den söt/salta blandningen kombineras fint med nötternas naturligt oljiga smak, och bidrar till att ge en mycket åtnjutbar matsensation!

Det finns dock även andra sätt man kan ha smörkräm till tårta. Är man lite äventyrlig av sig i sitt bakande, kan man testa att kombinera smörkrämen med lite hjortron. Den syrliga bärsaften gör sig fint med krämens smak, och konsistensen blir en av en lite ”gojsigare” karaktär, vilket om inget annat brukas uppskattas av barnen.

Ett av de vanligaste inslagen av smörkräm i bakning är som innehåll i en rulltårta. Den här bakelsen är mycket populär i Sverige, dock härstammar även den från det franska köket. Enkelt och gått, och förvånansvärt underhållande att skära upp i bitar, har rulltårtan med dess tillhörande kräm sedan länge varit en favorit under svenska picknikar. Vi kan tanka fransoserna för det!

Hög fetthalt

Även om smörkrämen må smaka väl, så bör man inte göra det till en daglig rutin att äta den. Blandningen består trots allt av de två ingredienser som vi människor skall vara aktsamma med, smör och socker. Det animaliska fettet från smöret har för vana att lägga sig runt magen samt illvilligt sätta sig i våra blodådror.

Socker är ännu en av dessa utsökta ting som vi helst bör avstå från. Kopplat till allt från diabetes till övervikt, är sockret likt en syren som kallar oss till dess söta och klibbiga arom. Socker har även en hemsk effekt på våra tänder, vilka lider under ett alltför högt intag. Det sägs att drottning Elizabeth I av England enbart hade svarta gaddar kvar i munnen vid sin död. Detta efter en otroligt hög konsumtion av socker i kombination med allmänt dålig munhygien.

Ett par smörkräm recept

Smörkräm klassiskt

Det är som nämnt ovan inga större svårigheter med att tillaga en riktigt välsmakande smörkräm. Allt som krävs är några grundingredienser och en vilja att viska ordentligt. Det finns självfallet variationer, av vilka några vi skall nämna här nedan. Även om den klassiska smörkrämen är god i sig, kan det inte skada att ibland ta till lite mer innovativa grepp för att få till den perfekta smaken till just ditt bakverk!

Klassisk smörkräm

Ingredienser

  • 150g smör
  • 2 1/2 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 äggula

Tillagning

Inled med att få smöret till en temperatur som ligger lite under rumstemperatur. Det blir lättare att blanda samman ingredienserna ju mjukare smöret är, dock får inte detta vara alltför mjukt. Det krävs lite hårdhet för att blandningen i slutändan skall vara sammansatt.

Ta sedan fram ett ägg och ta ut äggulan. Lägg sedan smör, florsocker samt vaniljsocker i en bunke och ställ i en matberedare. Under omrörningen skall även äggulan ner i blandningen. Krämen är klar när konsistensen blivit sammansatt.

Önskar man göra sin kräm för hand fungerar det fint. Då gäller det dock att inledningsvis mosa smöret med en köksgaffel. Därefter har man i flor- och vaniljsocker och börjar blanda runt. Ägget går i när smöret i bunken brutits ner till små bitar. Den här tillagningsprocessen för hand kräver lite muskler och tålamod. Bytt gärna arm emellanåt, så får man sig ett gym-pass på köpet!

Smörkräm med Kakao

Smörkräm med choklad

Ingredienser

  • 150g smör
  • 2 dl florsocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 tsk hett vatten
  • 1/2 dl kakao

Tillagning

Ta först fram smöret och lägg i en bunke. Vispa sedan detta så att det bryts ner i små bitar. Tillsätt sedan flor- och vaniljsocker under konstant vispning. När dessa tre ingredienser blandats runt ett tag, häll då i det heta vattnet och fortsätt röra om tills blandningen fått en jämn och slät yta.

Ha slutligen ner kakaopulvret i krämen och fortsätt att röra om ett tag tills det blandats ut väl. På det här viset kan man smaksätta en smörkräm med nästan vad helst man vill. Önskar man ha i kokosflingor, smält mjölkchoklad eller dylikt fungerar det väl. Kakaopulvret är dock den enklaste vägen att gå för att smaksätta sin kräm, då det kräver minst arbete för att blanda ut!

Blir knappt bättre

Det blir knappt mumsigare än en riktigt god smörkräm. Om den franska matlagningskonsten har lärt oss någonting så är det att ju fetare och sötare något är, ju bättre smakar det. Möjligen en dyrköpt kunskap, med tanke på hur många av den gångna tidens adel som var kraftigt överviktiga.

Det skadar dock inte att emellanåt ta sig en slev med denna utsökta kräm och slänga ner i en bakelse för extra fyllning och smak. Det finns även vissa som enbart breder ut krämen på en smörgås för en snabb och enkel måltid.

Nästa gång det skall bakas i hemmet, se efter i kylskåpet. Har man lite smör och socker över, kan man lika gärna blanda till sig lite kräm och låta inspirationen ta sin gång! Möjligen kan en ny delikatess skapas, vars innehåll består av den ljuva blandningen!

Sport

Managed By Afrotjejen