Chimichurri är en smakstark blandning av örter och kryddor som fungerar utmärkt till olika måltider. Den här kryddmixen kan även användas till att marinera allt från grönsaker till kött. Chimichurri har blivit alltmer populärt bland de svenska smaklökarna som föredrar lite fräs i sina rätter och är även enkelt att göra själv. Här kommer du kunna läsa om två recept på Chimichurri som garanterat får smak på maten.
Kryddigt och gott
Chimichurri tros ha sitt ursprung i Baskien, Spanien. Dock är dne här kryddblandningen mest förknippad med Sydamerika idag och länder såsom Argentina och Uruguay. Det finns dock en god förklaring till detta. Under 1800-talet emigrerade nämligen många basker till den här delen av värdlen för att påbörja sina nya liv under nya förutsättningar. De lämnade dock inte moderlandet helt bakom sig, utan packade bland annat ner receptet till Chimichurri.
Det är oklart vad Chimichurri betyder, dock finns det teorier om att namnet kan komma från det baskiska ordet ”Zurrumurru”, vilket kan översättas till svenska som ”buller”. Det är en blandning av olika örter och kryddor, där främst vitlök, persilja och koriander profilerar. En afrikansk variant kan även innehålla örten cassava.
Chimichurri används bland annat som marinad till kött och grönsaker, men kan även ätas som sås till olika typer av maträtter. Här nedan kommer du nu kunna läsa om två recept på Chimichurri som du bör testa på inför din nästa måltid.
Två recept på Chimichurri
- Klassisk Chimichurri
- Chimichurri med rödvinsvinäger
Klassisk Chimichurri
Ingredienser:
- 1 dl Olivolja
- ½ dl Citronjuice
- 2 dl Persilja, finhackad
- 1 tsk Vitlök, finhackad
- 3 msk Schalottenlök, finhackad
- 1 tsk Chiliflakes
- 2 krm Salt
Tillberedning:
- Börja med att ta fram din persilja. Hacka upp kring 2 dl fint (2 dl motsvarar cirka två krukor färskpersilja).
- Därefter tar du fram vitlöksklyftor och skalar dem. Hacka sedan även dessa fint och mät upp till 1 tsk.
- Den sistahackningen som krävs gäller schalottenlöken. Skala och finhacka, varpå du sedan mäter upp 3 msk.
- Häll sedan de hackade ingredienserna i en skål. Tillsätt därefter citronjuice, salt och chiliflakes. Häll sist ned olivoljan i skålen och rör om. Låt Chimichurrin stå i kylen i några timmar innan användning. Ha sedan som marinad eller sås till maten.
- Klart!
Chimichurri med rödvinsvinäger
Ingredienser:
- 1 ½ dl Olivolja
- 1 Schalottenlök, finhackad
- 4 Vitlöksklyftor, finhackade
- 3 msk Rödvinsvinäger
- 2 dl Persilja, finhackad
- 1 Röd chilifrukt, hackad
- Salt
- Svartpeppar
Tillberedning:
- Inled med att ta din olivolja och häll ner i en skål. Tillsätt sedan några knipor salt samt svartpeppar i skålen.
- Ta därefter fram en schalottenlök. Skala den samt hacka fint. Gör detsamma med fyra vitlöksklyftor. Se till att bitarna blir av den mindre storleken.
- Lägg därefter ner lök samt vitlök i skålen med olivolja, salt och peppar och låt stå i cirka 15 minuter.
- Ta under tiden fram din färska persilja. Skölj av den samt hacka upp 2 dl fint. Därefter tar du fram en röd chilifrukt och hackar den i lite större bitar. Dessa två ingredienser skall sedan också ner i skålen med resten av blandningen. Kom ihåg att använda både kött som kärnor från chilifrukten.
- Rör om i skålen och ställ sedan i kylen med plastfolie. Det här är inte en bra sås, då den blir alltför stark. Dock fungerar den här Chimichurrin utmärkt som marinad till fläsk- och nötkött!