Anslut oss

Zanzibar

Published

on

Huvudbild för Zanzibar

Zanzibar är en paradisö som ligger utanför Tanzania kust. Vid denna kust finns det två öar som heter Unguja och Pemba, här är det Unguja som i resevärlden kallas för Zanzibar. Här ligger också huvudstaden för Zanzibar, nämligen Stone Town. Har man inte varit på Zanzibar så kommer man här få lite nyttig information om detta fantastiska resmål. Kanske blir det till att boka en resa till paradisön Zanzibar efter detta.

Zanzibar – välkommen till paradiset

Bild på Zanzibars strand

Utanför Tanzanias kust ligger det en massa öar som tillsammans kallas Zanzibar. Zanzibar är en tropisk ö med ett underbart klimat året runt. Varmast är det mellan november – juni, med höjdpunkten av den varmaste perioden är mellan december och februari Vill man undvika den varmaste perioden för ett besök så bör man planera in detta mellan juli-oktober. Nederbörden är minimal och risk för regn är väldigt liten oavsett när man åker till dessa öar.

Unguja

Den största ön är Unguja och här ligger också Zanzibars huvudstad Stone Town som är en otroligt vacker stad med byggnader som ligger tätt inpå varandra och som bildar en labyrint av smala gator. Byggnaderna är ofta otroligt vackra och utsmyckade med enorma träportar av olika slag. Stone Town är verkligen en storstad som är liten, en stad som man verkligen bör eller ett måste besök om man är på någon av de många öar som kallas Zanzibar.

Ön Unguja som är huvudön på Zanzibar är ungefär som halva Gotland i storlek. Det är inte bara en vacker semesterö utan här finns också inåt fastlandet stora kryddplantage som odlar kryddnejlika, spiskummin, kanel, svartpeppar, ingefära och stora mängder kardemumma. Detta har man gjort i århundranden. Detta är förutom turismen en stor exportindustri. Ön har också på grund av detta fått smeknamnet Spice Island.

Pemba

Ungefär 50 km norr om Spice Island ligger ön Pemba, denna är i storleksmässigt jämfört med Unguja hälften så stor. Att vara på Pemba är väldigt exklusivt då det är få hotell på denna ö och den är absolut inte lika lättillgänglig som Unguja.

Båda öarna Unguja och Pemba är omringade av stora vackra korallrev vilket gör att stränderna har otroligt vackra kritvita stränder som aldrig blir för varm att promenera på. Vattnet är kristallklart och fullt av fiskar som inte är rädda för att simma närma ens fötter när man svalkar sig i det underbara klara vattnet. Hela Zanzibars kust är som en dröm för den som vill snorkla eller dyka.

Vad pratar man för språk på Zanzibar?

Några av de första som bodde på Zanzibar var bantufolket och det är dessa som har präglat språket på ön. Bantufolket talar sitt eget språk – kiswahili, eller swahili som det oftare kallas i folkmun. Trots att både perser och andra nationaliteter bosatt sig på ön genom tiderna så har kiswahili ändå förblivit det officiella språket på Zanzibar tillsammans med engelskan. Som turist klarar du dig utmärkt på engelska och kan göra dig väl förstådd på såväl hotell och restauranger som på taxi- och båtturer. Att prata med lokalbefolkningen kan medföra vissa begränsningar vad gäller engelskan. Många hotell ägs av italienare så att kunna några fraser på italienska skadar absolut inte.

Vilken valuta använder man på Zanzibar?

Bild på US Dollars

Tanzania och Zanzibar använder shilling som valuta dock är US-dollar att rekommendera som resevaluta. Detta då det är det vanligaste i betalningsmedlet på öarna Zanzibar. Det är också bättre att växla US-dollar till lokal valuta än att växla Euro eller svenska kronor då dessa ger mer shilling. Åker man till Zanzibar och man har med sig annan valuta än US- dollar så kommer man få växla för eller senare.

Resa till Zanzibar

Att resa till Zanzibar gör man enklast med charterbolag men det går också att ta sig dit på egen hand. Det finns idag inga direktflyg som går direkt till Zanzibar utan man måste mellanlanda. Absolut smidigast kan man flyga med Etiopien Airlines, Kenya Airlines, Turkish Airlines eller Qatar Airways. Det innebär ock att det blir byte i Doha eller Addis och man mellanlandar också i Nairobi. Men det går också att flyga med KHL till Nairobi för att sedan byta till Zanzibar.

Här måste man givetvis undersöka de olika flygvägarna då Corona-pandemin har satt stopp för många flygbolag och deras ordinarie rutter. Hur man tar sig ditt nu 2021 är något som man måste diskutera med den lokala resebyrån som har flyg till Zanzibar. Att resa till Zanzibar med reguljärt flyg är absolut billigast, men då blir det en lång flygtur. Många mellanlandningar innan man når fram. Men det finns också dyrare resor som tar dig dit snabbare.

Charter till Zanzibar

Vill man ta charter till Zanzibar 2021 så finns det bra prisvärda resor med Vingresor, TUI och Jumbo resor. Här kan man få perfekta boende precis vid stranden. Man kan även köpa till All inclusive på många av de hotell som de största reseföretagen har på Zanzibar.

Saker att göra i Zanzibar

Det finns massor av saker att göra om man åker till Zanzibar. Vi har listat ned några av de sakerna i listan nedan.

Stranden

Zanzibar har ett varmt klimat året runt och det är alltid minst mellan 28- 31 grader. Detta gör att stränderna är ett prio när man åker till Zanzibar. De finaste stränderna ligger på norra sidan av ön. Här kan man sätta ner fötterna i den vita finkorniga sanden och bara njuta av det varma vädret. Att bada bland fiskarna är en njutbar upplevelse som har rogivande inslag för både kropp och själ.

Snorkla och dyka

Älskar man att dyka och snorkla då är Zanzibar ett paradis för detta. De otroliga korallreven gör det till ett av de bästa vattnen för just detta ändamål. Här finns det mer än 350 olika sorters fiskararter att titta på som bildar olika vackra färger i det klara vattnet runt Zanzibars alla korallrev. Att simma med delfiner, sköldpaddor eller bläckfisk eller valar finns det stor möjlighet till. Valarna håller avstånd så det behöver man inte vara rädd för.

Restauranger

Det finns fantastiska restauranger på Zanzibar och att få äta av de olika lokala rätterna som bjuds på när det gäller fisk och skaldjur är bara det värt besök. Vill man äta på de lite dyrare restaurangerna så rekommenderas alltid att boka bord.

Zanzibar Maträtt

Zanzibar Stone

Är man på någon av öarna på Zanzibar så måste man någon dag åka in till huvudstaden och gå i den gamla stadsdelen Stone Town. Här kan man njuta av en härlig atmosfär med mysiga gränder och basarer fyllda med souvenirer, smycken, kryddor och mat. Detta är en arabiska stadsdelen från 1800-talet som finns på Unesco:s världsarvslista. Här är det också en mörk historia då det var centrum slavhandel en gång i tiden.

Kryddsafari

Åk med på en resa i kryddornas land där man får se var en stor del av de kryddor som vi använder i vårt dagliga bruk. Zanzibar har en stor export av kryddodlingar inåt landet och det är enorma odlingar som växer fram på ön.

Upptäck nationalparkerna

Att njuta av värmen är självklarhet. Vill man upptäcka öns djurrike, så gör man en utflykt till Jozani Chwaka Bay National Park. Här man får uppleva massor av de djur som finns på land istället för vatten.

Bild på Zanzibars nationalpark

Summering

Zanzibar är ett fantastiskt resmål för den som vill uppleva kritvita stränder och turkost vatten. Du kan dyka bland enorma korallrev som har ett fantastiskt liv med olika fiskarter. Att ta en charter hit är inte dyrt och absolut värt varenda krona som man betalar för en resa. Med hotell som ofta ligger direkt vid stranden får man valuta för pengarna. Här finns något för alla och vädret är så fördelaktigt man utan problem kan åka när som på året. Det man inte får glömma är att det är visum som gäller för att komma in i Zanzibar. Annars det bara att boka resa och njuta av en underbar semester i paradiset Zanzibar.

Sport

Managed By Afrotjejen