Fusion-mat, dvs. mat som kombinerats mellan olika kulinariska traditioner, är hetare än någonsin. Idag är det inte bara gammal hederlig husmanskost eller strikt italienska måltider som tillagas i våra kök. Fusion recept kan öppna upp för nya smaksensationer samt introducera dig för nya matlagningstekniker på ett roligt och välsmakande sätt. Här nedan kan du ta del av tre recept på riktigt smarriga Fusion-måltider!
Tre inspirerande Fusion recept
- Sill i Tsatsiki
- Pizza med Räkor och Färskpotatis
- Stekt Pasta och Grönsaker
Sill i Tsatsiki
Ingredienser (4 port.):
- 1 paket Sill
- 2 dl Crème Fraiche
- ½ Gurka
- 2 Vitlöksklyftor, pressade
- ½ dl Dill, finhackad
- 1 tsk Salt
- 1 krm Vitpeppar
Tillberedning:
- Inled detta fusion recept med att låta din sill rinna av i ett durkslag. Ta sedan fram gurkan och riv den i större bitar. Var noga med att inte inkludera kärnorna. Placera därefter den rivna gurkan på ett fat och häll över cirka ½ tsk salt och låt stå i cirka 25 min.
- Ta sedan gurkan och försök få ur så mycket vätska som möjligt. Blanda den sedan med crème fraiche, dill, den pressade vitlöken samt salt och vitpeppar.
- Ta nu upp din sill ur durkslaget och skär den i lite mindre bitar. Tillsätt därefter sillen ner i tsatsikiblandningen och rör om. Låt blandningen stå i kylen i ett par timmar innan servering.
- Klart!
Pizza med Räkor och Färskpotatis
Ingredienser:
- 3 Färskpotatisar, kokta
- 1 dl Räkor, skalade
- ½ dl Crème Fraiche
- 1 Libabröd
- 1 Rödlök
- ½ dl Pizzaost, riven
- 1 kvist Dill, färsk
Tillberedning:
- Det första du bör göra i detta fusion recept är att sätta på din ugn till 200 grader. Ta därefter fram libabrödet och placera det på en plåt. Ha helst även bakplåtspapper undertill.
- Den första ingrediensen som skall gå på libabrödet är din crème fraiche. Bre denna över ytan så den fungerar likt din tomatsås på en reguljär pizza. Strö därefter över den rivna osten så den blir jämnt fördelad på ytan.
- Vid det här laget skall din färskpotatis ha blivit kokt samt hunnit kyla ner. Du tar således fram dina potatisar och skär dem i mellantjocka bitar och placerar sedan över pizzan.
- Ställ nu in din pizza i ugnen och låt stå i cirka 10 min. Osten skall ha börjat smälta samt brödet fått en lätt gyllene färg när den är klar.
- Ta sedan fram din rödlök och skär upp den i tunna skivor. Hacka därefter upp dillen. Placera dessa ingredienser på toppen av fusion recept pizzan.
- Sist men inte minst så tar du även dina skalade räkor och fördelar dem jämnt över pizzaytan. Om du inte är nötallergiker kan du även ha lite hasselnötter som garnityr.
- Klart!
Stekt Pasta och Grönsaker
Ingredienser (2 port.):
- Spagetti (ca. 150 gram)
- 1 Morot
- 2 Salladslökar
- 1 Ägg
- 70 g Babyspenat
- 1 Vitlöksklyfta
- 2 Pak Choi-blad
- 1 msk färsk Ingefära, finriven
- ½ tsk rörsocker
- ½ tsk salt
- 1 tsk Sambal Olek/Sumak
- ½ msk rapsolja
Tillberedning:
- För detta fusion recept behöver du först koka din spagetti. Det här gör du genom att följa anvisningarna på paketet. När spagettin är kokad och avsköljd, behöver du fördela denna i lite mindre bitar för en enklare stekning.
- Du kan nu förbereda din Pak Choi. Det hör gör du genom att steka upp två blad i en stekpanna tillsammans med lite rapsolja. Salta lätt under stekningen och ställ sedan vid sidan.
- Ta nu fram din morot. Skölj av, skala samt riv den i större bitar. Ta fram vitlöksklyftan och skala den. Finriv sedan mot ett rivjärn. Gör detsamma med din färska ingefära.
- När ovannämnda ingredienser är förberedda kan du lägga ner dem i en stekpanna tillsammans med socker, salt och sambal olek, alternativt Sumak krydda. Stek sedan samman allt i ½ msk rapsolja under ett par minuter. Tillsätt därefter pastan och stek lite ytterligare.
- Tillsätt nu babyspenaten samt hackad salladslök ner i blandningen och rör om lite. Det sista du har i detta fusion recept är ditt ägg, vilket du skall lätt vispa innan du vänder ner det i blandningen. Rör om tills ägget har stelnat till en fast äggvita.
- Placera nu din färdigstekta blandning på två fat och placera därefter varsitt pak choi-blad bredvid.
- Klart!
Fusion recept – Den spännande matlagningen
Det finns ingen tvekan om att svenskar älskar laga mat. Det är en av våra stora passioner och något vi även är riktigt bra på. De klassiska svenska rätterna brukar vara tunga och fyllda med mildare toner av underbara smaker. Vi gillar att bruka oss av den naturliga smaksättningen på allt från potatismos till köttbullar och grytor.
Det faktum att den svenska matlagningskonsten består av lite mildare smaker, gör den till en utmärkt fusion recept-kombination. Det finns många andra matkulturer världen om som brukar sig av mer explosiva smaksensationer. Curry, Cassava och chilirelaterade ingredienser har blivit allt vanligare i den svenska kosten. Dessa kan kombineras väl med våra svenska matvanor för en intressant och spännande blandning av influenser.
Fusion är mycket populärt idag och blir alltmer vanligt även i våra svenska kök. Det finns en mängd olika kombinationer av kulinariska traditioner som är värda att testa på. Här ovan kan du som exempel läsa om tre fusion recept, vilka är både enkla som lärande att laga i köket. Det bör även nämnas att slutresultaten på faten är en riktigt upplevelserik smakresa!