En ny sorts krydda har funnit sin väg in i de svenska matvanorna. Från Mellanösterns flagranta och välsmakande kök kommer Sumak, en typ av bär som mals ner till ett fint pulver.
Sumak krydda går att finna i en mängd olika maträtter från regionen och är särskilt populär i libanesiska kulinariska traditioner. I den här artikeln skall vi ta en närmre titt på Sumak, var kryddan kommer ifrån, hur den används samt ett par riktigt goda recept som använder sig av den utsökta ingrediensen!
Sumak – Mellanösterns underbara krydda
Svenskar är alltid villiga att testa på någonting nytt i köket. Även om vår egen husmanskost alltid är uppskattad, har vi som folk en vana av att även anamma andra kulturers maträtter. Att inkorporera exotiska kryddor i den svenska matlagningen är ett vanligt förekommande runtom i landet. Närhelst en nyhet når de svenska kokböckerna, är vi snabba med att testa på dem.
En av de senaste kryddorna som nu infinner sig på kryddhyllan i svenska matbutiker är ”Sumak”. Sumak krydda har sitt ursprung i Mellanöstern, där den röda bärbaserade smaksättaren sedan en lång tid tillbaka varit stapeln i mängder av maträtter. Kryddan kommer sig av en buske vid det latinska namnet Rhus vilket inkluderar omkring 250 olika växtarter. Genom att plocka, torka och följaktligen mala ner dessa växters bär till ett pulver får man så Sumak krydda.
Fisk och fågel
Sumak krydda gör sig utmärkt framför allt till fisk såsom laxrätter och fågel. Många fiskrätter från Mellanöstern som innehåller kryddan paras ofta även med något surt eller syrligt likt olika citrusfrukter. Just citroner har länge kombinerats med den här smaksättaren för att få en så god balans som möjligt på maträtten.
Att ha Sumak krydda tillsammans med lök är även ett vinnande recept. Den lite jordiga och fräna smaken av löken kan tämjas med ett par Sumakkorn och de två har visat sig fungera mycket väl ihop rent smakmässigt. Även om fågel och fisk är de två främsta proteinerna som serveras med Sumakkrydda, kan du även ha det till annat kött såsom lamm, nöt eller fläsk. Kryddan är även exceptionellt god att ha i olika såser likt currysås.
Kan vara giftigt
De växter som bären skördas från kan ibland vara giftiga. Då är det dock främst bladen och trädsaften som har en negativ inverkan på människokroppar. Det är dock inga seriösa medicinska problem som uppstår. En förgiftning via en Sumakväxt kan yttra sig i feber och lätt illamående. Det är inte på långa vägar en dödlig växt att förtära.
Köp Sumak online
Nätbutik
Pris/Vikt
Kryddlandet.se
25:-/40 g
Etnomat.se
20:-/90 g
Lyckasmedmat.se
55:-/60 g
Borgebykryddgard.se
14:-/35 g
Ambrozia.se
88:-/600 g
Recept med Sumak
Här nedan finner du nu ett antal riktigt goda recept som innehåller Sumak krydda. Absoluta merdelen av ingredienserna som ingår i dessa maträtter går att finna i svenska matbutiker och charkuterier. En fördel med att använda sig av Sumak i sin matlagning är att kryddan är mycket förlåtande när det kommer till användandet. Den kan bland annat kombineras med hemlagad chilipaste för extra hetta.
Har du inte tillräckligt i kanske smaken lider lite, dock behöver man inte heller vara för orolig över att krydda för mycket. Förhoppningsvis finner du en maträtt du kan tänka dig tillaga i listan nedan. Det finns några vegetarianska alternativ för den som är kräsen med köttkonsumtionen.
Laxfilé med Sumakkryddning
Lammfärsbiffar på Sumak krydda
Grillpotatis på Sumak
Grönsaker rostade med Sumak krydda
Grytstek med Sumak (Brasato al Barolo)
Sumakkryddade Pitachips
Laxfilé med Sumakkryddning
Ingredienser (4 port.):
600 gr Laxfilé
1 Zucchini
65 gr Babyspenat
1 msk Olja
4 port. Ris
1 Lime
2 dl Matyoghurt
1 msk Flytande honung
2 msk Sumak
1 msk Olivolja
Salt
Peppar
Tillberedning:
Inled med att dela upp laxfilén i mindre bitar, blanda dem sedan med oljan. Placera därefter den oljetäckta laxen i en ugnsform och strö över med salt och Sumak.
Värm upp ugnen till 200 grader, låt laxen stå i cirka 20 minuter.
Nu är det dags att förbereda limeyoghurten som skall serveras med laxen. Börja med att riva det yttre skalen av din lime ner i en bunke tillsammans med matyoghurten och den flytande honungen. Tillsätt salt och peppar vid behov.
Koka sedan upp dina fyra portioner ris.
Ansa zucchinin och skär eller hyvla den till tunna skivor. Blanda sedan dessa med spenat, limesaft och olivolja samt tillsätt salt och peppar. Detta blir den grönsaksbädd som laxen skall vila på.
Klart!
Lammfärsbiffar på Sumak
Ingredienser (Ca. 6 port.):
400 gr Lammfärs
5 dl strimlad Bladpersilja
4 portioner Couscous
1 msk Sumak
2 msk hackad färsk Mynta
1 Ägg
5 msk Olivolja
1 hackad Gul Lök
1 skivad röd Peppar chili
2 msk hackad Dill
Saften från 1 Citron
½ msk Paprikapulver
Rivet skal från ½ Citron
2 skalade Clementiner
1 ½ dl Granatäpplekärnor
Salt
Peppar
Tillberedning:
Börja med att förbereda Couscoussalladen. Koka upp din couscous enligt paketets anvisningar. Blanda därefter samman dem med den hackade löken, chilin, 3 msk olivolja samt citronsaft. Tillsätt därefter salt och peppar vid behov.
Med Lammfärsbiffarna börjar du med att förbereda smeten. Lägg ner din färs i en bunke och tillsätt Sumak, salt, peppar, mynta, citronskal, paprikapulver och även dill. Blanda runt.
Tillsätt därefter ett ägg ner i blandningen tillsammans med 2 msk olivolja. Häll nu lite neutral rapsolja i en stekpanna och forma din färs till små platta biffar. Stek dem därefter så de får en fin yta.
Lägg couscoussallad och lammfärsbiffar på ett fat och servera. Klart!
Grillpotatis på Sumak
Ingredienser (4 port.):
800 gr färsk Delikatesspotatis
2 ½ msk Sumak
3 msk hackad färsk Persilja
2 msk Olivolja
Salt
Peppar
Tillberedning:
Börja med att förkoka din potatis. Lägg den därefter i en stor ugnsform. Ta sedan en gaffel och tryck lätt ner på var och en av potatisarna tills de ”öppnar” sig.
Strila därefter över olivoljan samt tillsätt Sumak, salt och peppar. Krydda även med den hackade persiljan.
Grilla din potatis några minuter på grillen. Blir perfekt till kött såsom lamm eller kyckling!
Grönsaker rostade med Sumak
Ingredienser:
400 gr Cocktailtomater
Paprikor, ca. 2 stycken
2 Rödlökar
3 msk Olivolja
Örtsalt
2 Vitlöksklyftor
½ tsk Salt
200 gr Champinjoner
2 tsk Sumak
Tillberedning:
Inled med att beskära de olika ingredienserna samt värm upp ugnen till 225 grader. Ta fram dina cocktailtomater och skär dem en gång på mitten. Skär även upp de två paprikorna i mindre bitar. Klyfta upp rödlöken samt skala de två vitlöksklyftorna.
Placera därefter dina uppskurna grönsaker i en stor ugnsform. Strö över 1 msk olivolja och örtsalt. Ställ därefter ugnsformen i mitten av ugnen i cirka 20 minuter.
Förbered nu dressingen. Pressa dina skalade vitlöksklyftor och blanda med 2 msk olivolja, salt och även Sumak. Vid servering, lägg upp din grönsaksblandning på ett fat och därefter strila över med dressingen. Klart!
Det absolut första som måste ske är marineringen av köttet. Börja med att binda ditt 1 kg nötkött. Skala sedan löken och selleristjälken och fördela dem i små bitar. Skala även morötterna och skär upp dem i små rondeller. Skölj av resterande örter.
Lägg nu ner kött, grönsaker och örter i en plastpåse och tillsätt sedan även en flaska rött vin samt Sumak. Det är viktigt att köttet täcks av vinet. Knyt sedan samman påsen och placera i kylen mellan 24–48 timmar.
När ditt kött är marinerat är det hög tid att börja tillaga grytsteken. Börja med att ta upp köttet ut marinaden och placera det i en tjockbottnad gryta. Stek därefter i 2 msk smör tills köttet blivit brynt på alla sidor. Tillsätt salt och häll sedan marinaden över köttet i grytan. Låt stå och koka på medelhög värme i cirka 5 timmar.
När köttet är färdiglagat tar du därefter upp det och placerar på en bit staniolfolie. Låt det villa där ett tag. Grönsakerna fiskas även dem upp, dock slängs de. Nu kan du även börja förbereda såsen som görs utav det återstående spat i grytan.
Såsen skapas genom att du reducerar spat genom att fortsätta koka det. Tillsätt även lite kalvfond och vitpeppar.
Som tillbehör kan du servera allt från kokt potatis till ris. Än italiensk Gnocchi blir gott till rätten.
När såsen är reducerad och köttet vilat färdigt samt även tillbehör tillagade är det dags att servera. Klart!
Sumakkryddade Pitachips
Ingredienser (4 port.):
2 hårda Pitabröd
2 msk malen Sumak
Flingsalt
2 msk Extra Virgin Olivolja
Tillberedning:
Börja med att förbereda en plåt med bakplåtspapper på samt ställ ugnen på 200 graders värme.
Ta sedan fram dina två hårda pitabröd och fördela dem i remsor cirka 5 cm i bredd. Dela därefter upp dina pitabrödsremsor till tunna trianglar. Sprid sedan ut dem på ugnsformen så de ligger separat.
Ta därefter fram en pensel och pensla över alla pitachipsen med olivoljan. När de alla glänser fint kan du börja krydda dem med Sumak samt strö över lite flingsalt.
Ställ därefter in plåten med chipsen i ugnen. Låt stå mellan 8–10 minuter. Du ser att chipsen är klara när de fått en fin färg. Ta ut dem ur ugnen och låt dem svalna några minuter.